Wat is rozemarijn?

Deze wetenschappelijke identiteitscrisis heeft voor de populariteit van het kruid in de keuken uiteraard geen gevolgen gehad. Rozemarijn was, en is, één van de meest gebruikte smaakmakers. De Romeinen zorgden al vroeg voor een weide verspreiding van de plant, van China tot Noord-Europa. Leuk extra weetje: de naam betekent zoiets als ‘dauw van de zee’ – vermoedelijk omdat de kleine houtachtige heester oorspronkelijk veelal langs de kust te vinden was.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt rozemarijn?

Nu we de vraag ‘wat is…’ beantwoord hebben, wil je vast ook weten hoe het smaakt. Qua smaak en aroma is het niet vreemd dat salie en rozemarijn naaste verwanten zijn, beide kruiden hebben een beetje bittere, eucalyptusachtige smaak. Maar waar salie het ruige, stoere neefje is met een stevig en aards aroma, is rozemarijn een stuk vriendelijker. Wel stoer, maar ook verfijnd. Minder aards, maar door de geur van dennenbos en bloemen lichter en toegankelijker.

Hoe vervang je rozemarijn?

Niet natuurlijk, waarom zou je? Het is overal vers te koop, vaak zelfs als plantje. Maar mocht het toch nodig zijn, dan is het ruige neefje salie altijd een optie. Of anders tijm. Dat zit meer in de verfijnde hoek, maar grofweg kan je stellen dat als rozemarijn ergens goed bij smaakt, dat tijm meestal ook wel past. Gedroogde rozemarijn is ook goed te verkrijgen, maar dat smaakt wezenlijk anders dan verse. Door het drogen gaat het specifieke aroma van dennen en bloemen verloren. In plaats daarvan komt het aroma van hooi dat de meeste gedroogde kruiden kenmerkt.

Waar koop je het?

Op de markt, in de supermarkt, bij de groenteboer, in het tuincentrum; je moet bijna je best doen het ergens níet te vinden. De plantjes doen het trouwens overal goed: binnen of buiten, tuin of balkon. Rozemarijn heeft weinig water nodig en hoort als je het ons vraagt in elke kruidentuintje thuis. Wel belangrijk: de takjes worden snel houtig en taai. Let erop dat er jonge en zachte naaldjes aan zitten aan de takjes die je koopt of oogst.

Wat kan je er allemaal mee?

Dit kruid is een allemansvriend. Het doet het goed bij stevig vlees – bijvoorbeeld lam van de barbecue, maar ook bij groentegerechten (denk aan aardappel, wortel, knolselderij). Daarnaast combineert het wonderwel met noten als walnoten en amandelen. En tot slot noemen we het even verassende als geweldige huwelijk van rozemarijn met allerlei soorten fruit: de meeste citrusvruchten (citroen, sinaasappel, grapefruit) vormen een prachtige basis voor en fruitsalade. En watermeloen of ananas van de barbecue met rozemarijn is de perfecte afsluiter van een zwoele zomeravondmaaltijd.

Kip met citroen en rozemarijn

Kip met citroen en rozemarijn

Olijfolie focaccia met rozemarijn

focaccia rozemarijn

Watermeloen-tomaatsalade op burrata

burrata salade watermeloen