Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
truffels

Alles wat je wilt weten over zwarte en witte truffels

Advertentie

Truffels zijn exclusieve smaakmakers die in de Italiaanse keuken graag worden gebruikt. Maar wat zijn het eigenlijk en wat kun je ermee? Wij namen de delicatesse onder de loep en leggen je alles uit!

Truffels zijn onderaardse paddenstoelen (zwammen) en behoren tot de zogenaamde Tuberfamilie. Ze groeien net onder de grond in de buurt van eiken of wijngaarden. Truffels opsporen is geen gemakkelijk klusje. De sterke neus van honden en varkens helpen hier een handje bij.

In Italië en Frankrijk worden er dieren speciaal opgeleid om de truffels in de aarde op te sporen. Dit – en het feit dat ze steeds zeldzamer worden – maakt truffels tot de duurste paddenstoelen ter wereld. En net als bij alle andere paddenstoelen kun je niet alle soorten eten. Zwarte & witte truffels gelukkig wel. Daarom nemen wij deze soorten vandaag onder de loep.

Wat zijn truffels?

De meest bekende zwarte truffels zijn de Périgord-truffels die je kunt herkennen aan – je raadt het al – de donkere buitenkant met bijbehorende kleine bultjes. De witte varianten zijn gek genoeg niet wit van kleur maar eerder lichtbruin.

De binnenkant van beide truffelsoorten is wit gemarmerd en wat lichter van kleur dan de buitenkant. Witte truffels zijn complexer van smaak en daardoor ook kostbaarder. De prijzen kunnen oplopen tot wel duizenden euro’s per kilo! Zwarte truffels zijn een stukje goedkoper, die kosten ‘slechts’ 500 euro per kilo.

Wil je iedere week de lekkerste Italiaanse recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Truffels kopen & bewaren

Verse truffels zijn het lekkerste wanneer je ze gelijk opeet. Hoe langer je wacht, hoe minder smaakvol ze worden. Je kunt uitgaan van een houdbaarheid van ongeveer 7-10 dagen wanneer je ze in absorberend papier wikkelt en ze vervolgens in een afgesloten bakje in de koelkast bewaart. Blijf goed ruiken en voelen; soms blijven ze tot wel 3 weken goed.

Truffel alternatief

Een rijpe truffel kun je herkennen aan de stevige structuur en intense geur. Let er dus goed op dat de buitenkant droog is en hij sterk ruikt. Zodra de buitenkant wat nat aan begint te voelen, is het gedaan. Omdat de paddenstoelen zo kostbaar zijn, zijn er ook veel alternatieven op de markt. Denk bijvoorbeeld truffelolie of -tapanade. Kijk wel altijd goed naar de ingrediëntenlijst; vaak zit er bij de goedkopere varianten alleen maar truffelaroma in.

Recepten met truffels

Doordat truffels zo’n sterke smaak en aroma hebben, heb je voor je gerechten vaak maar een klein beetje truffel nodig. Je kunt de zwam rauw opeten door ze bijvoorbeeld over je pasta of risotto te raspen of schaven. De smaak komt echter het beste tot zijn recht wanneer je ze even kort opwarmt. Laat je vooral inspireren door onze recepten met truffel.

Pizza Porcini

Pizza porcini met truffel en fontina

Geef jouw pizza bianca – zonder tomatensaus dus – een upgrade door er wat truffel over te schaven.

Naar het recept
rosbief carpaccio

Rosbief carpaccio met truffelsaus

In slechts een kwartiertje tijd tover jij een maaltijd op tafel die niet zou misstaan in een sterrenrestaurant.

Naar het recept
Wat is fond: Tournedos met madeirasaus en truffel

Tournedos met madeirasaus en truffel

Aan sommige goede combi’s moet je niks veranderen; tournedos met truffel is er zo een.

Naar het recept
Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!