Advertentie
Te veel pepertjes
Pepers zijn een onmisbaar ingrediënt in pittige gerechten. Houdt jij niet zo van de hitte en heb je daarom altijd te veel pepertjes in huis? Geen nood! Wij hebben de beste tips voor te veel pepertjes verzameld. Van zelf chili-olie maken tot een chiliplantje zaaien. Of je nu gek bent op wat pit of niet; met deze tips kun je zeker uit de voeten. Die pepertjes te veel hoeven echt niet de prullenbak in!
Iedere week de lekkerste pittige recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Te veel pepertjes bewaren
Wanneer je chilipepers in huis haalt kun je ze het beste in goed afsluitbaar potje gevuld met azijn in de koelkast zetten. Zo blijven ze wel weken goed. Dat is een betere optie dan ze op de fruitschaal bewaren. Op kamertemperatuur zijn ze namelijk slechts 1 week houdbaar. Wil je rode pepers langer bewaren? Volgens het Voedingscentrum blijven ze in de vriezer wel 6 tot 8 maanden goed.
Drogen en zelf chilipoeder maken
Een andere manier om overgebleven pepertjes te bewaren, is door ze te drogen. En dat is een stuk makkelijk dan je misschien wel denkt! Hiervoor was je de pepers onder de kraan, verwijder je de zaadlijsten en snijd je de peper ze in kleine stukjes. Vervolgens leg je de stukjes peper gespreid op een met bakpapier beklede ovenplaat en schuif je de plaat de oven in. Hoelang de pepertjes moeten drogen is natuurlijk afhankelijk van je oven. Een goede maatstaaf is 5-8 uur wanneer je de oven op 75 graden zet. Zorg ervoor dat de oven nooit warmer wordt dan 90 graden want dan verbranden de pepers. Ook is het belangrijk dat je de deur van de oven op een kiertje laat staan zodat het vocht kan ontsnappen en de pepers mooi kunnen drogen. De pepers zijn goed gedroogd wanneer ze gemakkelijk breken wanneer je ze vastpakt. Eventueel kun je van de gedroogde pepers zelf chilipoeder maken door ze te vermalen.
Zo maak je zelf chili-olie
Heb je pepertjes te veel? Zelfgemaakte chili-olie is een geweldige bestemming voor die pepers. Hiervan loopt niet alleen het water, maar ook het vuur in je mond. Een olie met rokerige pepertjes, crispy sjalotjes en knoflook smaakt overal lekker bij.
> naar het recept voor zelf chili-olie maken
Zelf een peperplantje zaaien
Deze tip is misschien wel de leukste in dit lijstje. Want wist je dat je de zaadjes van chilipepers gemakkelijk kunt zaaien? We vroegen onze collega’s van Gardeners’ World hoe je dit het beste doet. Volgens hen is thuis pepers kweken heel eenvoudig, mits je de zaden genoeg warmte en licht kunt bieden. De grote tip is om de zaadjes eerst 24 uur in water te laten weken zodat ze later gemakkelijker kunnen ontkiemen. Daarna kun je de peperzaden in een met potgrond gevulde pot zaaien. En dan is het wachten geblazen. Geduld is hierbij een schone zaak want de zaadjes hebben lang de tijd nodig om te ontkiemen. Met een beetje geluk heb jij na een tijdje jouw eigen chiliplant op de vensterbank staan. Meer weten? Op de website van Gardeners’ World vind je een stappenplan!
Szechuan-peper-ijs
Op zoek naar een verrassend recept met een pittige twist? Probeer dan dit Szechuan-peper-ijs eens! Het recept is van Dorothy Parker: “Toen ik mijn ijsmachine net had ging ik meteen op zoek naar wat (volgens sommigen) extremere smaken. Of eigenlijk gewoon de smaken die ik lekker vind. Tot mijn grote genoegen had de Amerikaanse chef-en-kookboekenauteur David Lebovitz al een recept voor szechuanpeper-ijs bedacht. Ik heb zijn recept wat vereenvoudigd met kant-en-klare chocoladebrokken.”
> naar het recept: szechuan-peper-ijs
Lees ook:
Dit zijn dé heetste Mexicaanse pepers en zo gebruik je ze in de keuken
Lekker scherp: 4x recepten met ingemaakte pepers
Oeps, eten te pittig? Zo los je het op
Onze tips
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.