Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
pizza margherita eat pray love

Wist je dit al over pizza? 8x leuke feitjes

Profielfoto van RoxanneRoxanne

Advertentie

We <3 pizza! Wist je dit al over je lievelingseten? Waarschijnlijk niet!

Feitjes over pizza

Iedereen houdt van pizza, toch? Pizza’s zijn er in alle soorten en maten. Zoet en hartig, alles hebben we ondertussen wel een keer voorbij zien komen. Natuurlijk weet je dat een pizza bestaat uit het juiste deeg, dat je ‘m bakt in de oven en dat er flink wat kaas op mag, maar ken je deze feitjes over pizza ook al?

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. De pizza vind zijn oorsprong in het Zuid-Italiaanse Napels

Oorspronkelijk komt Italiaanse pizza uit Napels. Tegenwoordig is zelfs tot in detail vastgelegd in de wet hoe een Napolitaanse pizza gebakken moet worden én welke producten gebruikt moeten worden. Mocht je een keer naar Napels gaan; sla dan de echte pizza niet over!

2. Margerita

De eerste pizza die bekend werd, is de Margherita. Die werd vernoemd naar de toenmalige Italiaanse koningin Margherita. Bakker Raffaele Esposito maakte hem voor haar en zij was erg onder de indruk. De rest is geschiedenis, iedereen kent deze klassieker wel.

3. Marinara

Naast de Margherita is er nog een traditionele Napolitaanse pizza: de Marinara. Anders dan je misschien zou denken, gaat er geen vis of ansjovis op. De pizza is Marinara genoemd naar de arme vissers in de haven die hem vaak aten. Het is een pizza zonder kaas, met alleen tomaat, olijfolie, knoflook en oregano. Saai? Zeker niet, door de juiste ingrediënten te gebruiken zit deze pizza vol van smaak.

4. Feitjes over pizza: basilicum

Basilicum doe je vóór het bakken op je pizza. De pizza hoort de smaak ervan op te nemen tijdens het bakken. Achteraf wordt er soms extra basilicum toegevoegd als decoratie en voor de frisheid, vooral in de zomer. Traditioneel gezien gaat een pizza maar erg kort in een ontzettend hete oven, dus je hoeft je geen zorgen te maken over verbrandde basilicum.

Wat eet je op een pizza

5. Uit het vuistje

Vroeger at je pizza niet in een restaurant, maar gewoon uit het vuistje. Volgens de traditie moet je een pizza dan ook twee keer dubbel kunnen vouwen zonder dat hij breekt. Zo at je hem namelijk uit het vuistje. Probeer maar eens uit als je pizza eet, ons bevalt het wel…

6. Langste pizza allertijden

De langste pizza allertijden werd volgens het Guiness Book of Records in 2017 gebakken in Californië. Het gevaarte was maar liefst 1,93 meter. Om de pizza te bakken was er meer dan 8000 kilo deeg nodig. Daarnaast gebruikte men 2267 kilo tomaten en 1769 kilo mozzarella. Stel je eens voor met hoeveel mensen je hier van kunt eten?!

7. Pizzadozen

Postzegels of ansichtkaarten verzamelen is zó 2008. Amerikaan Scott Wiener verzamelt iets heel anders: pizzadozen. Hij heeft er maar liefst 595 in zijn verzameling.

8. Oudste pizzeria van Napels

Een van de oudste pizzeria’s van Napels is L’Antica Pizzeria Da Michele. Niet alleen Julia Roberts at hier in de film Eat, Pray, Love, ook wij gingen er langs. De pizza’s zijn om je vingers bij af te likken, al moet je wat geduld hebben. Vaak staat er een flinke rij voor de deur. Geloof ons maar; het is absoluut het wachten waard!

feitjes over pizza

Lees ook:

Profielfoto van

Roxanne

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!