Advertentie
In het land vol pasta en pizza is het verleidelijk om elke dag uit eten te gaan. Maar als foodie is er weinig zo leuk als een kijkje nemen in de lokale supermarkt. Benieuwd welke producten je dan het beste in je mandje kunt stoppen? Lees snel verder! Ik deel een lijstje vol tips die ik van een local kreeg.
Italiaanse producten
Voor mij is een vakantie niet compleet zonder een supermarktsafari waarbij ik op zoek ga naar de lekkerste en meest bijzondere lokale (Italiaanse) producten. Ik houd ervan om langs te schappen te struinen en alle producten en etiketten te onderzoeken. Mijn hart gaat vooral sneller kloppen van ‘gekke’ producten die ze in Nederland niet verkopen en gelukkig hebben ze daarvan in Italië een heleboel.
Omdat het mij in de Italiaanse supermarkten ook wel eens gaat duizelen van de meters lange rekken vol met verschillende soorten pasta’s en tientallen soorten tomatensaus, was ik maar wat blij toen ik een local zo ver kreeg om haar boodschappenlijstje met me te delen.
Gelukkig mag ik hem op mijn beurt weer met jou delen. Dit zijn de Italiaanse producten die je op vakantie wilt meenemen uit de supermarkt.
Wil je ook iedere week de laatste foodtrends en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Pasta
Wanneer je denkt dat ik overdrijf met de meterslange rekken vol pasta dan heb je het mis. Het lijkt wel of Italianen voor elk gerecht een andere pastasoort hebben en veel van deze varianten zijn in Nederland niet verkrijgbaar. Des te leuker om juist deze soorten mee naar huis te nemen!
Dit zijn bijvoorbeeld de pastasoorten casarecce, busiate en pizzocherri. En de hoeveelheid verschillende pastasoorten lijkt haast gelijk te staan aan de verschillende merken. De favorieten? Morelli, De Cecco en Garofalo.
IJs
Een zijdezachte gelato zal je in de supermarkt niet vinden maar dat betekend heus niet dat er geen lekkere ijsjes te verkrijgen zijn. Onderstaande ijssoorten vind je gewoon in het vriesvak:
- Grom: het beste ijs uit de supermarkt is van het merk Grom. Ze hebben bekers in verschillende smaken. Jij kiest jouw favoriet!
- Coppa del nonno: is een kop koffie je wat te heet met het warme weer? Ga dan voor koffie-ijs. Dit is de lekkerste variant uit de supermarkt. Leuk detail: het ijs wordt geserveerd in een plastic koffiebekertje met handvat en al.
Snacks
Op vakantie neem ik altijd de nodige snacks mee. Handig om in je tas te hebben voor de lekkere trek, of om te serveren bij de borrel. De onderstaande lekkernijen zijn bij de Italianen favoriet:
- Taralli: hartige koekjes die worden geserveerd bij de aperitivo (Italiaanse borrel). Al hebben ze de vorm van een donut, de textuur is heel anders. De koekjes zijn namelijk hartstikke knapperig. Er zijn verschillende varianten te koop, bijvoorbeeld met venkelzaad of chilivlokken.
- Grissini: eigenlijk een soort soepstengels voor bij de borrel. Lekker door de milde olijfoliesmaak.
- Amaretti: oftewel bitterkoekjes. Schrik niet van de harde textuur, het is de bedoeling dat je ze in koffie doopt. Daar krijgen ze niet alleen een lekkere smaak van maar ook een zachtere textuur.
- Baci d’Alassio: smaakt naar chocolade en hazelnoot en valt eigenlijk het beste te omschrijven als en een mix tussen een gevuld koekje en een smeuïge brownie.
- Ricciarelli: het Italiaanse equivalent van de macaron en worden van amandelmeel gemaakt. Je vind ze vooral in Toscane.
Amaretti
In Nederland zijn bittere amandelen helaas moeilijk verkrijgbaar, maar zonder bittere amandelen zijn amaretti ook erg lekker.
