Advertentie
Iedere week recepten met seizoensgroenten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Seizoensgroenten september: komkommer
Verkrijgbaarheid: Van juni tot en met september is het letterlijk komkommertijd. Dit is dus hét moment om van de knapperige kanjers te genieten.
Voedingswaarden: Komkommers zitten vol met vezels en goede voedingsstoffen zoals kalium, vitamine K en antioxidanten
Welk deel is eetbaar? In principe kun je de groente in zijn geheel eten. Wel worden de uiteindes vaak afgesneden; die zijn wat taai.
Smaak: De smaak is heerlijk fris en vrij neutraal. Eigenlijk lust iedereen het wel.
Hoe gebruiken? Veel mensen eten ‘m graag rauw maar wist je dat je ‘m ook kan stoven, smoren of bakken? Dit is in veel Aziatische keukens populair!
Hoe bewaren? Komkommers houden niet van kou; je kunt ze dus het beste buiten de koelkast bewaren. Een koele en donkere plaats is perfect. Hier blijven ze wel tot een week lekker knapperig.
> naar het recept: Virgin Mary Mule
Seizoensgroenten september: koolrabi
Verkrijgbaarheid: Deze groene groente is van mei tot en met oktober in het seizoen.
Voedingswaarden: De knol zit vol calcium, kalium, magnesium en vitamine C. Ook de bladeren zijn rijk aan voedingstoffen waaronder vitamine A.
Welk deel is eetbaar? Voor het bereiden verwijder je eventuele bladeren en stengels weg. Snijd ook een klein schijfje van de boven- en onderkant weg. De schil van jonge koolrabi is eetbaar, maar bij oudere exemplaren smaakt dit taai.
Smaak: Gekookt lijkt het op bloemkool, maar dan wat pittiger. Ook de frisse, nootachtige tonen zullen je opvallen. Rauw doet het meer denken aan de smaak van radijs, maar dan net iets zoeter.
Hoe gebruiken? Je kunt het frituren, bakken, koken, verwerken in salades, soepen, ovenschotels of als rauw bijgerecht serveren. Het is zelfs een lekkere groente om puree van te maken.
Hoe bewaren? Als je niet direct met deze groente aan de slag gaat, kun je ‘m het beste bewaren in de groentela van de koelkast. Daar blijft het ongeveer een week goed. Heb je wat aangesneden koolrabi over? Omwikkel de groente dan met vershoudfolie, dan kun je het nog enkele dagen bewaren. Het is ook mogelijk om deze groente in te vriezen. Blancheer de koolrabi even kort en stop het in een plastic zakje, dan blijft de groente enkele maanden goed.
> naar het recept: koolrabi-carpaccio met peer, blauwaderkaas en amandelen
Bramen
Verkrijgbaarheid: Bramen zijn rijp vanaf eind augustus en hangen aan de struiken tot begin oktober. Omdat het een natuurproduct is, is de oogst ieder jaar afhankelijk van het weer.
Voedingswaarden: Met 21 mg vitamine C per 100 gram zijn bramen echte vitaminebommetjes. Daarnaast zijn bramen rijk aan vezels en bevatten ze maar weinig calorieën.
Welk deel is eetbaar? Verwijder het kroontjes en steeltjes en je kunt ze zo oppeuzelen. Maak van het schoonmaken een snel klusje. Het is belangrijk dat je ze maar kort onder water wast, zo verliezen ze zo min mogelijk aroma en sap.
Smaak: De zoete en ietwat zure smaak van bramen is kenmerkend. Proef maar!
Hoe gebruiken? Je eet het fruit zo uit het vuistje of verwerkt het in zoete recepten zoals gebak.
Hoe bewaren? Verse bramen bewaar je het beste in een papieren zak in de koelkast. Verwijder geplette vruchten en laat de bramen eventueel eerst goed droog worden op keukenpapier, want vocht zorgt ervoor dat de bramen gaan schimmelen. Eet de bramen zo snel mogelijk, in ieder geval binnen 3 dagen, of verwerk ze in een lekker recept.
> naar het recept: bramen tompouce
Paprika
Verkrijgbaarheid: Het welbekende stoplicht is van maart tot oktober uit Nederland verkrijgbaar.
Voedingswaarden: De groentes hebben een hartstikke hoog gehalte aan vitamine C.
Welk deel is eetbaar? Vaak worden het steeltje en de zaadlijsten voor consumptie verwijderd.
Smaak: De kleur van de paprika heeft invloed op de smaak. Zo zijn de rode het meest zoet van smaak en de groene ietwat bitter. Het is net waar je van houdt!
Hoe gebruiken? Paprika’s zijn hartstikke veelzijdig. Je kunt ze rauw eten of (roer)bakken, stoven, koken, grillen, stomen. Lekker: vul ze met rijst of couscous en bak ze in de oven.
Hoe bewaren? Het beste bewaar je paprika’s op een koele plek buiten de koelkast. Wanneer je ze in de koelkast bewaart, stop je het rijpingsproces. En dat komt helaas de smaak niet ten goede.
> naar het recept: tomaten-paprikasoep
Suikermaïs
Verkrijgbaarheid: Suikermaïs is volop verkrijgbaar in de maanden augustus en september. September is dus het moment om nog even van deze seizoensgroenten te genieten.
Welk deel is eetbaar? De groene delen kun je het beste verwijderen. Haal het blad en de draden eraf en snijd de onderkant eraf. Die stukken zijn namelijk wat taai.
Smaak: Zoals de naam al doet vermoeden is deze groente lekker zoet van smaak.
Hoe gebruiken? In een salade, Mexicaans gerecht of gegrilld op de BBQ. Met maïskolven zit je deze zomer altijd goed.
Hoe bewaren? Je kunt de kolven het beste op de dag van aankoop eten, dan zijn ze het lekkerste. Liever langer bewaren? Verpakt in folie kun je suikermaïs tot drie dagen in de koelkast bewaren.
> naar het recept: gegrilde mais met rokerige limoenboter
Seizoensgroenten september: courgette
Verkrijgbaarheid: Van februari tot november is deze veelzijdige groente van eigen bodem verkrijgbaar. Al is ‘ie in de zomermaanden op z’n best en daarom is dit een van onze favo seizoensgroenten van augustus.
Voedingswaarden: Courgettes zijn rijk aan kalium, wat goed is voor je hart en bloedvaten.
Welk deel is eetbaar? Na het wassen is de groente in zijn geheel eetbaar.
Smaak: Courgette is een echte allemansvriend. Dit komt door de zachte en neutrale smaak.
Hoe gebruiken? Courgette is een heerlijke groente die goed tot zijn recht komt in de meest uiteenlopende gerechten. Of je hem nou vult, er spaghetti van maakt of hem gewoon klein snijdt en verwerkt in je favoriete ovenschotel, hij stelt nooit teleur.
Hoe bewaren? Bewaar het op een koele plaats buiten de koelkast. Zo behoudt de groente het beste z’n smaak en kan ‘ie niet gaan schimmelen.
> naar het recept: tian met broccoli, courgette en venkel
Lees ook: Dit zijn de seizoensgroenten en -fruit in augustus
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.