Advertentie
Hummus, tahin en baba ganoush worden door de meeste foodies regelmatig gebruikt, maar er zijn ook heerlijke producten en gerechten die we minder vaak gebruiken. Zonde, want die geven je diner nét weer een andere draai. Vandaag vertellen we je dan ook alles over tarama. Want wat is tarama, hoe smaakt het en wat kun je ermee?
Wat is tarama?
Grote kans dat je er nog nooit van hebt gehoord, maar daar komt vandaag verandering in. Om te beginnen, wat is tarama eigenlijk? Het is een roze dip op basis van gezouten viskuit, vaak geserveerd als voorgerecht in de Griekse en Turkse keuken.
Je kunt hetzelfde gerecht ook tegenkomen als taramosalata overigens. Door de viskuit te vermengen met geweekt brood of aardappelpuree ontstaat tarama, een onmisbare dip bij een mezze bijvoorbeeld.
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt tarama?
De smaak van tarama is vooral ziltig door de gezouten viskuit, al is de dip vooral ook erg romig. Andere belangrijke ingrediënten zijn olijfolie, citroensap en azijn. Stel je dus een romige dip voor, vol ziltige umamismaak gecombineerd met het zure van de overige ingrediënten. Vaak worden er nog verse kruiden toegevoegd aan de dip, voor nog meer smaak.
Waar koop je het?
Over het algemeen vind je tarama bij de meeste Turkse supermarkten, Griekse winkels en viszaken. In gewone supermarkten komen we het nog nauwelijks tegen. Bij delicatessenwinkels ben je vaak ook aan het juiste adres. Al kun je de dip natuurlijk ook zelf maken.
Zelf tarama maken
Wil je deze Mediterraanse dip graag zelf maken? Dat is gelukkig helemaal niet moeilijk! Week zo’n 50 gram (oud) brood in water en knijp deze goed uit. Meng dit vervolgens met ongeveer 125 gram viskuit (liefst rode viskuit van kabeljauw) in een keukenmachine en voeg 1 fijngehakte ui, 1 fijngehakt teentje knoflook, 2 el citroensap en 5 tot 6 el goede olijfolie toe.
Meng bovenstaande ingrediënten tot een romige dip ontstaat en breng deze op smaak met wat zout en peper.
Hoe vervang je tarama?
Heb je de juiste ingrediënten niet in huis of kun je nergens een bakje met deze dip vinden? Gebruik dan bijvoorbeeld hummus of baba ganoush als dip. Net zo lekker, al is de smaak natuurlijk heel anders en absoluut niet te vergelijken met de smaak van tarama.
Hoe bewaar je het en hoelang is het houdbaar?
Heb je zelf de dip gemaakt? Dan is deze vaak nog een paar dagen houdbaar in de koelkast, in een afgesloten bakje. Heb je een bakje of potje gekocht? Deze zijn vaak wat langer houdbaar, maar alsnog vaak niet meer dan een paar dagen tot een week na opening. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum.
Wat kun je er allemaal mee?
Tarama is wat ons betreft een heerlijke dip bij vers platbrood of pita’s, al smaakt het ook heerlijk als dipsaus bij de borrel, als spread bij de lunch of als side dish bij een vlees- of groentegerecht. Kortom, je kunt er alle kanten mee op.
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.