Foodies 11/2024
Lekker stoven
fd2411 cover
seizoen marieke

Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in september

Advertentie

Lokale groenten en fruit uit het seizoen smaken het lekkerst, zitten vol voedingsstoffen en zijn niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor je portemonnee. Welke groenten en fruit van eigen bodem kun je het beste in september op je boodschappenlijstje zetten? Foodies zocht het voor je uit!

Iedere week recepten met seizoensgroenten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Seizoensgroenten september: komkommer

Verkrijgbaarheid: Van juni tot en met september is het letterlijk komkommertijd. Dit is dus hét moment om van de knapperige kanjers te genieten.

Voedingswaarden: Komkommers zitten vol met vezels en goede voedingsstoffen zoals kalium, vitamine K en antioxidanten

Welk deel is eetbaar? In principe kun je de groente in zijn geheel eten. Wel worden de uiteindes vaak afgesneden; die zijn wat taai.

Smaak: De smaak is heerlijk fris en vrij neutraal. Eigenlijk lust iedereen het wel.

Hoe gebruiken? Veel mensen eten ‘m graag rauw maar wist je dat je ‘m ook kan stoven, smoren of bakken? Dit is in veel Aziatische keukens populair!

Hoe bewaren? Komkommers houden niet van kou; je kunt ze dus het beste buiten de koelkast bewaren. Een koele en donkere plaats is perfect. Hier blijven ze wel tot een week lekker knapperig.

> naar het recept: Virgin Mary Mule

Mocktail Virgin Mary Mule

Seizoensgroenten september: koolrabi

Verkrijgbaarheid: Deze groene groente is van mei tot en met oktober in het seizoen.

Voedingswaarden: De knol zit vol calcium, kalium, magnesium en vitamine C. Ook de bladeren zijn rijk aan voedingstoffen waaronder vitamine A.

Welk deel is eetbaar? Voor het bereiden verwijder je eventuele bladeren en stengels weg. Snijd ook een klein schijfje van de boven- en onderkant weg. De schil van jonge koolrabi is eetbaar, maar bij oudere exemplaren smaakt dit taai.

Smaak: Gekookt lijkt het op bloemkool, maar dan wat pittiger. Ook de frisse, nootachtige tonen zullen je opvallen. Rauw doet het meer denken aan de smaak van radijs, maar dan net iets zoeter.

Hoe gebruiken? Je kunt het frituren, bakken, koken, verwerken in salades, soepen, ovenschotels of als rauw bijgerecht serveren. Het is zelfs een lekkere groente om puree van te maken.

Hoe bewaren? Als je niet direct met deze groente aan de slag gaat, kun je ‘m het beste bewaren in de groentela van de koelkast. Daar blijft het ongeveer een week goed. Heb je wat aangesneden koolrabi over? Omwikkel de groente dan met vershoudfolie, dan kun je het nog enkele dagen bewaren. Het is ook mogelijk om deze groente in te vriezen. Blancheer de koolrabi even kort en stop het in een plastic zakje, dan blijft de groente enkele maanden goed.

> naar het recept: koolrabi-carpaccio met peer, blauwaderkaas en amandelen

recepten met kaas: Koolrabi-carpaccio met peer, blauwaderkaas en amandelen

Bramen

Verkrijgbaarheid: Bramen zijn rijp vanaf eind augustus en hangen aan de struiken tot begin oktober. Omdat het een natuurproduct is, is de oogst ieder jaar afhankelijk van het weer.

Voedingswaarden: Met 21 mg vitamine C per 100 gram zijn bramen echte vitaminebommetjes. Daarnaast zijn bramen rijk aan vezels en bevatten ze maar weinig calorieën.

Welk deel is eetbaar? Verwijder het kroontjes en steeltjes en je kunt ze zo oppeuzelen. Maak van het schoonmaken een snel klusje. Het is belangrijk dat je ze maar kort onder water wast, zo verliezen ze zo min mogelijk aroma en sap.

