Bereiding

1. Meng voor het korstdeeg de bloem met de boter en een snufj e zout in de keukenmachine tot kruimels. Voeg de eidooier en 2½ el ijskoud water toe en meng kort tot een samenhangend deeg. Wikkel het deeg in vershoudfolie en zet ca. 20 minuten in de koelkast. Rol het deeg dun uit (ca. 3 mm) en bekleed er een springvorm (20 cm Ø, 4 cm h) mee. Laat het overtollige deeg over de rand hangen. Zet ca. 20 minuten in de koelkast.

2. Verwarm de oven voor (elektrisch: 190°C / hetelucht: 170°C). Verhit een klein beetje olie in een koekenpan en bak er de pancetta in. Neem uit de pan en laat uitlekken op keukenpapier. Klop de eieren, de eidooiers, de slagroom en de crème fraîche door elkaar en breng op smaak met zout en peper.

3. Bekleed de deegbodem met bakpapier, vul hem met bakbonen en bak ca. 15 minuten in de oven. Verwijder het bakpapier en de bakbonen en bak ca. 5 minuten verder. Snijd het overhangende deeg met een scherp mesje af. Verlaag de temperatuur van de oven (elektrisch 160°C / hetelucht: 140°C).

4. Houd 1 handje gruyère apart. Verdeel de pancetta en de overige gruyère over de deegbodem. Verdeel het eimengsel eroverheen en bestrooi met de apart gehouden gruyère. Bak de quiche ca. 40 minuten in de oven tot hij net niet meer schudt in het midden en goudbruin is. Serveer op kamertemperatuur.

Per portie: ca. 906 kcal
21 g eiwit | 79 g vet | 29 g koolhydraten

© olive Magazine/Immediate Media Receptuur: Janine Ratcliff Foto’s: Gareth Morgans Styling: Olivia Wardle Foodstyling: Sal Henley