Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
Cover voor Fermenteren met Christian Weij: fromage blanc

Fermenteren met Christian Weij: fromage blanc

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Regelmatig neemt fermentatie-expert Christian Weij ons mee in de wondere wereld van het fermenteren. Deze keer vertelt hij ons alles over fromage blanc (of frais).  

Geen januariblues

Een maand vol smikkelen en smullen – die begon met amandelspeculaas en eindigde met vette oliebollen – is weer voorbij . Het was heerlijk, maar nu komt de depressiefste dag van het jaar  eraan, of toch niet? Herken jij jezelf hierin? Teveel geld uitgegeven, teveel gegeten, teveel Mariah Carey geluisterd, teveel gedronken en de wens om die decemberkilo’s kwijt te raken? Dat laatste maakt ons nog depressiever. Want afvallen staat gelijk aan minder lekker eten… toch? Het vooruitzicht op een maand rauwkost, water en rijstcrackers is nou niet de meest vrolijke gedachte. Maar dat kan echt anders. Ik ga gewoon nóg meer genieten. Maar dan op een gezonde manier zodat ik straks weer in al mijn kleren pas.

Lekker vet

We associëren lekker eten met zoet en vet. Maar dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Rooster maar eens wat wortels zonder olie in de oven, en meng er halverwege de tijd wat miso door: vetarm, maar ook vet lekker! Een ander vetarm product waar je de hele maand lol van kunt hebben is fromage blanc. Jonge verse kaas die je van vette – maar ook van vetvrije – melk kunt maken. Frankrijk – dat andere kaasland* – telt meer dan duizend soorten kaas, verdeeld over acht verschillende  categorieën. De lijst kent kazen van verschillende leeftijden en rij pingsstadia. Fromage blanc en fromage frais behoren tot de jongste. Als je deze maakt met rauwe melk van de boer, is de kaas 24 uur nadat de melk de koe verlaten heeft al klaar.

*President Mitterand gaf Nederland ooit de eervolle titel ‘dat andere kaasland’, maar ik draai hem graag om!

Fromage blanc of frais

Fromage blanc en fromage frais worden gemaakt door melkzuurbacteriën en stremsel aan de melk toe te voegen, en deze dan bij kamertemperatuur te laten fermenteren. Na ongeveer 24 uur wordt de kaas in een doek geschept, waardoor de kaas kan uitlekken en hij dik en lobbig wordt. Het verschil tussen fromage blanc en fromage frais is dat fromage blanc aan het einde verhit wordt. Hierdoor gaan de melkzuurbacteriën dood en blijft de smaakt hetzelfde. Bij fromage frais zullen de bacteriën met de tijd de smaak van de kaas veranderen. Deze zelfgemaakte vetvrij kaas is lekker door salades, pasta, met geroosterde groenten, als dessert met wat fruit, gemengd met verse kruiden als dip of te gebruiken in kwarktaart of American cheesecakes. Als daar je smaakpapillen niet van gaan gloeien, dan weet ik ook niet meer hoe ik deze januari wat aangenamer voor je kan maken.

fromage blanc

> naar het recept voor fromage blanc of frais

Fermentatie-expert

Christian Weij is schrijver van de boeken Verrot lekker en Verrot gezond. Hij leert iedereen graag weer fermenteren en organiseert workshops en masterclasses in zijn SmaakPark in Ede.

Christian Weij kambucha mocktail

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Profielfoto van

Redactie

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!