Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
avocado

All about avocado: 10 feitjes over de avocado die jij nog niet kent

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Boter uit het bos, dat betekent avocado. De romige en voedzame vrucht doet het goed als saus, in de pan en zelfs uit de oven. Avocado is lekkerder dan ooit en één van de meest veelzijdige vruchten die we kennen.

Fun facts: alles over de avocado

We verzamelden tien feitjes over de avocado die je waarschijnlijk nog niet kent. Wist je bijvoorbeeld dat er meer dan 500 verschillende soorten avocado’s zijn? Lees ze allemaal, dan heb je gegarandeerd iets te vertellen op het volgende feestje als er hapjes met avocado op tafel verschijnen!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wist je dat…

1. Vanwege de geribbelde schil de avocado ook wel alligatorpear of krokodillenpeer genoemd wordt.

2. In vergelijking met andere vruchten de avocado veel eiwit bevat. In een peer bijvoorbeeld zit 1 gram eiwit, terwijl een avocado maar liefst 6 gram bevat.

3. Avocado’s groeien in Zuid-Afrika, Brazilië, Colombia, Peru, Chili, Zuid-Spanje en Israël.

4. In avocado’s relatief veel vetten zitten. Met mate gegeten, maken deze vetten niet dik. Het hoge gehalte aan enkelvoudig onverzadigde vetzuren, werkt positief op de hart- en bloedvaten en verlaagt het cholesterol. Door de hoge concentratie foliumzuur, wordt de avocado bovendien gerekend tot de afrodisiaca: lustopwekkende levensmiddelen, fiet fjoe!

5. Een avocado boom 2000 zonuren per jaar nodig heeft. Wow!

6. Hij in de vrije natuurlijk wel 20 meter lang kan worden, maar in een plantage is de avocado boom vaak tussen de 4 en 8 meter lang.

7. Er meer dan 500 soorten avocado’s zijn, wait what?

8. Je een onrijpe avocado sneller kunt laten rijpen thuis? Leg hem naast een banaan of een appel in de fruitschaal. Deze fruitsoorten produceren veel ethyleen, een stofje dat de rijping versnelt.

9. Je je eigen avocado plant kunt laten groeien? Dat lees je hieronder!

10. Er vaak wordt gezegd dat de pit in je guacamole moet bewaren om bruining te voorkomen? Dat is een fabeltje! Voeg een beetje limoen of citroensap toe aan je opengesneden avocado of guacamole en zo blijft hij langer vers. Vacuüm afsluiten met vershoudfolie werkt trouwens ook heel goed. You’re welcome.

checken of je avocado rijp is zonder hem open te snijden

Eat me?

Wist je dat je een avocado kunt knijpen om te kijken of hij rijp is? Geeft het vruchtvlees mee? Dan is hij rijp! Maar nog veel handiger is de steeltest. Verwijder het knopje bij de steelaanzet en kijk naar de kleur die hieronder verschijnt. Heel erg licht/mintgroen? Nog niet rijp. Die herkenbare groene kleur van een avocado: ready to go! Bruin of beschimmeld? Ieh, overrijp! Vermijd die stickers met eetrijp en eetrijpe avocado’s dus en test je avocado’s zelf. 

Je eigen avocado plant laten groeien

  1. Haal de pit uit de avocado, was hem en droog hem goed af. Prik drie cocktailprikkers in de pit.
  2. Vul een glas met water en leg de avocadopit zo op de rand, dat de onderkant onder water staat.
  3. Na 3-10 weken heeft de pit wortels gekweekt en kun je hem overplanten in een pot met potgrond.
  4. 10 jaar moet je wachten, dan pas begint de avocadoboom vruchten te dragen.
halve avocado bewaren

Wie is wie?

Er zijn meer dan 500 verschillende avocadosoorten, die zich allen onderscheiden in smaak, uiterlijk en rijping. Dit zijn de vier bekendste soorten:

PINKERTON

Vorm: peervormig, met een dikke, groene schil die heel gemakkelijk loslaat. Gewicht: 230-255 g. Smaak: lichtzoet. Bewaren: niet kouder van 7°C.

RYAN

Vorm: ovaal, bijna rond, met een ruwe schil. Gewicht: 300-500 g. Smaak: notig en romig. Bewaren: niet kouder dan 5°C. Rijping: de schil blijft groen, het vruchtvlees geeft iets mee als je erin knijpt.

HASS

Vorm: ovaal, met een dikke, zwarte en ruwe schil. Gewicht: 140-350 g. Smaak: notig, bijzonder aromatisch. Bewaren: niet kouder dan 5°C. Rijping: de schil verandert van groen naar zwart. De schil geeft iets mee als je erin knijpt.

FUERTE

Vorm: peervormig, met een gladde, groene schil. Gewicht: 250-400 g. Smaak: romig. Bewaren: niet kouder dan 5°C. Rijping: de schil blijft groen. Rijpt ongekoeld zeer snel na.

Meer over avocado’s:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!