Advertentie
Wanneer is een avocado rijp?
Let’s face it: als avocadoliefhebber heb je vast wel eens in de supermarkt in de vruchten staan knijpen om te zien of ze rijp zijn. Helaas is dit systeem niet waterdicht én bovendien niet zo vriendelijk voor je avocado. Door het knijpen kunnen er beurse plekken ontstaan en dat is zonde van mooie exemplaren in wording. Maar goed, hoe weet je dan wanneer een avocado rijp is?
Wil je ook iedere week de handigste kooktips & recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Gelukkig is er een veel betere manier om te checken of je avocado rijp is, zonder te snijden. Het geheim zit ‘m in de pit die aan de bovenkant van de vrucht zit, zoals te zien op bovenstaande foto. Aan de hand hiervan zijn er drie mogelijke uitkomsten:
Onrijp: het pitje moet je gemakkelijk kunnen verwijderen met je vingers. Is dit niet het geval? Laat hem dan nog even op de fruitschaal liggen, want je avocado is nog niet rijp.
Precies goed: komt er na het verwijderen van de pit een heldere, lichte kleur tevoorschijn? Gefeliciteerd, je hebt de avolotto gewonnen en jouw exemplaar is klaar om verwerkt te worden in een lekker gerecht. Probeer bijvoorbeeld eens deze recepten met avocado.
Overrijp: is de holte van de pit bruin nadat je hem hebt verwijderd? Helaas, dan is de avocado niet meer in topconditie en waarschijnlijk al bruin geworden van binnen. Om dit te checken, kun je ‘m altijd even opensnijden. Misschien valt het mee met het aantal bruine plekken en kun je deze wegsnijden.
That’s it! Deze truc kun je vanaf nu altijd gebruiken om te checken of je avocado rijp is zonder hem open te snijden. Enne, nu niet meer stiekem vruchten knijpen in de supermarkt, hè!
Altijd rijpe avocado’s
Overigens bestel je nu bij Crisp een handige “avocadodoos”. Hier zitten drie avocado’s in, elk met een andere rijping. Zo grijp je nooit meer mis!
Lees ook:
All about avocado: 10 feitjes over de avocado die jij nog niet kent
Dit zijn de 15 lekkerste recepten met avocado
Onze tips
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.