1. Laat je stoofpot niet zomaar sudderen

De boel maar een beetje laten sudderen, dat gaat niet helemaal op voor stoofvlees. Het vlees eerst goed aanbraden verhoogt de smaak, zo leert de theorie achter de Maillardreactie ons. Door bakken en braden wordt eten bruin, dit bruinen wordt de Maillardreactie genoemd, het leidt tot een verandering in geur en smaak.

Daarna begint het sudderproces met wijn, bier, bouillon en/of fond. De ideale stooftemperatuur ligt tussen de 85°C en 92°C. Koken is uit den boze. Of zoals de Engelsen zeggen: “a boiled stew is a spoiled stew”.

2. Kies het juiste vlees om te stoven

Ideaal vlees om te stoven, komt van de spieren van het dier die veel gebruikt worden. Het bevat veel bindweefsel, wat het vlees taai maakt. Tijdens het stoven wordt het bindweefsel langzaam afgebroken. Als je het vlees te lang stooft, valt het zelfs in hele kleine delen uit elkaar. Vleessoorten die lekker zijn om te stoven: runderriblappen, sukadelappen, varkenswangen, lamsschenkels, kippenbouten, konijn, hazenbouten, geitenstoofvlees.

3. Kruiden voor je stoofpot: dit zijn lekkere combinaties

Ui, wortel en prei geven body en smaak aan je stoofvlees, maar welke kruiden en specerijen gebruik je erbij?
Traditioneel: laurier, kruidnagel, peperkorrels en foelie.
Italiaans: tijm, rozemarijn, laurier, oregano, knoflook en tomaat.
Arabisch: kaneelstokje, komijn, koriander, ras el hanout, saffraan en citroenschil.

Tip! Zin in lekkere stoofgerechten met groenten in de hoofdrol? In foodies februari vind je vier heerlijke vegetarische recepten. Het nummer ligt vanaf 21 januari in de winkel. Wil jij voortaan ook als eerste de nieuwe uitgave ontvangen? Bekijk dan onze voordelige abonnementen!