Advertentie
Dit moet je weten over frituren
Hou je ook zo van krokante snacks zoals bitterballen, garnalenkroketjes of gefrituurde kip? Wij in ieder geval wel! Met liefde slingeren we de frituurpan aan; of het nu voor een goede borrel is of omdat het weekend is, het maakt ons niet uit. Krijg je nu spontaan trek? Lees eerst alles wat je moet weten of frituren.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Bewering: (frituur)olie is gezonder dan vast frituurvet
Juist. Dit moet je weten over frituren voor je aan de slag gaat. Plantaardige olie is vanwege de onverzadigde vetzuren beter voor je dan vast frituurvet. Wel kan je olie beter niet boven 200°C verhitten omdat er dan ongezonde transvetzuren kunnen ontstaan.
Bewering: als je het frituurvet regelmatig ververst, hoef je het niet te filteren
Onjuist. De kleine deeltjes die achterblijven in het vet, verbranden bij elke frituurbeurt verder waardoor schadelijke stoffen ontstaan. Elke keer filteren na gebruik is dus een must en na maximaal vijf tot zeven keer frituren het vet verversen ook.
Bewering: je kunt beter bij lage temperatuur frituren dan bij een hoge
Juist én onjuist. Bij hoge temperatuur frituren (boven 180°C) zal de buitenkant snel verbranden terwijl de binnenkant ongaar blijft en ontstaan er snel schadelijke stoffen bij zetmeelrijke producten. Bij een lage temperatuur neemt het product echter meer vet op doordat de buitenkant niet snel dicht schroeit. Dit moet je weten over frituren: ideaal is een temperatuur tussen de 150°C en 175°C graden.
Lees nu ook:
Zo frituur je alles perfect knapperig en goudbruin
Onze tips
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.