
Dit moet je weten over frituren
Lees verder na de advertentie
Hou je ook zo van krokante snacks zoals bitterballen, garnalenkroketjes of gefrituurde kip? Wij in ieder geval wel! Met liefde slingeren we de frituurpan aan; of het nu voor een goede borrel is of omdat het weekend is, het maakt ons niet uit. Krijg je nu spontaan trek? Lees eerst alles wat je moet weten of frituren.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Bewering: (frituur)olie is gezonder dan vast frituurvet
Juist. Dit moet je weten over frituren voor je aan de slag gaat. Plantaardige olie is vanwege de onverzadigde vetzuren beter voor je dan vast frituurvet. Wel kan je olie beter niet boven 200°C verhitten omdat er dan ongezonde transvetzuren kunnen ontstaan.
Bewering: als je het frituurvet regelmatig ververst, hoef je het niet te filteren
Onjuist. De kleine deeltjes die achterblijven in het vet, verbranden bij elke frituurbeurt verder waardoor schadelijke stoffen ontstaan. Elke keer filteren na gebruik is dus een must en na maximaal vijf tot zeven keer frituren het vet verversen ook.
Bewering: je kunt beter bij lage temperatuur frituren dan bij een hoge
Juist én onjuist. Bij hoge temperatuur frituren (boven 180°C) zal de buitenkant snel verbranden terwijl de binnenkant ongaar blijft en ontstaan er snel schadelijke stoffen bij zetmeelrijke producten. Bij een lage temperatuur neemt het product echter meer vet op doordat de buitenkant niet snel dicht schroeit. Dit moet je weten over frituren: ideaal is een temperatuur tussen de 150°C en 175°C graden.
Lees nu ook:
Zo frituur je alles perfect knapperig en goudbruin
Onze tips

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Paasbrood bakken: zo doe je dat zelf het lekkerst

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!

Witte asperges koken: zo maak je ze perfect klaar

Groene asperges bereiden: van koken tot grillen

Wanneer is een avocado rijp? Zo test je het in 5 seconden!

Kun je aardappels met uitlopers nog eten? Zo zit het!

Dit is het verschil tussen witte, groene en paarse asperges

Avocado te hard? Zo maak je hem snel rijp

Lasagne opnieuw opwarmen: zo doe je dat

Van airfryer naar oven: tips en trucs mét omrekentabel

Soep bewaren in de koelkast of vriezer? Zo lang blijft het goed

Avocado snijden zonder snijwonden? Dit is de truc

Eieren koken in de airfryer: zo doe je dat
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.