Foodies 02/2025: Aziƫ
Aziƫ
cover Azie
Pizza Porcini

Dit zijn de lekkerste recepten met truffel

Voor veel mensen is het een van de favoriete smaakmakers: truffels. Niet zonder reden want de smaak is bomvol umami, rijk en een tikkeltje decadent. Maar wat maak je ermee? Wij delen onze favoriete recepten met truffel!

Lees verder na de advertentie

Het is niet verrassend dat veel mensen gek zijn op de aardse smaak van truffel. De onderaardse paddenstoelen zitten bomvol smaak en worden niet voor niets wordt het ook wel het ‘zwarte goud’ genoemd. Dat komt niet alleen door de hoge prijs maar ook door de rijke smaak.

Doordat truffels zoā€™n sterke smaak en aroma hebben, heb je voor je gerechten vaak maar een klein beetje truffel nodig. Je kunt de zwam rauw opeten door ze bijvoorbeeld over je pasta of risotto te raspen of schaven. De smaak komt echter het beste tot zijn recht wanneer je ze even kort opwarmt. Laat je daarvoor vooral inspireren door de onderstaande recepten met truffel:

Tip van Marieke

Mocht je geen verse truffel in huis kunnen halen, dan kun je ervoor kiezen om een product waarin het al verwerkt is te gebruiken in je gerecht. Denk bijvoorbeeld aan truffeltapanade, truffelolie of truffelsaus. Je zult zien dat in sommige recepten met truffel deze alternatieven worden gebruikt.

Tip!

Recepten met truffel

Aardappelsoep met truffel en porcini

Aardappelsoep met truffel en porcini

Deze soep serveer je met porcini, oftewel eekhoorntjesbrood. Een paddenstoelensoort die erg goed past bij de smaken van truffel. Gebruik je truffelolie? Blijf goed proeven tijdens het bereiden van deze soep, truffelolie overheerst namelijk vrij snel.

Naar het recept
Flammkuchen met champignon, truffel en pecorino

Flammkuchen met champignon, truffel en pecorino

Bij flammkuchen denk je misschien meteen aan spek en ui. Maar wist je dat je de plaattaart ook heel goed kunt beleggen met champignons en het zwarte goud? Minstens net zo smaakvol!

Naar het recept

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Extreem decadente porchetta met truffel en funghi porcini

Extreem decadente porchetta met truffel en funghi porcini

Deze extreem decadente porchetta van Vanja van der Leeden kost misschien wat tijd om te maken, maar gelukkig is de oven je grote vriend. Daarnaast maak je gegarandeerd indruk als je dit gerecht op tafel zet.

Naar het recept
Truffel-paddenstoelenrisotto

Truffel-paddenstoelenrisotto

Vraag een vega naar zijn favoriete gerecht en heel wat mensen zullen truffelrisotto antwoorden. Niet gek, want het smaakt en lijkt luxueus, maar is verrassend makkelijk te maken. Het perfecte gerecht om te serveren tijdens een etentje als je het ons vraagt.

Naar het recept
Cover voor

Getruffelde kip

Het recept voor getruffelde kip wordt beschreven in Auguste Escoffierā€™s Kookboek van de Klassieke Keuken. Het is een van Willem’s favoriete recepten met truffel door de simpelheid in klassieke smaken.

Naar het recept
Pizza Porcini

Pizza porcini met truffel en fontina

Geef jouw pizza bianca – zonder tomatensaus dus – een upgrade door er wat truffel over te schaven. Misschien wel een van onze favoriete pizza toppings.

Naar het recept
rosbief carpaccio

Rosbief carpaccio met truffelsaus

In slechts een kwartiertje tijd tover jij een maaltijd op tafel die niet zou misstaan in een sterrenrestaurant. Rosbief carpaccio met truffelsaus wordt je nieuwe favoriete voorgerecht.

Naar het recept
Wat is fond: Tournedos met madeirasaus en truffel

Tournedos met madeirasaus en truffel

Aan sommige goede combi’s moet je niks veranderen; tournedos met truffel is er zo een. Dit is nog zo’n gerecht wat niet zou misstaan op het menu van een goed restaurant.

Naar het recept
Verse pasta met truffel en gegrilde paddenstoelen

Verse pasta met truffel en gegrilde paddenstoelen

De volle smaak van truffel past ontzettend goed bij verse pasta en paddenstoelen. Bij elke hap proef je intense smaken, met een licht vettig mondgevoel. Daar past een wijn bij die ook vol en vettig van smaak is zoals een Chardonnay.

Naar het recept
Arancini met truffel en Grana Padano

Arancini met truffel en Grana Padano

Arancini zijn heerlijke, gefrituurde risotto balletjes. Het perfecte recept voor de restjes van de risotto. Deze arancini met truffel en Grana Padano zijn vol van smaak en zijn ideaal als borrelhapje of anti pasti.

Naar het recept
Redactiefavoriet
Aardappelsoep met truffel en porcini

Aardappelsoep met truffel en porcini

Deze soep serveer je met porcini, oftewel eekhoorntjesbrood. Een paddenstoelensoort die erg goed past bij de smaken van truffel. Gebruik je truffelolie? Blijf goed proeven tijdens het bereiden van deze soep, truffelolie overheerst namelijk vrij snel.

Bekijk volledige recept

Ingrediƫnten

50 g porcini (gedroogd eekhoorntjesbrood)
2 el olie
1 bosje salie (de blaadjes geplukt)
zout en peper
250 g kruimige aardappels
4 el + extra boter
1 ui gesnipperd
1 teentje knoflook (fijngehakt)
2 paddenstoelenbouillonblokjes
250 ml slagroom
100 g verse bospaddenstoelen (bijv. eekhoorntjesbrood – in plakjes)
2 tl truffeltapenade of truffelolie

Bereiding

  1. Week het gedroogde eekhoorntjesbrood ca. 1 uur in 1 l warm water. Verhit de olie in een kleine pan en bak er de salieblaadjes krokant in. Neem ze uit de pan en laat uitlekken op een stuk keukenpapier. Bestrooi met wat zout en zet apart. Schil de aardappels, was ze en snijd ze in gelijke blokjes.

  2. Schep het eekhoorntjesbrood uit het vocht, maar bewaar het vocht. Dep het eekhoorntjesbrood droog en hak het fijn. Verhit 2 el boter in een grote pan en fruit er de ui en de knoflook ca. 4 minuten in. Voeg het gehakte eekhoorntjesbrood toe en bak nog 3 minuten. Voeg de aardappelblokjes toe en zet het vuur laag. Smoor ca. 4 minuten.

  3. Voeg het weekvocht van de paddenstoelen en de bouillonblokjes toe en breng aan de kook. Voeg de aardappels toe en kook ze in ca. 20 minuten op matig vuur zacht en gaar.

  4. Pureer de soep met een staafmixer glad. Voeg evt. wat water toe als de soep te dik is. Verhit een klontje boter in een koekenpan en bak er de verse paddenstoelen in ca. 5 minuten goudbruin en knapperig in. Breng op smaak met zout en peper.

  5. Verwarm de soep opnieuw en roer er de slagroom doorheen. Breng op smaak met zout en peper. Klop 2 el boter er met de staafmixer doorheen zodat de soep mooi bindt en gaat glanzen. Roer als laatste de truffeltapenade of truffelolie erdoorheen. Wees voorzichtig met de truffelolie want deze kan snel overheersen.

  6. Verdeel de soep over diepe borden of kommen, schep er de gebakken paddenstoelen in en bestrooi met de krokante salie.

Receptuur: Willem van Santen Fotoā€™s: Mitchell van Voorbergen

Onze tips

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!