Brand New BBQ

“Niet iedereen is een buitenmens, maar niemand is een binnenmens”, had ook zomaar Jords lijfspreuk kunnen zijn. All day every day is hij buiten aan het barbecueën. En met zijn nieuwste boek “Brand New BBQ” zien de komende maanden er voor jou precies hetzelfde uit. Naar buiten!

Smokey Goodness Brand New BBQ

Bestel het boek:

Smokey Goodness Brand New BBQ
€29,99

Seizoen voor de BBQ geopend

Na een paar mooie lenteweken eind maart, sloeg het weer begin april in één klap om. Een dik pak sneeuw voor de deur. Het was alsof de natuur sprak: “Het kan nog geen voorjaar worden, Jord Althuizen heeft nog geen barbecueboek uitgebracht.” Want laten we eerlijk zijn, na vijf jaar op rij is de lancering van een nieuw Smokey Goodness-boek toch een beetje het officiële startsein van de lente geworden. Gelukkig kunnen de weergoden (en jijzelf) nu rustig ademhalen: Smokey Goodness Brand New BBQ is here. Dus haast jezelf de schuur in en blaas het stof van je grillrooster, want als Jord zegt dat het tijd is om te barbecueën, dan ís het tijd om te barbecueën.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Vurige wereld

We hebben het over barbecueën, maar eigenlijk bedoelen we natuurlijk koken met vuur, op welke mogelijke manieren dan ook. Want wat Jord doet gaat veel verder dan een stukje vlees op de grill leggen. Hij reist al jaren de wereld rond om technieken en recepten van over de hele wereld op de gevoelige (grill)plaat vast te leggen. Van cold ice adventures in Finland tot de loeihete Zuid-Afrikaanse braai. Er is geen land én geen ingrediënt dat nog geheimen heeft voor deze ultieme vuurmeester. Zo draait hij zijn hand niet om voor een hele krokodil op het rooster en draait hij zonder moeite de grootste wilde zalmen boven het vuur. Valt er na al die jaren nog iets nieuws te ontdekken?

Smokey Goodness: Brand New BBQ

Met de passie en nieuwsgierigheid waarmee Jord reist en werkt, vind je overal inspiratie. Voor zijn nieuwste boek “Smokey Goodness Brand New BBQ” reisde hij af naar de Verenigde Staten waar hij zijn ogen en smaken te kust en te keur gaf. De VS is dé bakermat van de Smokey Goodness Style dus voelde het voor Jord als thuiskomen. “Als je beter wilt leren barbecueën, dan ben ik ervan overtuigd dat ik je tot ver onder de grond het rokerige konijnenhol in moet trekken. Je mee moet nemen naar de oorsprong, de ingrediënten, tradities en pitmasters die als hoeders van het vuur de vlammende fakkel van smaak en bereiding van generatie op generatie overdragen.”

En dat is dus precies wat Jord in “Brand New BBQ” doet. Aan de hand van zijn favoriete recepten geven we je een exclusief voorproefje van zijn nieuwe boek. Wij weten wel voor welke gelegenheid: vier met vrienden en familie én deze recepten de officiële start van het barbecueseizoen.

Goed nieuws, we mogen twee heerlijke recepten met jullie delen:

Adobo-tequila grilled gamba’s

Jord Althuizen: “A little spice is always nice! Zeker als je afblust met wat tequila. Dit makkelijke gerecht bereid je in no time, een kind kan de was in de fik steken. Het lastige is het wachten op het marineren en het weerstaan van de verleiding om de grill te snel aan te steken. Chipotles in adobosaus zijn Mexicaanse pepers ingeblikt in een pittige saus. Tot mijn grote vreugde hebben ook de grotere supermarkten inmiddels door wat een geweldige smaakmaker dit is, dus duw die winkelwagen maar in de richting van het Tex-Mex-schap.”

Adobo-tequila grilled gamba’s

Root beer beef ribs

Jord Althuizen: “Root beer is een typische Yankee dorstlesser die hier in Nederland langzaamaan bekender wordt. De smaak van deze soda (geen bier!) wordt vooral gevormd door sassafras, een boomwortel en -schors, die het een typisch medicinaal smaakje geeft. Mijn Amerikaanse vrouw leerde me er root beer floats mee te maken: vanille-ijs overgoten met root beer. Voor jou ben ik ermee aan de slag gegaan en kwam ik tot de ontdekking dat dit goedje ook verdomd lekker gaat met rundvlees. Laat de beef ribs zich er op het einde een beetje mee volzuigen en maak er een lekkere glaze van waarmee je de ultieme beef snack een zoet-kruidig accent geeft. De oplettende lezer ziet dat een short rib vaak uit drie botten bestaat en dit recept voor vier personen is. Geloof mij dat je van goeden huize moet komen wil je een hele rib verorberen. Delen dus.”

Root beer beef ribs