Italiaans ijs
Al houdt (bijna) iedereen van Italiaans ijs, niet veel mensen weten er het fijne van. Want wat is nou eigenlijk het verschil tussen gelato, sorbet en roomijs? Om daarachter te komen, nemen we de ijssoorten onder de loep en vertellen wij jou het verschil!
Elke week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Verschil gelato, roomijs en sorbet
Het grote verschil tussen sorbet, roomijs en gelato zit ‘m in de hoofdingrediënten van het ijs. Zo bestaat de basis van sorbetijs uit gepureerde vruchten en worden de andere twee ijssoorten op basis van zuivel gemaakt. Roomijs bestaat vooral uit – je raad het al – room. Zoveel room zelfs, dat het vetpercentage van het ijs ten minste tien procent moet zijn om de naam roomijs te mogen dragen. Gelato wordt ook met room gemaakt maar het vetpercentage van het ijs ligt een stukje lager: tussen de vijf en acht procent. Dit komt doordat aan gelato ook melk wordt toegevoegd.
Structuur
Door de verschillen in ingrediënten en verhoudingen, hebben de ijssoorten een andere smaak en structuur. Daarnaast is er een verschil in bereidingswijze. Verrassend genoeg worden ze wel alle drie met een ijsmachine gemaakt. Het verschil zit hem vooral in de bereidingstijd. Gelato kent de langste bereidingstijd doordat het langzamer wordt gedraaid dan de andere twee ijssoorten. Het ijs bevat daardoor minder lucht waardoor de smaak beter naar voren komt. Gelato bevat ongeveer twintig tot dertig procent lucht en roomijs doorgaans vijftig procent.
Zelf aan de slag?
Nu je het verschil tussen gelato, roomijs en sorbet kent, heb je vast en zeker zin gekregen in een bol ijs. Die kun je natuurlijk bij de beste ijssalons van Nederland halen maar nog leuker (en lekkerder!) is het om zelf ijs te maken. Wat denk je van de onderstaande recepten?
Karnemelk-roomijs
Rozemarijn in je ijs? Jazeker! Probeer maar eens uit. Het ijs zit barstensvol smaak en is de ideale afsluiter van je diner. Geloof ons maar; voor dit frisse toetje heb je altijd ruimte na de maaltijd.
> naar het recept: karnemelk-roomijs met rozemarijn, honing en pijnboompitten
Yoghurt-sinaasappelsorbet
Ideaal voor in de zomer of als toetje bij een uitgebreid diner. Deze sorbet maak je van yoghurt en sinaasappels. Serveer de sorbet met wat verse munt om het helemaal af te maken.
> naar het recept: yoghurt-sinaasappelsorbet