Foodies 06/2024
Citytrip!
Cover van
besparen op je boodschappen

Vakantiegeld binnen? Dit zijn de duurste ingrediënten ter wereld

Profielfoto van BasBas Erkens

Advertentie

Wat zijn de duurste ingrediënten ter wereld? Wij zochten het uit en zetten ze voor je op een rijtje. Van truffels tot aan saffraan én wel hele bijzondere aardappels...

Duurste ingrediënten ter wereld

Dat truffels en saffraan erg duur zijn wist je waarschijnlijk al. Al lijkt met de huidige inflatie haast alles duur, zelfs een gewone pot pindakaas in de supermarkt is flink in prijs gestegen. Onlangs schreven we ook al over peperdure laurier, maar wat zijn nu écht de duurste ingrediënten ter wereld?

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Saffraan

Dat saffraan duur is merk je misschien niet direct als je een verpakking koopt in de supermarkt. De verpakking is vaak gevuld met een paar stampers en koop je voor € 1,69. Toch is dit één van de duurste ingrediënten ter wereld. Voor 1 gram saffraan heb je al gauw minimaal 150 stampers nodig. De gemiddelde prijs voor een kilo saffraan? Daar heb je zo’n € 30.000,- tot € 40.000,- voor nodig.

wat is saffraan

Truffels

Truffels zijn een ware delicatesse en vind je dan ook vaak als extra ingrediënt (tegen een meerprijs) op de kaart van diverse restaurants. Je hebt witte en zwarte truffels, de witte truffel is over het algemeen de duurste soort, deze kosten al snel zo’n € 4.500,- tot € 6.000,- per kilo. De zwarte truffel lijkt een stuk goedkoper met een kiloprijs van doorgaans zo’n € 500,-. Truffels groeien onder eikenbomen en worden doorgaans opgesnuffeld door varkens of honden, bijvoorbeeld in het noorden van Italië. Je maakt er deze heerlijke recepten met truffel mee.

Duurste ingrediënten ter wereld: truffels

La Bonnotte aardappelen

Aardappelen tussen de duurste ingrediënten ter wereld? Jazeker! In de eerste weken van mei zijn ruim 2500 mensen op het Franse eiland Noirmoutier bezig om dit ziltige aardappeltje handmatig te rooien. Deze exclusieve aardappel is maar twee weken in het seizoen. Dit maakt ze redelijk schaars, waardoor de prijs al gauw oploopt naar zo’n € 700,- per kilo.

aardappels snijden

Blauwvintonijn

De reden dat de prijs voor blauwvintonijn zo hoog is, is eigenlijk erg triest. De soort wordt namelijk met uitsterven bedreigd, al wordt er in sommige landen nog steeds op gevist. Het zijn enorme vissen die wel tot 300 kilo kunnen wegen, die vaak voor hoge prijzen verkocht worden. Duizenden euro’s per kilo was al de standaard, maar in 2019 werd er op een vismarkt in Tokio maar liefst 2,7 miljoen euro betaald voor een blauwvintonijn van 278 kilo. Dat is bijna € 10.000,- per kilo!

duurste ingrediënten ter wereld: blauwvintonijn

Elandmelk

Tegenwoordig staan de supermarkten vol met verschillende soorten melk, van gewone koeienmelk tot aan soja- en havermelk. Toch zal je deze soort melk niet snel in de supermarkt vinden: elandmelk. Vooral in Zweden en Rusland zijn ze dol op melk van elanden, het zou goed zijn voor de gezondheid. Doordat de melk relatief schaars is (het duurt ruim twee uur om een eland te melken), loopt de prijs al snel op naar zo’n € 900,- per liter.

Wat is gecondenseerde melk

Wagyu of kobe beef

Je ziet steeds vaker duur Japans vlees op menukaarten staan, het is dan ook ontzettend populair. De duurste variant? Dat is kobe beef. Deze variant van Wagyu (Japans rundvlees) is afkomstig van de Tajima-ushi, een Japanse koe die volgens eeuwenoude tradities wordt (op)gevoed, tot massages aan toe. Kobe beef komt dan ook uit Japan en kost al snel zo’n € 1000,- per kilo.

kobe beef

Almaskaviaar

Gewone kaviaar is al ontzettend duur, maar deze soort spant te kroon. Almaskaviaar is namelijk een zeldzame variant van Beluga-kaviaar. De kaviaar wordt geoogst uit steuren die tussen de 80 en 100 jaar oud zijn en kost tot wel € 40.000,- per kilo. De ‘standaard’ Beluga-kaviaar is gelukkig een stuk betaalbaarder met een kiloprijs van zo’n € 4.400,-.

kaviaar

Vanille

Net als saffraan vind je dit product in haast elke supermarkt voor een paar euro. Ondanks dat de losse stokjes niet heel erg duur zijn, ligt de kiloprijs toch al gauw op zo’n € 1.500,- per kilo. Gelukkig vragen de meeste recepten om maximaal één vanillestokje, dus is het voorlopig nog wel te betalen.

vanille

Kopi Luwak

We eindigen met een bijzondere soort koffie: Kopi Luwak. Misschien heb je er weleens van gehoord, de hoge prijs zit ‘m vooral in het productieproces. In Indonesië eet de luwak (een civetkat) graag koffiebonen. Deze katachtige met spitse neus poept de bonen weer uit na een fermentatieproces in de maag en darmen van de kat. De uitgepoepte bonen worden vervolgens uit de uitwerpselen gevist en verwerkt tot koffie. De prijs ligt gemiddeld tussen de € 200,- en € 500,-. Tenzij je Kopi Luwak van een wilde civetkat wilt, dan betaal je al snel € 5.000,- per kilo.

koffiefeitjes

Lees ook:

Profielfoto van

Bas Erkens

Redacteur

Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!