Advertentie
Deze chili-olie met rokerige pepertjes, crispy sjalotjes en knoflook smaakt wat ons betreft overal lekker bij. We hebben dan ook altijd een potje op voorraad. Wil je zelf chili-olie maken? Zo doe je dat!
Chili-olie maken
Hou je ook zo van pittige smaken bij Aziatische gerechten? Dan is chili-olie een perfecte toevoeging wat ons betreft. Heerlijk bij streetfood zoals dumplings of noedels bijvoorbeeld. Wil je ook zelf-chili olie maken? Maak dan dit handige recept en zorg ervoor dat je altijd een potje bij de hand hebt!
Wil je ook iedere week de handigste kooktips & recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Zelf chili-olie maken: benodigdheden
Je hebt het volgende nodig om ongeveer 500 ml chili-olie te maken:
- 30 gedroogde kashmiri pepers*
- 2 el szechuanpeperkorrels
- 2 el komijnzaad
- 1 el zwartepeperkorrels
- 2 steranijs
- 50 g gezouten pinda’s – grofgehakt
- gember (ca. 6 cm) – fijngehakt
- 1 el zeezoutvlokken
- 2 el lichtbruine basterdsuiker
- 500 ml arachideolie
- 3 sjalotjes – in fijne halve ringen
- 10 teentjes knoflook – in dunne plakjes
- kruidenmolen of vijzel
- 2 glazen potjes à 250 ml
Chili-olie maken: bereiding
Stap 1
Knip de pepers met een keukenschaar open of snijd ze met een scherp mesje in de lengte doormidden. Schraap vervolgens de zaadjes eruit en houd ze apart. Vermaal de pepers in een hakmolen of bijvoorbeeld een vijzel tot grove chilivlokken. Doe ze in een kom. Rooster de szechuan peperkorrels, het komijnzaad en ook de zwartepeperkorrels in een droge koekenpan tot de aroma’s vrijkomen.
Vermaal de geroosterde specerijen in een kruidenmolen of vijzel tot een poeder. Doe het poeder, de steranijs, de pinda’s, de gember, de zeezout vlokken, de basterdsuiker en de helft van de achtergehouden peperzaadjes bij de pepervlokken in de kom. Voeg meer peperzaadjes toe als je een pittigere olie wilt.
Stap 2
Verhit de arachideolie in een pan tot hij begint te dampen. Zet een metalen zeef boven een hittebestendige kom. Frituur de sjalotjes 4-5 minuten in de hete olie tot ze krokant, goudbruin en gekaramelliseerd zijn. Schep ze af en toe om. Giet de olie met de sjalotjes voorzichtig door de zeef en laat ca. 1 minuut uitlekken. Giet de olie terug in de pan en verhit opnieuw. Frituur de knoflook er 1-2 minuten in tot hij mooi goudbruin, maar niet te donker wordt en giet de olie door de zeef. Doe de sjalot en de knoflook bij de specerij en in de kom. Laat de olie 10-15 minuten afkoelen tot hij nog warm maar niet meer zo heet is en giet hem eroverheen.
Stap 3
Vul de gesteriliseerde potjes met de chili-olie en laat helemaal afkoelen. Je kunt de chiliolie circa 1 maand bewaren in de koelkast.
*Kashmiri is een soort chilipeper, oorspronkelijk uit India, met een dieprode kleur en een mild pittige, licht rokerige smaak. Je vindt kashmiri pepers bij sommige toko’s, een goede kruidenier of online.
Onze tips
9x verschillende soorten chilisaus van over de hele wereld
Wat is chipotle en wat kun je ermee?
5x ingrediënten waarvoor je naar een Turkse winkel wil gaan
Gochujang: wat is het, waarmee vervangen + recepten
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.