Foodies 06/2024
City trip!
Cover van
Stoof met worst, prei en bacon

Koken met de slowcooker: zo doe je dat

Advertentie

In het najaar kunnen we wel een goede oppepper gebruiken. Hoe kan dat beter dan door urenlang lekkere stoofpotjes laten sudderen? Haal je slowcooker maar uit de kast en ga met onze tips en de lekkerste recepten aan de slag.

Koken met de slowcooker

De keuken is voor ons foodies de favoriete plek in huis. Maar eerlijk is eerlijk, hoe fijn is het als de lekkerste stoofpotjes urenlang staan te sudderen, terwijl jij gewoon je eigen gang kunt gaan? Binnen een kwartiertje tref je de voorbereidingen en jouw slowcooker doet de rest van het werk. Wat je de komende uren ook gaat doen, binnen- of buitenshuis, aan het eind van de dag ben je verzekerd van het malste vlees in een heerlijke saus. Klinkt als een sprookje, toch? En om het sprookje tot een goed einde te brengen delen we vandaag de beste tips en do’s-and-don’ts voor koken met de slowcooker met jou!

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Koken met de slowcooker: de basics

Voor we aan de slag gaan, is het belangrijk om de basisregels van het koken met de slowcooker te kennen. We zetten ze even voor je op een rijtje:

1. Omdat slowcookers bij vrij lage temperaturen werken, is het belangrijk dat de ingrediënten die je erin stopt niet te koud zijn. Laat daarom alle ingrediënten eerst op kamertemperatuur komen – een half uurtje van tevoren uit de koelkast halen is voldoende.

2. Het kan verleidelijk zij n om je gerecht tussentijds te checken, maar probeer het deksel zoveel mogelijk op de slowcooker te laten zitten. De temperatuur van de slowcooker daalt direct wanneer je het deksel eraf haalt, dus houd er rekening mee dat je elke keer de kooktijd met ca. 30 minuten moet verlengen. Een model met een glazen deksel is ideaal; zo kun je de boel in de gaten houden zonder het kookproces te verstoren.

3. Vlees met veel bindweefsel dat ideaal is voor langzame bereiding, zoals schouder, brisket of buikspek, bevat veel overtollig vet. Verwijder het vet van tevoren, omdat het in de slowcooker niet gaat uitbakken zoals in de oven.

Brisketstoof met rode wijn en tijm

Moet je het vlees eerst dichtschroeien voor je ermee kunt slowcooken?

Nee, het is niet altijd nodig om het vlees eerst dicht te schroeien en te bruinen. Bij gerechten op tomatenbasis en vol geurige specerijen, zoals bolognesesaus, chili con carne en curry’s, kun je alle ingrediënten direct in de slowcooker doen en het resultaat zal nog steeds fantastisch zijn. Maar wanneer je vlees stooft in een vloeistof op basis van bouillon, is het de moeite waard om het vlees eerst flink aan te braden. In de slowcooker gaart het vlees zonder te bakken, dus het is belangrijk voor een mooie kleur en optimale smaakontwikkeling om het vlees eerst aan de buitenkant te laten karamelliseren. Sommige slowcookers hebben een braadfunctie die je kunt gebruiken om het vlees aan te braden of een uitneembare binnenpan die je op het fornuis kunt zetten. Dat is makkelijker en scheelt je afwas.

How to: je favoriete recepten slowcooker-proof maken

Goed nieuws! De meeste van jouw favoriete oven- en stoofschotels kun je gewoon in de slowcooker bereiden, maar houd er rekening mee dat het vocht dan niet ontsnapt maar continu condenseert en terug in de pan loopt. Daarom heb je veel minder vocht nodig dan wanneer je dezelfde maaltijd in de oven of op het fornuis bereidt. Als vuistregel kun je aanhouden dat je in de slowcooker ⅓ minder vloeistof gebruikt dan normaal. Om de saus te binden kun je ½-1 el maizena door 1 el koud water roeren en aan de slowcooker toevoegen tegen het einde van de kooktijd. Laat de saus nog ca. 15 minuten doorkoken tot hij naar wens ingedikt is.

Kooktijden slowcooker: een overzicht

Wil je koken met de slowcooker in plaats van de oven of het fornuis te gebruiken? Dan moet je de kooktijd even omrekenen. Kijk in de gebruikshandleiding van je slowcooker, want de temperatuur en het vermogen kunnen per model variëren. De tijden in de tabel geven je in ieder geval een indicatie hoe je de kooktijd zelf kunt omrekenen.

kooktijd slowcooker

Wat kun je allemaal maken met een slowcooker?

Jouw slowcooker kan veel meer dan alleen stoven. Beperk het slowcooken niet tot verwarmende soepen en stoven, want er zijn ook heel veel zomerse recepten die je perfect kunt bereiden in de slowcooker. Denk aan pulled pork – langzaam gegaarde procureur gestoofd in eigen sappen tot het vlees zo mals is dat het zowat in je mond smelt. Geserveerd op zachte broodjes met coleslaw en BBQ-saus wordt dit de hit van jouw zomerfeestje! En wat dacht je van aubergines gestoofd tot een zijdezachte melanzane parmigiana? Of peperonata van langzaam gegaarde paprika’s? Heerlijk in salades of als topping op een pizza.

Daarnaast is de slowcooker ook ideaal om chutneys en jams te maken en je kunt hem ook ‘s nachts havermoutpap laten bereiden, zodat het klaar en lekker warm is wanneer je ’s ochtends opstaat. Of doe wat (overgebleven) kip met bot, groenten en water in de slowcooker en een paar uurtjes later heb je een fantastische zelfgemaakte bouillon. Je kunt er ook soepen en pastasauzen in maken en je kunt je slowcooker zelfs als rijstkoker gebruiken voor een perfecte fluffy rijst die niet kan mislukken!

Slowcooker recepten

Ben je enthousiast geworden over koken met de slowcooker? Maak dan eens een van deze voortreffelijke recepten:

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograag

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!