Overgebleven restjes crème fraîche
Een bakje crème fraîche is haast altijd te veel. Je hebt meestal maar een paar eetlepels van de zure room nodig. Het resultaat? Een geopend bakje met restjes crème fraîche staat vaak nog dagenlang in je koelkast totdat het moment komt dat je het echt moet weggooien. Zonde! Laat dit verleden tijd zijn en lees snel verder om erachter te komen in welke gerechten je restjes crème fraîche kunt verwerken.
Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Crème fraîche bewaren
Helaas blijft een bakje zure room niet eeuwig goed. Zodra je het bakje geopend hebt, blijft crème fraîche volgens het Voedingscentrum nog vijf tot zeven dagen in de koelkast houdbaar. Tip: gebruik bij voorkeur steeds een schone lepel om wat uit het bakje te scheppen. Dit voorkomt besmetting van schimmels en gisten. Zodra de room begint te ruiken en uitgedroogd aanvoelt, is het niet meer goed. Wil je jouw restjes crème fraîche liever langer dan een week bewaren? Je kunt crème fraîche ook invriezen in bijvoorbeeld een ijsblokjeshouder. Ingevroren blijft het tot wel drie maanden goed.
Bij de soep
Staat er een pruttelende pan soep bij jou op het vuur? Vergeet dan zeker niet om vlak voor serveren een lepeltje crème fraîche aan je kom toe te voegen. Deze toevoeging geeft een heerlijke frisse en romige smaak die eigenlijk elke soep lekkerder maakt.
> naar het recept: courgettesoep met munt
Flammkuchen
Misschien wel de lekkerste manier om je restjes crème fraîche op te maken is om er een flammkuchen mee te maken. De zure room behoort namelijk tot het handjevol basis ingrediënten van het bekende wintersport gerecht. Traditioneel beleg je het flammkuchendeeg met crème fraîche, uien en spek. Zo maak je de bekende “Elzasser Flammkuchen” bij jouw thuis. Al kun je de flinterdunne bodem natuurlijk ook met andere toppings naar keuze beleggen.
> naar het artikel: de lekkerste toppings om flammkuchen mee te beleggen
Plaattaart
Geen zin in de traditionele flammkuchen? Een plaattaart is eigenlijk hetzelfde idee. Alleen het deeg is anders. Voor plaattaarten gebruik je koelvers bladerdeeg die je kunt besmeren met een saus naar keuze. Door de neutrale smaak wordt vaak crème fraîche gebruikt. De keuze van het beleg is verder aan jou. Wat dacht jij van een hartige plaattaart met groene groenten of juist een zoete variant met nectarine? Het is jouw feestje dus jij kiest!
> naar het artikel: meer dan 150 toppings om je plaattaart mee te beleggen
Desserts
Wat we hartig kunnen, kunnen we ook zoet. Met wat overgebleven crème fraîche maak je in een handomdraai een eenvoudig dessert. Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hetelucht: 180°C). Bestrijk bladerdeeg met een laagje crème fraîche en beleg het met wat gesneden fruit naar keuze. Strooi hier vervolgens wat suiker overheen en bak het ca. vijftien minuten af in de verwarmde oven. Het resultaat? Een heerlijk zoet gebakje!
Quiches
De knapperige korst in combinatie met de romige vulling maakt quiches voor ons onweerstaanbaar. En de vulling maak je met – je raad het al – onder andere crème fraîche. In combinatie met eieren, slagroom, zout, peper en kaas krijg je een goddelijk geheel. Wat je er verder aan toevoegt, is helemaal aan jou. Misschien nog wat andere restjes uit je koelkast?
> naar het recept: klassieke quiche lorraine met korstdeeg