Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
Potage peterseliewortel

Potage peterseliewortel

  • Eenvoudig

  • ca. 1 uur bereidingstijdca. 1 u. bereidingstijd

Advertentie

Aantal personen: 4

Voor de soep

Voor de spicy croutons

Eva: "Peterseliewortel lijkt sprekend op pastinaak – zelfs mijn groenteboer moet zijn bril opzetten als ik het bestel. Hij kijkt dan naar de kroon of het ‘kontje’ van de wortel. Bij pastinaak groeien de blaadjes uit een kuiltje, bij peterseliewortel uit een heuveltje. Al zien ze er bijna hetzelfde uit, ze hebben elk een heel eigen karakter. Peterseliewortel is een peterselie-variant, en heeft een frisse, kruidige smaak. Pastinaak is zoeter, en een beetje aards. Met allebei de wortels kun je in de keuken alle kanten op – bakken, grillen, pureren. De een doet niet voor de ander onder. Ik begrijp dan ook niet waarom pastinaak al lang en breed in supermarktschappen ligt, en peterseliewortel nog wordt veronachtzaamd. Zo zonde, en oneerlijk bovendien. Dus roep ik: leve de peterseliewortel!"

Bereiding

  1. Verhit voor de soep de plantaardige olie in een grote soeppan en fruit de ui. Voeg de prei toe en laat 5 minuten op middelhoog vuur meebakken. De prei mag een beetje bruin kleuren. Doe de aardappel, peterseliewortel en knoflook erbij . Hak de helft van de peterseliesteeltjes en -blaadjes grof en voeg toe. Giet de groentebouillon erbij. Breng de soep aan de kook. Zet het vuur zacht, leg het
    deksel op de pan en laat 30 minuten pruttelen.

  2. Zet de staafmixer in de pan en maal alle groenten fijn tot je een egale, fluwelige soep hebt.

  3. Schep de mierikswortel in de soep, giet de slagroom erbij, breng op smaak met veel peper en wat zout. Laat op een zacht vuurtje staan.

  4. Verwarm de oven voor (elektrisch: 160°C / hetelucht: 140°C). Doe voor de croutons de blokjes brood in een kom, hussel de olijfolie, knoflook en cayennepeper erdoor. Spreid de blokjes uit over een bakplaat met bakpapier. Bak de croutons 4-5 minuten, hussel ze, en bak nog 4-5 minuten tot ze rondom goudbruin zijn.

  5. Hak de overgebleven peterselieblaadjes fijn. Garneer de soep met de peterselie en serveer de croutons erbij.

Per portie: 617 kcal | 61 g koolhydraten | 13 g eiwit | 24 g vet

Wat vind jij van dit recept?

5 / 5.0 (1 stem)

Boergondisch

€ 34,95
Cover voor Boergondisch