Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Cover voor Zo geniet je van koffie als een Italiaan

Zo geniet je van koffie als een Italiaan

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Even snel langs de Starbucks voor een dure cappuccino met karamelsiroop strijkt op alle mogelijke manieren in tegen de Italiaanse koffiecultuur. Hoe je het dan wel aanpakt? We geven je een lesje koffie drinken als een échte Italiaan.

Koffie drinken als een Italiaan

Als Italianen ergens goed in zijn is het wel koffie drinken. Bij elk barretje haal je voor een klein bedrag een heerlijk kopje koffie. Zelfs de koffie die je langs de autostrada haalt bij een tankstation smaakt ontzettend goed. Natuurlijk willen wij dat ook wel, vandaag vertellen we je dan ook hoe je koffie drinkt als een Italiaan!

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

1. Maak er een momentje van met koffie

Als je al eens tijdens het ochtendgloren door Rome, Napels of Milaan hebt gelopen, weet je dat een kop koffie drinken in Italië meer is dan alleen genieten van iets warms. Het is een moment om te lachen met je vrienden, met je dierbaren te praten over alledaagse zaken of om simpelweg even te kletsen met de barista aan de counter. Is het mooi weer? Dan genieten de locals staand op straat van het zwarte goud.

Zo doe je het thuis: trommel je beste vriend(in) of geliefde op en begin de dag samen. Niet vluchtig aan de keukentafel, maar als het even kan buiten in het zonnetje. Zet een vrolijk muziekje aan, laat je telefoon binnen liggen en ga lekker met elkaar kletsen. Of maak samen een fijne wandeling bijvoorbeeld.

2. Cappuccino & lekkers

Een cappuccino is in Italië alleen geaccepteerd bij het ontbijt, bestel dus niet meer na 11.00 uur ’s ochtends. Je drinkt ‘m in combinatie met iets zoets op je bord zoals een cornetti, de Italiaanse equivalent van de croissant. Na de lunch ga je – als je het net als de locals wil doen – over op een espresso of de minder sterke caffè lungo. Je kunt ook kiezen voor een americano: zwarte koffie met wat meer water zodat hij wat toegankelijker is om te drinken.

Zo doe je het thuis: ontbijt eens niet met yoghurt & granola of een droge cracker, maar met een Italiaanse appelcake. Wedden dat je cappuccino nóg lekkerder smaakt dan normaal?

> naar het recept: Italiaanse appelcake

Italiaanse appelcake

3. Een voor jou, een voor mij

Waar je in Nederland minstens twee of drie euro neertelt voor een espresso, bestel je hem zelfs in Rome voor een schamele tachtig cent tot één euro. Goedkoop is hier echter geen duurkoop. Italianen nemen de kwaliteit van je koffie hartstikke serieus, maar vinden simpelweg dat iedereen moet kunnen genieten van deze drank. Of je nu rijk of arm bent: tijdens het koffiemoment is iedereen gelijk.

Zo doe je het thuis: ten eerste: investeer in de kwaliteit van je bonen. Laat je adviseren en ontdek wat jouw favoriete smaak is als het op koffie aankomt. Heb je jouw favoriete bonen gevonden? Nodig de buurvrouw eens uit en laat haar meegenieten van jouw overheerlijke koffie.

koffie

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!