Smaak: De zoete en ietwat zure smaak van bramen is kenmerkend. Proef maar!

Hoe gebruiken? Je eet het fruit zo uit het vuistje of verwerkt het in zoete recepten zoals gebak.

Hoe bewaren? Verse bramen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Verwijder geplette vruchten en laat de bramen eventueel eerst goed droog worden op keukenpapier, want vocht zorgt ervoor dat de bramen gaan schimmelen. Eet de bramen zo snel mogelijk, in ieder geval binnen 3 dagen, of verwerk ze in een lekker recept.

> naar het recept: bramen tompouce

Bramentompouche weekendbaksels

Paprika

Verkrijgbaarheid: Het welbekende stoplicht is van maart tot oktober uit Nederland verkrijgbaar.

Voedingswaarden: De groentes hebben een hartstikke hoog gehalte aan vitamine C.

Welk deel is eetbaar? Vaak worden het steeltje en de zaadlijsten voor consumptie verwijderd.

Smaak: De kleur van de paprika heeft invloed op de smaak. Zo zijn de rode het meest zoet van smaak en de groene ietwat bitter. Het is net waar je van houdt!

Hoe gebruiken? Paprika’s zijn hartstikke veelzijdig. Je kunt ze rauw eten of (roer)bakken, stoven, koken, grillen, stomen. Lekker: vul ze met rijst of couscous en bak ze in de oven.

Hoe bewaren? Het beste bewaar je paprika’s op een koele plek buiten de koelkast. Wanneer je ze in de koelkast bewaart, stop je het rijpingsproces. En dat komt helaas de smaak niet ten goede.

> naar het recept: tomaten-paprikasoep

Tomaten-paprikasoep

Suikermaïs

Verkrijgbaarheid: Suikermaïs is volop verkrijgbaar in de maanden augustus en september. September is dus het moment om nog even van deze seizoensgroenten te genieten.

Welk deel is eetbaar? De groene delen kun je het beste verwijderen. Haal het blad en de draden eraf en snijd de onderkant eraf. Die stukken zijn namelijk wat taai.

Smaak: Zoals de naam al doet vermoeden is deze groente lekker zoet van smaak.

Hoe gebruiken? In een salade, Mexicaans gerecht of gegrilld op de BBQ. Met maïskolven zit je deze zomer altijd goed.

Hoe bewaren? Je kunt de kolven het beste op de dag van aankoop eten, dan zijn ze het lekkerste. Liever langer bewaren? Verpakt in folie kun je suikermaïs tot drie dagen in de koelkast bewaren.

> naar het recept: gegrilde mais met rokerige limoenboter

Recepten met gerookte-paprikapoeder: gegrilde mais met rokerige limoenboter

Seizoensgroenten september: courgette

Verkrijgbaarheid: Van februari tot november is deze veelzijdige groente van eigen bodem verkrijgbaar. Al is ‘ie in de zomermaanden op z’n best en daarom is dit een van onze favo seizoensgroenten van augustus.

Voedingswaarden: Courgettes zijn rijk aan kalium, wat goed is voor je hart en bloedvaten.

Welk deel is eetbaar? Na het wassen is de groente in zijn geheel eetbaar.

Smaak: Courgette is een echte allemansvriend. Dit komt door de zachte en neutrale smaak.

Hoe gebruiken? Courgette is een heerlijke groente die goed tot zijn recht komt in de meest uiteenlopende gerechten. Of je hem nou vult, er spaghetti van maakt of hem gewoon klein snijdt en verwerkt in je favoriete ovenschotel, hij stelt nooit teleur.

Hoe bewaren? Bewaar het op een koele plaats buiten de koelkast. Zo behoudt de groente het beste z’n smaak en kan ‘ie niet gaan schimmelen.

> naar het recept: tian met broccoli, courgette en venkel

tian met broccoli, courgette en venkel

Lees ook: Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in augustus

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!