Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Recepten met sinaasappel: yoghurt-sinaasappelsorbet

Italiaans ijs: dit is het verschil tussen gelato, sorbet en roomijs

Advertentie

Of je nu op een zomerse dag een bol gelato, roomijs of sorbet kiest: lekker en heerlijk verkoelend is het zeker. Maar is er eigenlijk een verschil tussen deze ijssoorten en zo ja, wat is het dan? Wij zochten het voor je uit!

Italiaans ijs

Al houdt (bijna) iedereen van Italiaans ijs, niet veel mensen weten er het fijne van. Want wat is nou eigenlijk het verschil tussen gelato, sorbet en roomijs? Om daarachter te komen, nemen we de ijssoorten onder de loep en vertellen wij jou het verschil!

Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Verschil gelato, roomijs en sorbet

Het grote verschil tussen sorbet, roomijs en gelato zit ‘m in de hoofdingrediënten van het ijs. Zo bestaat de basis van sorbetijs uit gepureerde vruchten en worden de andere twee ijssoorten op basis van zuivel gemaakt. Roomijs bestaat vooral uit – je raad het al – room. Zoveel room zelfs, dat het vetpercentage van het ijs ten minste tien procent moet zijn om de naam roomijs te mogen dragen.

Gelato wordt ook met room gemaakt maar het vetpercentage van het ijs ligt een stukje lager: tussen de vijf en acht procent. Dit komt doordat aan gelato ook melk wordt toegevoegd.

Structuur

Door de verschillen in ingrediënten en verhoudingen, hebben de ijssoorten een andere smaak en structuur. Daarnaast is er een verschil in bereidingswijze. Verrassend genoeg worden ze wel alle drie met een ijsmachine gemaakt.

Het verschil zit hem vooral in de bereidingstijd. Gelato kent de langste bereidingstijd doordat het langzamer wordt gedraaid dan de andere twee ijssoorten. Het ijs bevat daardoor minder lucht waardoor de smaak beter naar voren komt. Gelato bevat ongeveer twintig tot dertig procent lucht en roomijs doorgaans vijftig procent.

Zelf aan de slag?

Nu je het verschil tussen gelato, roomijs en sorbet kent, heb je vast en zeker zin gekregen in een bol ijs. Die kun je natuurlijk bij de beste ijssalons van Nederland halen maar nog leuker (en lekkerder!) is het om zelf ijs te maken. Wat denk je van de onderstaande recepten?

Karnemelk-roomijs met rozemarijn, honing en pijnboompitten

Karnemelk-roomijs met rozemarijn, honing en pijnboompitten

Rozemarijn in je ijs? Jazeker! Probeer maar eens uit. Het ijs zit barstensvol smaak en is de ideale afsluiter van je diner. Geloof ons maar; voor dit frisse toetje heb je altijd ruimte na de maaltijd.

Naar het recept
Recepten met sinaasappel: yoghurt-sinaasappelsorbet

Yoghurt-sinaasappelsorbet

Ideaal voor in de zomer of als toetje bij een uitgebreid diner. Deze sorbet maak je van yoghurt en sinaasappels. Serveer de sorbet met wat verse munt om het helemaal af te maken.

Naar het recept
Brioche con gelato amarene

Brioche con gelato amarene

IJs op een broodje?! Ja, dat is zoals de echte Italianen het eten. Een zacht, zoet briochebroodje gevuld met een bolletje romige gelato. Delizioso!

Naar het recept

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!