Te veel pepertjes

Pepers zijn een onmisbaar ingrediënt in pittige gerechten. Houdt jij niet zo van de hitte en heb je daarom altijd te veel pepertjes in huis? Geen nood! Wij hebben de beste tips voor te veel pepertjes verzameld. Van zelf chili-olie maken tot een chiliplantje zaaien. Of je nu gek bent op wat pit of niet; met deze tips kun je zeker uit de voeten. Die pepertjes te veel hoeven echt niet de prullenbak in!

Te veel pepertjes bewaren

Wanneer je chilipepers in huis haalt kun je ze het beste in goed afsluitbaar potje gevuld met azijn in de koelkast zetten. Zo blijven ze wel weken goed. Dat is een betere optie dan ze op de fruitschaal bewaren. Op kamertemperatuur zijn ze namelijk slechts 1 week houdbaar. Wil je rode pepers langer bewaren? Volgens het Voedingscentrum blijven ze in de vriezer wel 6 tot 8 maanden goed.

Drogen en zelf chilipoeder maken

Een andere manier om overgebleven pepertjes te bewaren, is door ze te drogen. En dat is een stuk makkelijk dan je misschien wel denkt! Hiervoor was je de pepers onder de kraan, verwijder je de zaadlijsten en snijd je de peper ze in kleine stukjes. Vervolgens leg je de stukjes peper gespreid op een met bakpapier beklede ovenplaat en schuif je de plaat de oven in. Hoelang de pepertjes moeten drogen is natuurlijk afhankelijk van je oven. Een goede maatstaaf is 5-8 uur wanneer je de oven op 75 graden zet. Zorg ervoor dat de oven nooit warmer wordt dan 90 graden want dan verbranden de pepers. Ook is het belangrijk dat je de deur van de oven op een kiertje laat staan zodat het vocht kan ontsnappen en de pepers mooi kunnen drogen. De pepers zijn goed gedroogd wanneer ze gemakkelijk breken wanneer je ze vastpakt. Eventueel kun je van de gedroogde pepers zelf chilipoeder maken door ze te vermalen.

te veel pepertjes

Zo maak je zelf chili-olie

Heb je pepertjes te veel? Zelfgemaakte chili-olie is een geweldige bestemming voor die pepers. Hiervan loopt niet alleen het water, maar ook het vuur in je mond. Een olie met rokerige pepertjes, crispy sjalotjes en knoflook smaakt overal lekker bij.

Zelf chili olie maken recept

Zelf een peperplantje zaaien

Deze tip is misschien wel de leukste in dit lijstje. Want wist je dat je de zaadjes van chilipepers gemakkelijk kunt zaaien? We vroegen onze collega’s van Gardeners’ World hoe je dit het beste doet. Volgens hen is thuis pepers kweken heel eenvoudig, mits je de zaden genoeg warmte en licht kunt bieden. De grote tip is om de zaadjes eerst 24 uur in water te laten weken zodat ze later gemakkelijker kunnen ontkiemen. Daarna kun je de peperzaden in een met potgrond gevulde pot zaaien. En dan is het wachten geblazen. Geduld is hierbij een schone zaak want de zaadjes hebben lang de tijd nodig om te ontkiemen. Met een beetje geluk heb jij na een tijdje jouw eigen chiliplant op de vensterbank staan. Meer weten? Op de website van Gardeners’ World vind je een stappenplan!

peper zaaien te veel pepertjes

Szechuan-peper-ijs

Op zoek naar een verrassend recept met een pittige twist? Probeer dan dit Szechuan-peper-ijs eens! Het recept is van Dorothy Parker: “Toen ik mijn ijsmachine net had ging ik meteen op zoek naar wat (volgens sommigen) extremere smaken. Of eigenlijk gewoon de smaken die ik lekker vind. Tot mijn grote genoegen had de Amerikaanse chef-en-kookboekenauteur David Lebovitz al een recept voor szechuanpeper-ijs bedacht. Ik heb zijn recept wat vereenvoudigd met kant-en-klare chocoladebrokken.”

Szechuan-peper-ijs te veel pepertjes

Iedere week de lekkerste pittige recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.