
Geen januariblues
Lees verder na de advertentie
Een maand vol smikkelen en smullen – die begon met amandelspeculaas en eindigde met vette oliebollen – is weer voorbij . Het was heerlijk, maar nu komt de depressiefste dag van het jaar eraan, of toch niet? Herken jij jezelf hierin? Teveel geld uitgegeven, teveel gegeten, teveel Mariah Carey geluisterd, teveel gedronken en de wens om die decemberkilo’s kwijt te raken? Dat laatste maakt ons nog depressiever. Want afvallen staat gelijk aan minder lekker eten… toch? Het vooruitzicht op een maand rauwkost, water en rijstcrackers is nou niet de meest vrolijke gedachte. Maar dat kan echt anders. Ik ga gewoon nóg meer genieten. Maar dan op een gezonde manier zodat ik straks weer in al mijn kleren pas.
Lekker vet
We associëren lekker eten met zoet en vet. Maar dat hoeft zeker niet altijd zo te zijn. Rooster maar eens wat wortels zonder olie in de oven, en meng er halverwege de tijd wat miso door: vetarm, maar ook vet lekker! Een ander vetarm product waar je de hele maand lol van kunt hebben is fromage blanc. Jonge verse kaas die je van vette – maar ook van vetvrije – melk kunt maken. Frankrijk – dat andere kaasland* – telt meer dan duizend soorten kaas, verdeeld over acht verschillende categorieën. De lijst kent kazen van verschillende leeftijden en rij pingsstadia. Fromage blanc en fromage frais behoren tot de jongste. Als je deze maakt met rauwe melk van de boer, is de kaas 24 uur nadat de melk de koe verlaten heeft al klaar.
Tip!

Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
*President Mitterand gaf Nederland ooit de eervolle titel ‘dat andere kaasland’, maar ik draai hem graag om!
Fromage blanc en fromage frais worden gemaakt door melkzuurbacteriën en stremsel aan de melk toe te voegen, en deze dan bij kamertemperatuur te laten fermenteren. Na ongeveer 24 uur wordt de kaas in een doek geschept, waardoor de kaas kan uitlekken en hij dik en lobbig wordt. Het verschil tussen fromage blanc en fromage frais is dat fromage blanc aan het einde verhit wordt. Hierdoor gaan de melkzuurbacteriën dood en blijft de smaakt hetzelfde. Bij fromage frais zullen de bacteriën met de tijd de smaak van de kaas veranderen. Deze zelfgemaakte vetvrij kaas is lekker door salades, pasta, met geroosterde groenten, als dessert met wat fruit, gemengd met verse kruiden als dip of te gebruiken in kwarktaart of American cheesecakes. Als daar je smaakpapillen niet van gaan gloeien, dan weet ik ook niet meer hoe ik deze januari wat aangenamer voor je kan maken.
> naar het recept voor fromage blanc of frais
Fermentatie-expert
Christian Weij is schrijver van de boeken Verrot lekker en Verrot gezond. Hij leert iedereen graag weer fermenteren en organiseert workshops en masterclasses in zijn SmaakPark in Ede.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips

Saus te dun geworden? Dit is de manier om je saus in te dikken

Asperges in de airfryer: do or don’t?

Van buffel tot bol: zo maak je mozzarella

Is Grana Padano Parmezaanse kaas? Zo zit het!

Dit is waarom je nú daslook wil gebruiken in de keuken

Waarom je nooit je kruiden bij de supermarkt moet kopen

Wat is het verschil tussen mozzarella en burrata?

Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in april

Paasbrood bakken: zo doe je dat

Gevulde eieren maken? Zo maak je de lekkerste!

Tofu marineren: 6 combinaties die je tofu écht lekker maken

Zelf karamel maken: zo doe je dat

6x Spaanse drankjes die je wil proberen!

Witte asperges koken: zo doe je dat

Groene asperges bereiden: van koken tot grillen

Wanneer is een avocado rijp? Zo test je het in 5 seconden!
Redactie