Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
bouillon maken

Zelf groentesoep maken zonder pakjes en zakjes: recept en tips

Advertentie

Niets gaat boven een kom groentesoep: verwarmend, lekker en ook nog eens gezond. Wil jij zelf groentesoep maken zonder pakjes en zakjes? Bekijk dan snel onze tips!

Groentesoep

Heb je heimwee naar de groentesoep van je oma? Ga dan (als het kan) bij haar op bezoek of maak de soep in eigen keuken. Zelf maken kost wat tijd, maar is waarschijnlijk een stuk makkelijker dan je denkt. Het is een kwestie van de juiste ingrediënten uren laten pruttelen. Met deze tips lukt het je zeker!

Meer handige kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze gratis nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe kun je zelf groentesoep maken?

Wie zelf groentesoep wil maken, moet beginnen bij de basis, en dat is bouillon. Deze maak je bij voorkeur helemaal zelf. Dat is een stuk smaakvoller en gezonder. En wie geen pakjes en zakjes wil gebruiken, gebruikt ook geen bouillonblokje. Een zelfgemaakte bouillon bevat namelijk maar weinig zout en calorieën en is een bron van verschillende vitaminen en mineralen wat niet geldt voor bouillonblokjes. Daarom is zelf krachtige bouillon maken altijd beter dan naar een blokje te grijpen. Groentebouillon trek je van groenten (zoals knol- of bleekselderij, wortel, ui, prei en knoflook), kruiden (lavas, peterselie, tijm en laurier) en specerijen (foelie, peper- en pimentkorrels). Het is dé perfecte manier om ingrediënten te gebruiken die je anders weg zou gooien, heel erg no waste dus. Gebruik vooral wat je in huis hebt en experimenteer met verschillende combinaties. In dit artikel focussen we ons groentesoep gemaakt met groentebouillon maar je kan groentesoep ook heel goed met rund- of kippenbouillon maken.

Groentesoep maken: met of zonder balletjes

Om de bouillon te trekken, voeg je de groenten, kruiden en specerijen aan een pan toe en bak je deze ingrediënten licht aan in wat boter of olie. Door het aanbakken karamelliseren ze en dat zorgt voor meer smaak. Vervolgens voeg je water toe en breng je het geheel aan de kook. Zet vervolgens het vuur lager en laat de groentesoep minimaal een half uur pruttelen. Hoe langer, hoe beter. Laat het gerust een paar uur koken als je houdt van krachtige bouillon. Let er wel op dat het water niet te hard kookt. Als je af en toe een luchtbel naar het oppervlak ziet drijven is de temperatuur perfect. Heeft de bouillon voldoende smaak? Dan kun je de soep, indien gewenst, afgieten met behulp van een zeef. Bij groentesoep is dit niet per se nodig en je kunt er ook voor kiezen om de hardere specerijen en kruiden er simpelweg uit te vissen. Zodra de soep naar wens is kan je nog smaakmakers en vulling als gehaktballetjes, vermicelli of rijst toevoegen.

Groentesoep bewaren: invriezen?

Zelf groentesoep maken kost aandacht en tijd, dus als je als je aan de slag gaat: maak dan gelijk lekker veel. Verse groentesoep kun je volgens het Voedingscentrum tot twee dagen in de koelkast bewaren. Ze raden daarbij aan om restjes groentesoep nooit langer dan twee uur buiten de koelkast te laten staan. Dus als je de groentesoep wil bewaren, laat deze dan zo snel mogelijk afkoelen en zet deze afgesloten in de verpakking. Wil je de soep liever langer bewaren? Weck hem in gesteriliseerde glazen potten of vries hem in. In de vriezer blijft groentesoep tot drie maanden houdbaar.

Rodewijnjus
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!