Advertentie
Truffels zijn exclusieve smaakmakers die in de Italiaanse keuken graag worden gebruikt. Maar wat zijn het eigenlijk en wat kun je ermee? Wij namen de delicatesse onder de loep en leggen je alles uit!
Truffels zijn onderaardse paddenstoelen (zwammen) en behoren tot de zogenaamde Tuberfamilie. Ze groeien net onder de grond in de buurt van eiken of wijngaarden. Truffels opsporen is geen gemakkelijk klusje. De sterke neus van honden en varkens helpen hier een handje bij.
In Italië en Frankrijk worden er dieren speciaal opgeleid om de truffels in de aarde op te sporen. Dit – en het feit dat ze steeds zeldzamer worden – maakt truffels tot de duurste paddenstoelen ter wereld. En net als bij alle andere paddenstoelen kun je niet alle soorten eten. Zwarte & witte truffels gelukkig wel. Daarom nemen wij deze soorten vandaag onder de loep.
Wat zijn truffels?
De meest bekende zwarte truffels zijn de Périgord-truffels die je kunt herkennen aan – je raadt het al – de donkere buitenkant met bijbehorende kleine bultjes. De witte varianten zijn gek genoeg niet wit van kleur maar eerder lichtbruin.
De binnenkant van beide truffelsoorten is wit gemarmerd en wat lichter van kleur dan de buitenkant. Witte truffels zijn complexer van smaak en daardoor ook kostbaarder. De prijzen kunnen oplopen tot wel duizenden euro’s per kilo! Zwarte truffels zijn een stukje goedkoper, die kosten ‘slechts’ 500 euro per kilo.
Wil je iedere week de lekkerste Italiaanse recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Truffels kopen & bewaren
Verse truffels zijn het lekkerste wanneer je ze gelijk opeet. Hoe langer je wacht, hoe minder smaakvol ze worden. Je kunt uitgaan van een houdbaarheid van ongeveer 7-10 dagen wanneer je ze in absorberend papier wikkelt en ze vervolgens in een afgesloten bakje in de koelkast bewaart. Blijf goed ruiken en voelen; soms blijven ze tot wel 3 weken goed.
Truffel alternatief
Een rijpe truffel kun je herkennen aan de stevige structuur en intense geur. Let er dus goed op dat de buitenkant droog is en hij sterk ruikt. Zodra de buitenkant wat nat aan begint te voelen, is het gedaan. Omdat de paddenstoelen zo kostbaar zijn, zijn er ook veel alternatieven op de markt. Denk bijvoorbeeld truffelolie of -tapanade. Kijk wel altijd goed naar de ingrediëntenlijst; vaak zit er bij de goedkopere varianten alleen maar truffelaroma in.
Recepten met truffels
Doordat truffels zo’n sterke smaak en aroma hebben, heb je voor je gerechten vaak maar een klein beetje truffel nodig. Je kunt de zwam rauw opeten door ze bijvoorbeeld over je pasta of risotto te raspen of schaven. De smaak komt echter het beste tot zijn recht wanneer je ze even kort opwarmt. Laat je vooral inspireren door onze recepten met truffel.
Pizza porcini met truffel en fontina
Geef jouw pizza bianca – zonder tomatensaus dus – een upgrade door er wat truffel over te schaven.
Rosbief carpaccio met truffelsaus
In slechts een kwartiertje tijd tover jij een maaltijd op tafel die niet zou misstaan in een sterrenrestaurant.
Tournedos met madeirasaus en truffel
Aan sommige goede combi’s moet je niks veranderen; tournedos met truffel is er zo een.
Onze tips
Hotspots in Rome: de beste pizzeria’s, restaurants & ijssalons
4x alternatieven voor de klassieke rundercarpaccio
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
4x de lekkerste carpaccio variaties
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.