Advertentie
Italiaans ijs
Al houdt (bijna) iedereen van Italiaans ijs, niet veel mensen weten er het fijne van. Want wat is nou eigenlijk het verschil tussen gelato, sorbet en roomijs? Om daarachter te komen, nemen we de ijssoorten onder de loep en vertellen wij jou het verschil!
Elke week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Verschil gelato, roomijs en sorbet
Het grote verschil tussen sorbet, roomijs en gelato zit ‘m in de hoofdingrediënten van het ijs. Zo bestaat de basis van sorbetijs uit gepureerde vruchten en worden de andere twee ijssoorten op basis van zuivel gemaakt. Roomijs bestaat vooral uit – je raad het al – room. Zoveel room zelfs, dat het vetpercentage van het ijs ten minste tien procent moet zijn om de naam roomijs te mogen dragen. Gelato wordt ook met room gemaakt maar het vetpercentage van het ijs ligt een stukje lager: tussen de vijf en acht procent. Dit komt doordat aan gelato ook melk wordt toegevoegd.
Structuur
Door de verschillen in ingrediënten en verhoudingen, hebben de ijssoorten een andere smaak en structuur. Daarnaast is er een verschil in bereidingswijze. Verrassend genoeg worden ze wel alle drie met een ijsmachine gemaakt. Het verschil zit hem vooral in de bereidingstijd. Gelato kent de langste bereidingstijd doordat het langzamer wordt gedraaid dan de andere twee ijssoorten. Het ijs bevat daardoor minder lucht waardoor de smaak beter naar voren komt. Gelato bevat ongeveer twintig tot dertig procent lucht en roomijs doorgaans vijftig procent.
Zelf aan de slag?
Nu je het verschil tussen gelato, roomijs en sorbet kent, heb je vast en zeker zin gekregen in een bol ijs. Die kun je natuurlijk bij de beste ijssalons van Nederland halen maar nog leuker (en lekkerder!) is het om zelf ijs te maken. Wat denk je van de onderstaande recepten?
Karnemelk-roomijs
Rozemarijn in je ijs? Jazeker! Probeer maar eens uit. Het ijs zit barstensvol smaak en is de ideale afsluiter van je diner. Geloof ons maar; voor dit frisse toetje heb je altijd ruimte na de maaltijd.
> naar het recept: karnemelk-roomijs met rozemarijn, honing en pijnboompitten
Yoghurt-sinaasappelsorbet
Ideaal voor in de zomer of als toetje bij een uitgebreid diner. Deze sorbet maak je van yoghurt en sinaasappels. Serveer de sorbet met wat verse munt om het helemaal af te maken.
> naar het recept: yoghurt-sinaasappelsorbet
Lees ook:
Hotspots: dit zijn de beste ijssalons van Nederland
Dit zijn de lekkerste recepten om zelf ijs te maken
IJs maken zonder ijsmachine: zo doe je dat
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.