Advertentie
Asperges
Deze had je waarschijnlijk wel verwacht op ons lijstje! Als er echt één seizoenstopper is waar we lang naar uitgekeken hebben, dan is het wel het Nederlandse witte goud. Omdat het aspergeseizoen redelijk kort is (van april tot juni) raden we je aan om er volop van te genieten zo lang het kan. Niet alleen omdat je met asperges in de culinaire hemel bent, maar ook omdat ze hartstikke gezond zijn. Zo zitten ze vol vitamine C, ijzer, foliumzuur en vitamine E. Asperges kun je het beste zo snel mogelijk na de oogst eten, want ze zijn gevoelig voor uitdroging. Daarnaast verliezen ze na een aantal dagen hun zoete smaak omdat de van nature aanwezige suikers langzaam afgebroken worden. Bewaar de asperges dus niet te lang en wil je verzekerd zijn van een zoetige smaak, kun je een klein schepje suiker aan het kookwater toevoegen. Benieuwd wat je naast de klassieke combinatie met ham nog meer kunt met asperges? Kijk voor inspiratie naar onze beste aspergerecepten.
Raapstelen
Ga eens op de markt of bij de groenteboer op zoek naar raapstelen, want de frisgroene bladgroente met een lichtpittige smaak is een echte lentegroente van Nederlandse bodem. Ben je nog niet bekend met raapstelen en wil je weten wat raapstelen precies zijn en wat je ermee kunt? Lees er alles over in ons blog over raapstelen. Raapstelen zijn heel veelzijdig en je kunt ze rauw eten, maar ook stoven, koken en roerbakken. Heb je raapstelen gescoord en wil je ermee aan de slag? Probeer dan bijvoorbeeld deze salade met raapstelen, geroosterde citrus en geitenkaas.
Radijs
De knapperige radijsjes zijn een typische lentegroente en zou je vanaf maart tot augustus altijd in de groentela van je koelkast moeten hebben, omdat je er alle kanten mee op kunt. Radijsjes doen het met hun frisscherpe smaak goed op een broodje kaas of in een gemengde salade, maar wist je dat je radijsjes ook goed kunt roerbakken? Probeer bijvoorbeeld deze pasta met gebakken ham en radijsjes. De scherpe smaak heeft radijs te danken aan mosterdolie die de groente aanmaakt. Deze zit vooral in de schil dus als je wilt dat je radijsjes iets milder smaken, kun je de schil eraf halen.
Tuinbonen
In april is het eindelijk zover: in de winkel vind je verse tuinbonen in hun dikke, frisgroene peulen. Tuinbonen doppen kan een heel rustgevend klusje zijn als je er de tijd voor neemt en bovendien smaakt deze peulgroente vers het allerlekkerst. Soms is het buitenste schilletje van de tuinboon wat taai en grijs en kun je tuinbonen beter dubbel doppen, maar ook dat gaat gelukkig heel makkelijk. Lees hier hoe je de tuinbonen het beste dubbel kan doppen. Tuinbonen hebben een zachte en volle smaak en door hun grote afmeting kun je ze gerust met stevigere ingrediënten combineren, zoals in deze salade met nieuwe aardappels en chorizo. Eet tuinbonen nooit rauw omdat peulvruchten een giftige stof bevatten die afgebroken wordt tijdens het koken. 2 minuten blancheren is meestal voldoende, zodat tuinbonen veilig zijn voor gebruik maar nog wel een beetje bite hebben. Na het blancheren en afkoelen kun je een teveel aan tuinbonen zelf invriezen voor later.
Postelein
Wij zijn zelf dol op postelein, maar helaas wordt deze groente nog veel te weinig gebruikt. Ben je niet zo bekend met deze bladgroente, kun je hier alles lezen over postelein. Postelein herken je aan de typische bladvorm en je kunt de blaadjes op dezelfde manier gebruiken als rucola of veldsla in salades, op een boterham of door een stamppot. Postelein heeft een frisse, lichtpittige smaak die niet overheersend is en daarom makkelijk valt te combineren met andere ingrediënten. Probeer eens postelein bijvoorbeeld in plaats van ijsbergsla op een Turkse pizza met oude kaas.
Tomaten
Tomaten verdwijnen in de winter niet uit de schappen, maar misschien heb je gemerkt dat ze dan wat bleker, minder zoet en niet zo aromatisch zijn. Tomaten zijn namelijk geen wintergroente en hebben flink wat warmte en zon nodig om goed te kunnen rijpen. Tomaten zijn niet voor niets het meeste geliefd in landen met een warm klimaat zoals Italië, Griekenland en Spanje. Vanaf april tot oktober zijn in Nederland de omstandigheden het gunstigst voor lekkere tomaten van eigen bodem én vol smaak. Bewaar tomaten nooit in de koelkast, want dan verliezen ze hun smaak en aroma en dat is natuurlijk heel erg zonde. Zet ze in een schaal op het aanrecht, dan kunnen ze verder rijpen en worden ze nog lekkerder. Waarschijnlijk hoeven we je niet te vertellen wat je allemaal met tomaten kunt doen. Maar wil je eens wat anders doen met tomaten? Dan zijn deze hasselback-tomaten met mozzarella uit de oven misschien een leuk idee om eens uit te proberen!
Rabarber
Vaak verwerk je rabarber in zoete compotes en desserts, maar de friszure stengels zijn eigenlijk groente en geen fruit. Rabarber is van eigen bodem bijna het hele jaar beschikbaar, maar alleen vanaf april tot juli groeit rabarber op de natuurlijke manier in de buitenlucht. Dat heb je misschien zelf gemerkt als je rabarber ooit in je eigen (moes)tuin had staan. Rabarber van de volle grond die je vanaf april oogst, heeft vaak een intensere smaak en kleur. De kleur kun je het beste behouden door zo weinig mogelijk vloeistof te gebruiken bij de bereiding en de kooktijd zo kort mogelijk te houden. Wij hebben de lekkerste zoete recepten hier voor je verzameld. Ben je team hartig? Probeer dan eens deze salade met gebakken rabarber, feta, rode biet en platbrood.
Lees ook: Zo houd je je basilicumplantje wél lang in leven
Onze tips
Getest: dit is de beste cola uit de supermarkt
Vers van de pers: bak je eigen brood, AH Blue Home en meer!
WIN: 3x het kookboek ZOETE ZOOI. van Eefje Friedhoff
Nu verkrijgbaar: Foodies Lekker stoven
Vers van de pers: nieuwe smaken van Côte d’Or, Golden Cups en meer!
Tefal x Jamie Oliver: de beste producten voor in jouw keuken
WIN: elke week een AIR braadpan van Tefal voor #stovember
NIEUW: Foodies Travel + win een culinaire reis!
Martina Silbrníková
Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje. Was eindredacteur van 2020 tot 2023.