Rood

Omdat we rood associëren met de zoete smaak van rijpe vruchten, vinden wij voedsel met een rode kleur er aantrekkelijk uitzien en wakkert alleen het zien van de rode kleur onze eetlust aan. Niet zo gek dus dat tomaat in Nederland op de lijst van de meest gegeten groenten stipt op nummer 1 staat. Ook een goed plan: fleur jouw maaltijden eens op met een handje cranberry’s en/of granaatappelpitten. Of ga in de winter voor de rode kool en bieten die juist dan in het seizoen zijn.

Geel

Geel, de kleur van de zon, maakt vrolijk en verdient daarom regelmatig een plekje op je bord. De meest knallende exemplaren van de Nederlandse bodem zijn gele paprika’s, gele wortels en gele bieten. Maar ook exotisch fruit zoals honingmeloen, banaan, ananas of citrusvruchten kleuren je bord mooi geel. Wil je een mooi kleurtje geven aan je rijst of couscous? Voeg tijdens de bereiding een snuf kurkuma (ook bekend als geelwortel) of een paar draadjes saffraan toe.

Blauw

Blauw voedsel komt in de natuur nauwelijks voor. Deze kleur vinden we er daarom niet zo appetijtelijk uitzien op ons bord. Als je
blauwe levensmiddelenkleurstof aan bij voorbeeld aardappels toevoegt, willen de meeste mensen ze daarom niet meer eten, ook al blijft de smaak hetzelfde. Kleine kinderen die je ‘s zomers ziet likken aan een smurfenijsje, zijn een uitzondering op de regel.

Groen

Het zal je niet verbazen dat groen geassocieerd wordt met gezond en fris. Het is dan ook geen wonder dat groen een van de populairste culinaire kleuren op dit moment is. Juist in de winter, wanneer groen buiten in geen velden of wegen te zien is, werkt het opbeurend om deze frisse kleur aan je bord toe te voegen. Iets om te onthouden voor volgend jaar!

Oranje

Oranje op je bord staat voor energie en vitaliteit. Hoewel wortels in veel verschillende kleuren bestaan, zijn de oranje exemplaren verreweg het meest populair. De oranje kleur hebben de wortels te danken aan caroteen, een antioxidant die zelfs vernoemd is naar wortels (in het Latijn is wortel ‘carota’.). Zet oranje in de spotlights met ons recept voor wortels en papillotte met rozemarijn en geitenkaas. Ben je meer team zoet? Ga dan aan de slag met sinaasappel.

Sprankelende kleur

Ben je van plan om meer kleur aan je bord toe te voegen? Kies dan in de winkel voor de meest sprankelende exemplaren. Een mooie kleur
staat niet alleen leuk op je bord, maar zegt ook veel over de rijpheid en de smaak van de groenten en fruit die je koopt. Niet alleen de aankoop van de beste ingrediënten maar ook de juiste kooktechniek is van belang, als je niet met grijze boontjes en verbleekte broccoli wil eindigen. Om te zorgen dat groenten hun frisgroene kleur behouden, leg je ze pas in de pan wanneer het water aan het koken is. Blancheer de groenten in enkele minuten precies beetgaar en beslist niet te lang. Giet de groenten af en dompel ze kort onder in ijskoud water.

Foto recept:Bieten-citrussalade met geitenkaas

© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur en foodstyling: Lottie Covell Foto’s: Ant Duncan Styling: Tony Hutchinson