Foodies 03/2024
Zuid-Amerika
Foodies Zuid-Amerika
beste culinaire regio's ter wereld: Napels

Dit zijn de 10 beste culinaire regio’s ter wereld

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

TasteAtlas maakt elk jaar een lijst met de honderd beste culinaire regio's ter wereld. Benieuwd naar de winnaars? Wij doken in de ultieme top tien. Snel op zoek naar jouw favoriete regio!

Beste culinaire regio’s ter wereld

Op TasteAtlas vind je een uitgebreide online reisgids, ze noemen zichzelf ook wel de wereldatlas van traditionele gerechten, lokale ingrediënten en authentieke restaurants. Elk jaar delen ze awards uit en maken ze lijstjes met de beste producten en daarnaast steden en regio’s. Zo maken ze ook elk jaar een lijst met de honderd beste culinaire regio’s ter wereld.

Na het lezen van dit lijstje wil je gegarandeerd op reis, maar heb je waarschijnlijk ook trek Al kun je je om te beginnen ook laten inspireren door ons lijstje met onze favoriete culinaire steden in Europa.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Beste culinaire regio’s ter wereld

Op nummer 1 staat de Italiaanse regio Campania, dus boek die vakantie maar alvast. In deze regio ligt Napels – de geboorteplek van pizza – maar ook steden zoals Salerno, Sorrento en Pompei. En eerlijk is eerlijk, ik heb nog nooit zulke goede pizza gegeten als in Napels. Deze regio wordt overigens niet alleen geroemd om pizza, want je vindt er ook limoncello, mozzerella en gnocchi.

De tweede plek is ook voor een Italiaanse regio, namelijk Emilia-Romagna. Hier komt onder andere de klassieke ragù bolognese vandaan, net als Parmezaanse kaas en ook parmaham. Ben je van plan om naar deze regio af te reizen? Dan is een bezoek aan Modena ook meer dan de moeite waard. Hier komt namelijk balsamicoazijn vandaan, maar je vindt er ook de beste tortellini.

Nummer 3 is de eerste regio buiten Europa, dit is namelijk het Indonesische eiland Java. Gerechten zoals rendang en gado gado komen hiervandaan, maar ook minder bekende gerechten zoals soto betawi en batagor.

Java Indonesië

Top 10 van culinaire regio’s

Opvallend is dat de lijst gedomineerd wordt door Italiaanse regio’s, je vindt er maar liefst zeven in de top 10. Helaas staan er geen Nederlandse regio’s in de top 100, maar wie weet maken we volgend jaar kans. Niets boven Brabantse worstenbroodjes en klassieke stroopwafels natuurlijk, of niet? De dichtstbijzijnde regio vinden we overigens op nummer 85: Vlaanderen.

Benieuwd naar de andere regio’s? Dit is de gehele top 10 van de beste culinaire regio’s ter wereld:

  1. Campania (Italië)
  2. Emilia-Romagna (Italië)
  3. Java (Indonesië)
  4. Kreta (Griekenland)
  5. Sicilië (Italië)
  6. Guandong (China)
  7. Lazio (Italië)
  8. Toscane (Italië)
  9. Lombardije (Italië)
  10. Ligurië (Italië)

Regio’s en steden over de hele wereld

Eerder deelden we ook al onze favoriete culinaire steden in Europa, waaronder de Italiaanse stad Napels (in de regio Campania). Wat ons betreft mogen steden en regio’s zoals Kopenhagen, Praag en Porto ook absoluut niet ontbreken. Zeker op het moment dat je niet de hele wereld over wil reizen, maar wel op zoek bent naar een culinair uitje.

De grote winnaar: Italië

Natuurlijk inspireren we je het liefst met recepten, we vieren dan ook maar wat graag de Italiaanse keuken. Wat dacht je bijvoorbeeld van de lekkerste Italiaanse voorgerechten of smaakvolle Italiaanse taarten? Daarnaast vertellen we alles over hoe je koffie drinkt als een Italiaan én over de kaashemel die ik ontdekte in Italië.

1. Italiaans voorgerecht: 25x recept ideeën

Ter inspiratie delen wij 25 recepten voor Italiaanse voorgerechten; van klassieke carpaccio tot goedgevulde ravioli. Alle antipasti komen uiteraard voorbij!

> naar het artikel: 25x Italiaanse voorgerechten

recepten met tonijn: vitello tonnato

2. De lekkerste recepten: 3x Italiaanse taarten

Deze Italiaanse taarten zijn zoet, mooi en ook nog eens om je vingers bij op te eten. Genoeg om elke nonna trots te maken!

> naar het artikel: 3x recepten voor Italiaanse taarten

Torta della nonna

3. Zo geniet je van koffie als een Italiaan

Even snel langs de Starbucks voor een dure cappuccino vol melk, suiker en karamelsiroop strijkt op alle mogelijke manieren in tegen de Italiaanse koffiecultuur. Hoe je het dan wel aanpakt? We geven je een lesje koffie drinken als een Italiaan!

> naar het artikel: zo geniet je van koffie als een Italiaan

koffie

4. Italiaanse kaashemel: alles over Gorgonzola

Het is wat mij betreft de ongekroonde koning onder de blauwschimmelkazen: Gorgonzola. Italianen zijn ontzettend trots op ‘hun’ lichtpittige kaas, zelfs zó trots dat de bereidingswijze tot in detail staat vastgelegd in een wet. Samen met Willem reisde ik af naar Italië om alle te leren over deze romige kaas.

> naar het artikel: Italiaanse kaashemel: alles over Gorgonzola

Gorgonzola

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas=baas is zijn levensmotto. Dipt zijn chips in de salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!