Advertentie
1. Laat je stoofpotje niet zomaar sudderen
Wil je jouw stoofpotje nog lekkerder maken? De boel maar een beetje laten sudderen, dat gaat niet helemaal op voor stoofvlees. Het vlees eerst goed aanbraden verhoogt de smaak, zo leert de theorie achter de Maillardreactie ons. Door bakken en braden wordt eten bruin, dit bruinen wordt de Maillardreactie genoemd, het leidt tot een verandering in geur en smaak.
Daarna begint het sudderproces met wijn, bier, bouillon en/of fond. De ideale stooftemperatuur ligt tussen de 85°C en 92°C. Koken is uit den boze. Of zoals de Engelsen zeggen: “a boiled stew is a spoiled stew”.
2. Kies het juiste vlees om te stoven
Ideaal vlees om te stoven, komt van de spieren van het dier die veel gebruikt worden. Het bevat veel bindweefsel, wat het vlees taai maakt. Tijdens het stoven wordt het bindweefsel langzaam afgebroken. Als je het vlees te lang stooft, valt het zelfs in hele kleine delen uit elkaar. Vleessoorten die lekker zijn om te stoven: runderriblappen, sukadelappen, varkenswangen, lamsschenkels, kippenbouten, konijn, hazenbouten, geitenstoofvlees.
3. Kruiden voor je stoofpotje: dit zijn lekkere combinaties
Ui, wortel en prei geven body en smaak aan je stoofvlees, maar welke kruiden en specerijen gebruik je erbij?
Traditioneel: laurier, kruidnagel, peperkorrels en foelie.
Italiaans: tijm, rozemarijn, laurier, oregano, knoflook en tomaat.
Arabisch: kaneelstokje, komijn, koriander, ras el hanout, saffraan en citroenschil.
Wil je iedere week de lekkerste recepten en tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Onze tips
Dit zijn de lekkerste seizoensgroenten in mei
High tea: 9x recepten en alle do’s & don’ts
Tofu marineren: zo maak je tofu écht lekker
Aan de bak: dit zijn verschillende soorten deeg, bakpoeder en gist
Ouderwetse boterkoek bakken: tips en recept
Welke bloem is het meest geschikt om mee te bakken?
Zo kun je het beste salades bewaren & meenemen
De verschillende soorten peper op een rij
Geheim: dit moet je bij champagne eten!
Handig overzicht: hoeveel gram pasta per persoon?
Bestaat er ook goedkope champagne?
Zelf jus maken: het perfecte recept (met of zonder vlees)
Wat betekent brut en demi-sec bij champagne?
Do or don’t: mag ik champagne met ijs drinken?
Champagne rosé of wit: waar komt die kleur vandaan?
Paaseitjes over? Dit maak je ermee!
Willem van Santen
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.