Restjes van kaasplank
Hoe lekker een kaasplank samenstellen ook is, vaak houd je na een avondje borrelen nog wel wat restjes kaas van de kaasplank over. Meestal blijven deze in de koelkast liggen en worden ze vergeten. Hartstikke zonde! Want de kaas die je op een kaasplank legt, zijn vaak juist de mooiste en lekkerste stukken. Laat de restjes van je kaasplank dus niet meer verpieteren maar verwerk ze in tal van lekkere gerechten. Wat dacht je van de onderstaande recepten?
Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Kaas bewaren
Hoelang je kaas in de koelkast kunt bewaren, verschilt natuurlijk per kaassoort. Zo blijven harde kazen langer houdbaar dan zachte kazen. Check voor de zekerheid altijd even de website van het Voedingscentrum. Zij raden je aan om kaas in een gesloten verpakking in de koelkast te bewaren. Als er schimmel ontstaat, dan kun je deze ruim wegsnijden, minstens 1 centimeter. Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer. Plakken kaas zijn vier dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas twee dagen. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.
Kaasfondue
Kaasfondue is het ultieme no waste-recept. Ideaal om alle restjes kaas in je koelkast in één keer op te maken. Voor een heerlijke kaasfondue kun je namelijk verschillende soorten kaas gebruiken, het is maar net wat je zelf lekker vindt. Wel is het belangrijk om onder andere te kiezen voor kazen met een goede smeltcapaciteit zoals emmentaler en gruyère.
> naar het artikel: dit zijn de beste kazen voor kaasfondue
Tosti
Een tosti maken we al snel met een plak Goudse kaas. Maar wist je dat er op tostigebied zo veel meer mogelijk is? Kies wat je lekker vindt maar ga in ieder geval voor kaas die makkelijk smelt. Hoe vetter en minder gerijpt de kaas is, hoe beter hij smelt. Oude kaas of Parmezaan zijn dus minder geschikt dan jonge kaas. En een volvette variant smelt makkelijker dan 30+ kaas. Jonge Goudse 48+ kaas is bijvoorbeeld ideaal, net als cheddar of emmentaler. Wil je een tosti met een pittige, meer uitgesproken smaak? Dan zijn roombrie, blauwe kaas, gruyère en provolone ook hele goede opties. Restjes van je kaasplank zijn dus hartstikke geschikt om tosti’s mee te bouwen!
> naar het recept voor de allerbeste tosti aller tijden
Quiche
De knapperige korst in combinatie met de romige vulling maakt quiches voor ons onweerstaanbaar. En de vulling maak je met – je raadt het al – onder andere kaas. In combinatie met eieren, slagroom, zout, peper en crème fraîche krijg je een goddelijk geheel. Wat je er verder aan toevoegt, is helemaal aan jou. Misschien nog wat andere restjes uit je koelkast?
> naar het recept: kaas-uienquiche
Quesedilla’s
Het fijne aan het maken van quesadilla’s is dat de mogelijkheden echt eindeloos zijn. De basis is altijd hetzelfde en bestaat uit tortilla’s (kies zelf uit klein, groot, volkoren of maïs) en kaas (keuze uit geraspt, plakjes, geitenkaas, blauwe kaas, feta). Welke kaas je gebruikt, is helemaal aan jou. Trek dus de koelkast maar open en kijk wat erin ligt!
> naar het recept: Mexicaanse quesadilla’s