Advertentie
Maaltijden invriezen
Maak de vriezer je beste vriend en stop hem vol met de lekkerste maaltijden. Zo hoef je nooit wat weg te gooien en heb je op drukke dagen altijd wat eten achter de hand om op te warmen. Wel zo makkelijk en helemaal no waste. Helaas leent niet elk gerecht zich hiervoor. Daarom delen wij een lijstje met maaltijden die je makkelijk kan invriezen. Doe er je voordeel mee!
Wil je iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Maaltijden invriezen: tips & tricks
Voordat wij onze favoriete makkelijke maaltijden om in te vriezen met je delen, willen we je eerst uitleggen hoe je eten het beste kan invriezen. In het kader van voedselveiligheid is het namelijk van groot belang om dit op de juiste manier te doen. Laat bijvoorbeeld je gerecht eerst goed afkoelen voordat je het invriest. Om bacteriegroei te voorkomen kan je het beste wachten tot het eten op kamertemperatuur is voordat je het in de vriezer zet. Ook ontdooien komt nauw. Om de groei van gevaarlijke bacteriën zoveel mogelijk tegen te gaan, is het goed om deze producten altijd in de koelkast te laten ontdooien bij een temperatuur van 3-4°C. Dit duurt misschien wat langer dan wanneer het eten op kamertemperatuur laat ontdooien, maar deze methode is veel voedselveiliger. Boven 4 graden kunnen bacteriën zich namelijk razendsnel vermenigvuldigen en kan het voedsel zo aangetast worden dat de consumptie tot voedselvergiftiging kan leiden, ook als je het goed verhit voor gebruik.
Recepten voor eten in de vriezer
Nu je weet hoe je eten het beste kan invriezen en ontdooien, is het tijd om te ontdekken welke makkelijke maaltijden je goed kan invriezen. Wat denk je van de restjes van de onderstaande recepten?
Soep invriezen
Soepen zijn supergeschikt om in te vriezen. Maak gerust dus altijd een flinke pan vol. Die komt vanzelf wel op! Je hoeft dus nooit bang te zijn voor food waste. In principe kan je elke soep invriezen maar je moet er wel rekening mee houden dat de ene soep geschikter is dan de ander. Zo worden soepen met veel zetmeel erin een stuk steviger wanneer je ze ontdooit. Een soep met veel aardappel erin kan bij het ontdooien haast stroperig aanvoelen, en wanneer je soepen met rijst of pasta erin invriest is de kans groot dat deze koolhydraatbronnen zich volzuigen met vocht. In de diepvries blijft de soep zeker drie maanden goed.
> naar het recept: romige tomatensoep met tostirepen
Curry
Wij zijn dol op curry’s. Je kunt eindeloos blijven variëren met groenten, vlees en vis, maar ook met verschillende soorten currypasta’s. En het beste? Het is de ultieme makkelijke maaltijd voor in de vriezer. Wanneer je trek hebt, pak je gewoon een zakje of bakje met curry uit je vriezer en warm je deze opnieuw op. Roti of rijst erbij en je bent klaar. Kan het nog simpeler? En daarbij is curry vaak ook nog eens gezond. Dat maakt het de ideale maaltijd om altijd achter de hand te hebben. In de vriezer blijft curry drie maanden houdbaar.
> naar het recept: groene garnalencurry
Stoofpotten
Een stoofpotje is zo gemaakt. Maar nog makkelijker en sneller is om een stoofpot uit de vriezer op te warmen. Hoe verser de stoof is wanneer je deze invriest, hoe beter de smaak wanneer je het opnieuw opwarmt. Stoofpotten met vlees of groenten erin kan je drie tot vijf maanden in de vriezer bewaren. Stoofpotjes met vis kan je invriezen, maar houd er wel rekening mee dat de kans groot is de structuur van de vis flink verandert tijdens het opwarmen. De vis zal hoogstwaarschijnlijk uit elkaar vallen.
> naar het recept: stoofpot van wild zwijn en bier
Lasagne
Wist je dat je lasagne heel goed kan invriezen? De Italiaanse ovenschotel kan je zowel rauw als afgebakken invriezen. Het laatste is het lekkerste. Wanneer je pasta rauw invriest, is de kans groot dat het uitdroogt. Het beste maak je lasagne dus gewoon klaar zoals je gewend bent, laat je het goed afkoelen en vries je het in. In de vriezer blijft lasagne tot drie maanden houdbaar. Wil je de pastaschotel opeten? Laat hem dan eerst goed ontdooien en verwarm hem vervolgens ongeveer een half uur op 180 °C.
> naar het recept: groentelasagne
Lees ook: Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Marieke Slettenhaar
Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.