Wat is jalapeño?

Om je een beeld te geven: gewone blokpaprika’s worden gekweekt zonder capsaïcine en scoren dus een nul op de Scoville-schaal.. Een Madame Jeannette-peper scoort ruim 100.000; pepperspray 2 miljoen en pure capsaïcine haalt zo’n 15 miljoen. Dan valt de score van de jalapeño met zo’n 2.500 weer mee. Het is een pepersoort die voor de meeste mensen in Nederland flink scherp, maar nog wel goed te eten is. Cayennepeper scoort bijvoorbeeld een stuk hoger. Hoe herken je ze? Jalapeñopepers zijn groene, langwerpige kegels, zo’n 4 tot 12 cm lang. Oorspronkelijk komen ze uit Midden-Amerika; ze zijn vernoemd naar de Mexicaanse stad Xalapa.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt jalapeño?

Nu we de vraag ‘wat is jalapeño?’ beantwoord hebben, wil je vast ook weten hoe het smaakt. De jalapeño is een groene peper, die zijn wat minder rijp dan rode. Net als bij andere vruchten betekent dat dat de smaak minder zoet is, wat frisser en zelfs wat zuurder – hoewel je dat misschien niet meteen met een paprika-achtige associeert. Er zit natuurlijk ook een groot smaak- en textuurverschil tussen verse en ingemaakte jalapeño’s.

Hoe vervang je jalapeño?

Dat ligt er een beetje aan: ben je specifiek op zoek naar de pittige scherpe kick van de peper dan kan je ook een andere pepersoort gebruiken, bijvoorbeeld cayenne. Maar de specifieke smaak van een groene peper, zoals jalapeño, laat zich niet zomaar vervangen door een rode variant. Een andere optie is de gewone groene blokpaprika, aangevuld met wat rode peper. Daarnaast zijn ingemaakte jalapeñopepers een uitstekende vervanger voor verse pepers.

Waar koop je jalapeño?

Tot een paar jaar geleden was het lastig om verse jalapeño te krijgen in Nederland. Alleen gespecialiseerde winkels of marktkramen verkochten de pepers. Je moest echt de adresjes kennen om ze te kunnen vinden. Bij de supermarkt vond je alleen de ingemaakte pepers. Ook lekker, maar anders. Maar smaken veranderen en de markt past zich aan op de vraag: inmiddels verkopen de meeste groentehandelaren en supermarkten verse jalapeñopepers. Die komen dan overigens niet uit Mexico, maar gewoon uit de kassen in het Westland.

Wat kun je er allemaal mee?

De smaak van jalapeño is niet alleen maar heet en scherp. Zeker als je wel wat gewend bent kan je er een veel meer smaken in ontdekken. De japaneño heeft wel iets weg van sperzieboon en komkommer, met een subtiel zuurtje. Bij ingemaakte jalapeñopepers wordt dat extra opgehaald door de azijn. Jalapeño combineert heel goed met kaas, van roomkaas tot harde kazen, maar probeer ook eens wat in je guacamole of op je burger. Andere ideeën: bij de mosselen of in kippensoep. Eigenlijk past deze peper bij al je gerechten die wat net een beetje extra kick nodig hebben.

Warme salade met gegrilde maïs en jalapeño

> naar het recept: warme salade met gegrilde maïs en jalapeño

wat is jalapeño en wat kun je ermee?

Platte burgers met jalapeño-kaassaus

> naar het recept: platte burgers met jalapeño-kaassaus

burgers met jalapeño kaassaus

Lees ook: Dit zijn dé heetste Mexicaanse pepers en zo gebruik je ze in de keuken