Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
Bieten-citrussalade met geitenkaas

Eat the rainbow: dit zegt kleur over je gerecht

Advertentie

Wist je dat kleur onbewust een grote rol speelt in de keuzes die je maakt? Lees verder om te ontdekken wat de kleur op je bord precies zegt. Hierna kies jij voor groente en fruit die van je bord af knallen!

Eat the rainbow

Een mooie kleur staat niet alleen leuk op je bord, maar zegt ook veel over de rijpheid en de smaak van de groenten en fruit die je koopt. Eat the rainbow is niet voor niks een bekende term. Wanneer je voor een bord vol kleur gaat, krijg je al snel veel verschillende voedingsstoffen binnen. Daarnaast heeft elke kleur zijn eigen unieke eigenschap. Lees snel verder, wij leggen je uit welke!

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Geel

Geel, de kleur van de zon, maakt vrolijk en verdient daarom regelmatig een plekje op je bord. De meest knallende exemplaren van de Nederlandse bodem zijn gele paprika’s, gele wortels en gele bieten. Maar ook exotisch fruit zoals honingmeloen, banaan, ananas of citrusvruchten kleuren je bord mooi geel. Wil je een mooi kleurtje geven aan je rijst of couscous? Voeg tijdens de bereiding een snuf kurkuma (ook bekend als geelwortel) of een paar draadjes saffraan toe. Kurkuma geeft niet alleen een prachtige kleur aan je gerechten maar is ook nog eens erg gezond. Probeer dus zeker eens dit fijne sapje dat je meer energie zal geven.

eat the rainbow

Blauw

Blauw voedsel komt in de natuur nauwelijks voor. Deze kleur vinden we er daarom niet zo appetijtelijk uitzien op ons bord. Als je blauwe levensmiddelenkleurstof aan bijvoorbeeld aardappels toevoegt, willen de meeste mensen ze daarom niet meer eten, ook al blijft de smaak hetzelfde. Kleine kinderen die je ‘s zomers ziet likken aan een smurfenijsje, zijn een uitzondering op de regel. Je zal dan ook niet gauw een blauw gerecht op onze website vinden.

Groen

Het zal je niet verbazen dat groen geassocieerd wordt met gezond en fris. Het is dan ook geen wonder dat groen een van de populairste culinaire kleuren op dit moment is. Juist in de winter, wanneer groen buiten in geen velden of wegen te zien is, werkt het opbeurend om deze frisse kleur aan je bord toe te voegen. Iets om te onthouden voor volgend jaar! Al gaan we in het voorjaar juist ook graag voor gezond en fris, bijvoorbeeld met deze groene minestrone met cannellini-bonen en ricotta-dumplings.

Groene minestrone met cannellini- bonen en ricotta- dumplings

Rood

Omdat we rood associëren met de zoete smaak van rijpe vruchten, vinden wij voedsel met een rode kleur er aantrekkelijk uitzien en wakkert alleen het zien van de rode kleur onze eetlust aan. Niet zo gek dus dat tomaat in Nederland op de lijst van de meest gegeten groenten stipt op nummer 1 staat. Ook een goed plan: fleur jouw maaltijden eens op met een handje cranberry’s en/of granaatappelpitten. Of ga in de winter voor de rode kool en bieten die juist dan in het seizoen zijn. Wat dacht je bijvoorbeeld van deze heerlijke bieten-citrussalade?

Bieten-citrussalade met geitenkaas

Oranje

Oranje op je bord staat voor energie en vitaliteit. Hoewel wortels in veel verschillende kleuren bestaan, zijn de oranje exemplaren verreweg het meest populair. De oranje kleur hebben de wortels te danken aan caroteen, een antioxidant die zelfs vernoemd is naar wortels (in het Latijn is wortel ‘carota’.). Zet oranje in de spotlights met ons recept voor wortels en papillotte met rozemarijn en geitenkaas. Ben je meer team zoet? Ga dan aan de slag met sinaasappel.

Wortels met rozemarijn, geitenkaas, zoetzure rode ui eat the rainbow

Sprankelende kleur

Ben je van plan om meer kleur aan je bord toe te voegen? Kies dan in de winkel voor de meest sprankelende exemplaren. Niet alleen de aankoop van de beste ingrediënten maar ook de juiste kooktechniek is van belang, als je niet met grijze boontjes en verbleekte broccoli wil eindigen. Om te zorgen dat groenten hun frisgroene kleur behouden, leg je ze pas in de pan wanneer het water aan het koken is. Blancheer de groenten in enkele minuten precies beetgaar en beslist niet te lang. Giet de groenten af en dompel ze kort onder in ijskoud water.

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!