Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
appelmoes maken

No waste: dit maak je met overgebleven beurse appels

Advertentie

Wist je dat er in Nederland jaarlijks miljarden kilo's voedsel verloren gaan? Dat is natuurlijk hartstikke zonde. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Goed voor je portemonnee én het milieu. Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Vandaag vertellen we je wat je kan maken met beurse appels.

Beurse appels

Wist je dat appels de meest gegeten fruitsoort van ons land is? Bijna iedereen heeft wel een paar stuks op de fruitschaal liggen. En ook al is deze fruitsoort lang houdbaar, ga er vooral niet onvoorzichtig mee om. Appels zijn namelijk erg gevoelig voor stoten waardoor ze snel beurse plekken krijgen. Wanneer een appel eenmaal beurs is, kan je ‘m het beste zo snel mogelijk opeten of verwerken. Weet jij niet goed wat je allemaal met beurse appels kunt doen? Wij hebben de lekkerste recepten voor je verzameld.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.
Karamel-appelflappen

Karamel-appelflappen

Misschien wel het makkelijkste wat je met beurse appels kan doen is er appelflappen mee maken. Hiervoor schil je de appels, snijd je de beurse plekken weg en snijd je de appel in stukjes. Het klokhuis gooi je weg of bewaar je om appelazijn mee te maken (zie recept later in dit artikel). De appelstukjes meng je vervolgens met suiker, kaneel en eventueel wat rozijnen. Vervolgens vul je een vierkant plakje bladerdeeg met het mengsel en vouw je het deeg diagonaal dicht. Deze heerlijke zoete driehoekjes zijn heel eenvoudig te maken en een echte traktatie. Wil jij jouw appelflappen upgraden? Probeer ons recept voor appelflappen eens. Door het filodeeg zijn de appelflappen extra knapperig en de smeuïge karamelpasta brengt ze naar een next level.

Naar het recept

Chips van beurse appels

Snacken zonder schuldgevoel? Dat kan met appelchips. Deze maak je eenvoudig zelf. Houd er wel rekening mee dat het een aantal uur duurt voordat de appel gedroogd is. Voor last-minute cravings kan je toch beter even naar de supermarkt gaan of een van onze andere recepten voor beurse appels proberen. Wil je toch een gokje wagen? Je begint met de oven voor te verwarmen op 100 °C. Vervolgens haal je het klokhuis uit de appels met een appelboor en snijd je de appels in dunne plakjes van ca. 2 mm. Deze plakjes meng je daarna met wat citroensap en kaneel naar smaak. De plakjes leg je op een met bakpapier beklede bakplaat die je ongeveer 2 uur in de oven zet. Haal ze na uiterlijk 2,5 uur uit de oven. Zijn ze nog niet knapperig? Geen nood. Tijdens het afkoelen kunnen de chips nog wat uitharden. In een afgesloten bakje zijn de appelchips nog een paar dagen houdbaar.

Zelf appelmoes of appelcompote maken

Niets lekkerder dan zelfgemaakte appelmoes! Helemaal op een koude winterdag, warm geserveerd met een beetje kaneel en suiker eroverheen. Een gerecht op zich! Voor het beste resultaat gebruik je een Goudreinet of Elstar, die zijn lekker zoet en vallen makkelijk uit elkaar tijdens het koken. Om zelf een bakje appelmoes te maken hoef je niet veel te doen. Schil eerst 3 à 4 appels. Snijd vervolgens de beurse plekken weg en snijd de appels in blokjes. Het klokhuis gooi je weg of bewaar je om appelazijn mee te maken (zie recept later in dit artikel). Voeg de appelblokjes samen met ca. 40 gram suiker, 50 ml water en kaneel naar smaak in een pan. Breng dit aan de kook en roer het af en toe door. Voilà, je hebt homemade appelmoes van beurse appels!

dagboek van de foodiesredactie

Appelazijn

Wist je dat beurse appels heel geschikt zijn om zelf appelazijn mee te maken? Je gebruikt namelijk de schillen en klokhuizen van appels om zelf azijn te maken. Lekker no-waste! Je kunt hiervoor ook de klokhuizen gebruiken die je over hebt van bovenstaande recepten. Om zelf appelazijn te maken, vul je een gedestilleerde (weck)pot van 1 liter met appelschillen en klokhuizen. Voeg water toe totdat alles onder staat. Voeg hier vervolgens 50 gram suiker aan toe en roer door. Dek de (weck)pot vervolgens af met een kaasdoek zodat er nog steeds zuurstof in de (weck)pot kan komen. Laat het mengsel vervolgens ca. 1 maand staan. Het is heel belangrijk dat je gedurende deze maand het mengsel dagelijks tweemaal doorroert zodat er geen schimmel kan ontstaan. Je appelazijn is ‘klaar’ wanneer er geen belletjes meer in het mengsel zitten, dan is alle suiker vergist. Om de appelazijn te gebruiken, zeef je het mengsel en giet je de vloeistof over in een schone (weck)pot. Hiermee kan je vervolgens de lekkerste salade(dressings) maken.

appelchutney

Appelchutney

Beurse appels zijn erg geschikt om zelf chutney mee te maken. Dit klinkt als een hele klus, maar in een mum van tijd staat jouw eigen chutney te pruttelen op het vuur. Het enige wat jij hoeft te doen is appelblokjes met de juiste specerijen aan de kook te brengen. Doordat je zo veel verschillende specerijen toevoegt, geeft het niet dat de beurse appels misschien wat minder smaken. De appelchutney smaakt lekker bij onder andere paté, kaas en beenham. Smullen!

Naar het recept
Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!