Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
stress

10x kersttips voor een vlekkeloos én culinair kerstfeest

Profielfoto van RedactieRedactie

Advertentie

Sinterklaas is weer vertrokken naar Spanje, de eerste kerstuitnodigingen liggen op de mat en je postvak IN en de kerstbladen, blogs en recepten zijn everywhere. De stress is hier en wij geven je 10 tips voor een zo vlekkeloos mogelijk kerstdiner met je vrienden en familie.
stress

1. Voorbereiding

Bereid je kerst goed voor, dit is één van de allerbelangrijkste… Iedereen viert kerst op een andere manier, sommige bij wel 4 stief- en schoonfamilies. Maar één ding is zeker: we gaan iets lekkers maken in de keuken. Bedenk van tevoren hoeveel maaltijden je gaat maken, wanneer je deze gaat maken en wat je ervoor nodig hebt. Ga even lekker zitten (met een foodiesop schoot) en maak een lijst met alle maaltijden die je gaat maken. Plan wanneer je ze nodig hebt en wanneer je ze dan moet gaan maken. Zorg dat je een middag of avond hebt om wat voorbereidingen te treffen, taarten in te vriezen, groenten alvast schoon te maken en boodschappen te doen. Dan kunnen we nu naar tip 2..

2. De boodschappendroom

Boodschappen doen met kerst is vaak een enorme hindernisbaan. De winterpenen en de varkensrollade van een ander uit het mandje stelen en in de rij om een winkelkarretje te bemachtigen. Je weet vooral dat je dat niet wilt, dus let op want dit is de gouden tip. Maak een lijstje van alle boodschappen die je nodig hebt en bestel je boodschappen online! Ja je hoort het goed. De bezorger komt aan je deur of je haalt even een kratje met al je boodschappen op een afgesproken tijd. Wat een droom! Er zijn tegenwoordig verschillende supermarkten zoals Albert Heijn en Jumbo, maar ook Picnic die je boodschappen aan de deur komen brengen. Even aanmelden, inloggen en je boodschappenlijstje erin plakken. Leun achterover op de bank en zorg dat je het juiste bezorgmoment kiest. Heerlijk!

3. Cadeautjes kopen

Wil je nog gaan shoppen, cadeautjes kopen of een killer kerstjurk scoren? Check de tijden van de winkels van tevoren even via hun website, vaak hebben ze wat langere openingstijden rond de kerst of is er een extra koopavond. Probeer juist even tijdens je lunch te gaan winkelen om de kerstdrukte te vermijden. Nog geen idee wat je je vrienden en familie cadeau wilt doen? Kijk dan even bij deze culi kerstcadeautjes. 

4. De gastvrouw en heer

Ben je dit jaar uitgenodigd bij je tante, schoonzus of buurman? Vergeet dan niet dat zij er ook veel werk aan hebben gehad. Voorbereiden, plannen, inkopen, noem maar op. Ze hebben jou uitgenodigd en zijn blij dat je er bent. Om hen te bedanken is het leuk om ze een bloemetje/kerstster te geven of je eigen gemaakte chocoladeshortbread. Het allergrootste cadeau is natuurlijk ervoor zorgen dat zij bij de gasten kunnen zitten dus duik even een half uurtje samen de keuken in stroop je mouwen op, zo heb je meteen wat quality time te pakken!

5. Delegeren is winnen

Zoals Jord Althuizen al zei in foodies: “Ik zou willen dat de rollen dit jaar eens omgedraaid werden. De mannen een schop onder hun kont geven en ze aanzetten om de regie te pakken over het kerstmenu. Geen vijfgangendiner met allemaal ingewikkelde gerechten, maar drie gangen van de barbecue. Je hoeft met kerst geen professionele chef uit te hangen. Die heeft tijdens het koken geen tijd om met zijn gasten aan tafel te zitten en dat is, neem ik aan, wel wat jij wilt tijdens de kerstdagen.”
Niets slimmer dan de kinderen de kerstkoekjes te laten maken, de servetten te vouwen en de mannen het vuur te laten stoken. De rolverdeling is overal anders, maar één ding is zeker er wordt door iedereen gewerkt deze kerst.  Laat je vrouw het bladerdeeg rollen, laat de kinderen de vulling voor de kalkoen maken en oma mag het deeg in 12 koekjes verdelen.

6. Voor, bij, na

Maak de voor-, bij- en nagerechten vooraf. Ga voor een terrine als voorgerecht, die kun je de dag van tevoren al maken. Dan is het alleen nog maar een kwestie van folie eraf halen en even opwarmen. Het dessert beslag voor de chocolade lava cakejes maak je ’s ochtends al en terwijl de ramekins in de oven gaan zit jij lekker bij je gasten, te genieten van de hele groep bij elkaar! Pekel je kalkoen op kerstavond al, zo voorkom je dat hij niet zo droog wordt op 1e kerstdag. Het pekelen mag best lang (12 uur) dan neemt hij lekker veel extra vocht op. Neem lekker een extra dag vrij, niks geen gehaast met kerst. Rustig aan en je schort om, dan komt alles goed!

7. De kindertafel

Blijven jouw kindjes niet lang aan tafel? Zorg ervoor dat je ze betrekt bij het kerstdiner, zo beging het spel al bij het opdekken van de kindertafel – ja de kinderen krijgen hun eigen tafel wow. Vervolgens mogen ze het tafelkleed (koop een enorm wit papieren kleed dat in principe weg mag) versieren in het kerstthema met glitter, stiften en krijt. Nadat de borden erop staan en de plastic wijnglazen, want heel erg chic, mogen ze gevuld worden met water of aanmaak en kan het voorgerecht opgediend worden. Een groente stapel in de vorm van een kerstboom, zelf belegde pizzabroodjes met paprika, champignons, kaas en ander beleg óf betrek ze in het versieren van de toetjes. Zo zijn ze wel drie gangen zoet en kunnen jullie heerlijk van het natafelen genieten.
Ga jij ook aan de slag samen met je kinderen? Probeer dan deze kerstkoekjes met je kinderen – quality time!

8. Slow food

Ga voor gerechten die je klaar maakt in een crockpot, schaf een snelkookpan aan of stop elke gang lekker in de oven. Wel even opletten dat je geen oven file krijgt met de kalkoen, bladerdeeghapjes en toetjes!

9. Ouderwets en traditioneel

Maak die ouderwetse recepten, van een rollade, kalkoen tot aan de cranberry compote. Juist die klassiekers zijn geweldig om op tafel te zetten met kerst. Maak je geen zorgen over het maken van de allerhipste nieuwste gerechten, ben jij goed in het maken van een rollade? Ga ervoor en laat je van je beste kant zien. Die ontzettend hippe groente carpaccio mag je zus meebrengen 😉

10. Generale repetitie

Houd een generale repetitie in het weekend ervoor. Oefen een keer het recept als je iets nieuws wilt maken, want dat doe je ook voor een presentatie of examen toch? Zo weet je zeker dat alles vlekkeloos verloopt en kom je niet voor verrassingen te staan tijdens het koken.

Bonus: if all else fails..

En als alles mislukt, ga je lekker uit eten! Leg jezelf in de watten, reserveer een tafel voor 2, 4 of 9 personen want kerst is een feestje geen marteling!
Beeld: iStock

Profielfoto van

Redactie

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!