Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Wat is durumtarwe

Wat is durumtarwe en wat kun je ermee?

Advertentie

Ongeveer de helft van het basisvoedsel voor de mens bestaat uit grassoorten, preciezer nog: granen. De belangrijkste daarvan zijn rijst, maïs en tarwe. In Europa eten we vooral tarwe: veelal in de vorm van brood, maar ook Italiaanse pastasoorten worden gemaakt van tarwe. Niet alle tarwe is echter hetzelfde. Pasta wordt – net als couscous – gemaakt van durumtarwe, ook wel harde tarwe genoemd.

Wat is durumtarwe?

Misschien heb je er weleens van gehoord, maar wat is durumtarwe eigenlijk? Het grootste verschil tussen ‘gewone’ tarwe en durumtarwe is het eiwitgehalte. Het is heel rijk aan gluten, dat is een verzamelnaam voor een groep eiwitten. Deze eiwitten gaan als meel en water tot een deeg worden gekneed verbindingen aan en zorgen voor samenhang. Het woord gluten is net als het Engelse ‘glue’ afgeleid van het Latijnse woord voor lijm. De gluten in durumtarwe geven pasta dus die elastische textuur en z’n bite. Zonder durumtarwe kan je pasta niet al dente koken.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt durumtarwe?

Nu we je vraag ‘wat is durumtarwe?’ beantwoord hebben, ben je misschien ook benieuwd hoe het smaakt. Het antwoord is heel simpel, het smaakt, net als gewone tarwe, een beetje nootachtig. De grote claim to fame van durumtarwe is niet de bijzondere exquise smaak, het zijn de bijzondere eigenschappen. Het kan veel vocht opnemen, en dat maakt pasta en couscous ideale dragers van allerhande sauzen en smaken.

Hoe kun je het vervangen?

Als je intolerant bent voor gluten, dan zijn er verschillende alternatieven. De bekendste zijn teff en maïs. Om het ingewikkeld te maken: teff is niet glutenvrij, maar meestal wel geschikt voor mensen met een glutenintolerantie, omdat er andere eiwitten inzitten. Gebruik liever geen durumtarwe als je koekjes of taart gaat maken, maar gewone tarwebloem of Zeeuwse bloem (nog minder gluten). Anders krijg je geen brosse, maar taaie koekjes.

Waar koop je het?

Meestal wordt het verkocht als tarwegries. Dat duidt op de grovere maling dan gewoon meel of bloem. De meest supermarkten verkopen durumtarwemeel of -gries. Je moet alleen niet zoeken bij de meelsoorten, maar in het pastaschap. Uiteraard hebben ook gespecialiseerde Italiaanse delicatessenwinkels durumtarwe in het assortiment. Tot slot vermelden we het wereldwijde web als mogelijk verkooppunt.

Wat kan je er allemaal mee?

De belangrijkste toepassing is al genoemd: pasta en couscous. Voor brood is het minder geschikt. Hoewel de structuur van brood afhankelijk is van de gluten, is durumtarwe te veel van het goede. Te veel samenhang zorgt ervoor dat de gisten hun werk niet goed kunnen doen, wat zorgt voor een plat en zwaar brood zonder lucht erin.

Granaatappelcouscous met aubergine en karnemelkdressing

Granaatappelcouscous met aubergine en karnemelkdressing

Nieuwe recepten om je zomer te vieren; met aubergines, granaatappelpitjes en harissa gaat dat wel lukken.

Naar het recept
lamssteaks met parelcouscous

Lamssteaks met parelcouscous

Naar het recept
Profielfoto van

Yvonne Doorten

Hoofdredacteur

Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!