Kazen
Heb je een koelbox mee? Dan mag je de hoek vol kaas niet overslaan. Want de Italianen hebben wat mij betreft de lekkerste kaassoorten ter wereld.
Mijn collega Bas is het volledig met mij eens en nam tijdens zijn laatste vakantie zelfs een elektrische koelbox vol met kaas naar Nederland. Ik raad je aan om een voorbeeld aan hem te nemen en deze heerlijke soorten in te slaan:
- Mozzarella di bufala:Â verse romige kaas gemaakt van buffelmelk.
- Burrata: verse kaas die deels bestaat uit mozzarella. Echter wordt er aan burrata ook nog room en wrongel (gestremde en uitgelekte kaas) toegevoegd waardoor de structuur smeuïger is.
- Stracciatella:Â de binnenkant van burrata (!). Je koopt dus eigenlijk een bakje met alleen het romige gedeelte.
- Scamorza affumicata
- Parmigiano Reggiano:Â parmezaanse kaas.
- Pecorino Romano:Â harde schapenkaas.
- Taleggio:Â roodschimmelkaas met een pittige smaak.
- Fontino:Â zachte kaas met een romige en nootachtige smaak.
- Gorgonzola:Â pittige blauwschimmelkaas.
- Ricotta:Â romige verse kaas met een ietwat zoete smaak.
Meer Italiaanse producten? Lees ook:
Vleeswaren
Zo veel mooie kazen er zijn, zo veel heerlijke vleeswaren. Gelukkig zijn er veel gedroogde varianten die je eenvoudig mee kan nemen. De gekoelde Italiaanse producten kun je gelukkig in je koelbox meenemen. Inladen maar:
- Guanciale: wangspek om de échte pasta carbonara mee te maken.
- Prosciutto Crudo:Â gerookte en gezouten ham.
- Priosciutto Cotto: gekookte en gezouten ham, heeft wat weg van achterham.
- Mortadella:Â dungesneden worst van varkensvlees uit Bologna.
- Coppa: gedroogde vleeswaren met een sterke en eigen smaak. De traditionele (en lekkerste) variant komt uit Piacenza, al is die uit Parma een stuk bekender.
- Spianata Romana: een salamisoort gemaakt van mager varkensvlees uit Toscane.
- ‘Nduja: een aan de lucht gedroogde, smeerbare worst die bekend staat om zijn pittigheid.
Dit mag ook niet ontbreken:
Naast alle bovenstaande lekkernijen zijn de volgende Italiaanse producten ook geweldige souvenirs die je niet mag laten liggen:
- Olijfolie:Â want er gaat waarschijnlijk geen dag voorbij dat je niet naar de olijfolie grijpt. Extra leuk om dan zo’n superlekkere variant van vakantie mee te nemen. Zo denk je dagelijks nog terug aan je reis. Extra leuk om een speciale variant te kiezen met een smaakje. Wat denk je bijvoorbeeld van truffel, rozemarijn of citroen?
- Tomatensaus: omdat er in Italië nou eenmaal zo ontzettend veel soorten zijn en je die nooit allemaal op vakantie geproefd kan hebben.
- Koffie: is voor Italianen heilig. Start ook na je vakantie je dag goed en haal de beste variant in huis.
- Bloem ’00’:Â omdat deze extra fijngemalen soort het meest geschikt is om zelf pasta en pizzadeeg mee te maken.
- Savoiardi:Â de Italiaanse variant van lange vingers is perfect om tiramisu mee te maken. Ze zijn wat harder qua structuur waardoor ze minder snel zompig worden.
Meer over olie? Lees ook:
Lees ook:
Onze tips
Vers van de pers: nieuw Affligem bier, Koreaanse BBQ en meer!
Foodies’ favorieten van september
Komkommerhype in IJsland: deze recepten wil je maken!
Nu verkrijgbaar: Foodies Wij gaan bakken!
Vers van de pers: jouw favoriete Starbucks drankje is terug en meer!
Dit wil je proeven: Hagelchup
COMFORT: Het nieuwe kookboek van Ottolenghi
Download nu jouw gratis miniboekje van Foodies & ConsorcioSerrano
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.