1. Laat je stoofpotje niet zomaar sudderen

Wil je jouw stoofpotje nog lekkerder maken? De boel maar een beetje laten sudderen, dat gaat niet helemaal op voor stoofvlees. Het vlees eerst goed aanbraden verhoogt de smaak, zo leert de theorie achter de Maillardreactie ons. Door bakken en braden wordt eten bruin, dit bruinen wordt de Maillardreactie genoemd, het leidt tot een verandering in geur en smaak.

Daarna begint het sudderproces met wijn, bier, bouillon en/of fond. De ideale stooftemperatuur ligt tussen de 85°C en 92°C. Koken is uit den boze. Of zoals de Engelsen zeggen: “a boiled stew is a spoiled stew”.

2. Kies het juiste vlees om te stoven

Ideaal vlees om te stoven, komt van de spieren van het dier die veel gebruikt worden. Het bevat veel bindweefsel, wat het vlees taai maakt. Tijdens het stoven wordt het bindweefsel langzaam afgebroken. Als je het vlees te lang stooft, valt het zelfs in hele kleine delen uit elkaar. Vleessoorten die lekker zijn om te stoven: runderriblappen, sukadelappen, varkenswangen, lamsschenkels, kippenbouten, konijn, hazenbouten, geitenstoofvlees.

3. Kruiden voor je stoofpotje: dit zijn lekkere combinaties

Ui, wortel en prei geven body en smaak aan je stoofvlees, maar welke kruiden en specerijen gebruik je erbij?
Traditioneel: laurier, kruidnagel, peperkorrels en foelie.
Italiaans: tijm, rozemarijn, laurier, oregano, knoflook en tomaat.
Arabisch: kaneelstokje, komijn, koriander, ras el hanout, saffraan en citroenschil.

Wil je iedere week de lekkerste recepten en tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.