Foodies 02/2025: Aziƫ
Aziƫ
cover Azie
Cover voor Zo gaan alle restjes van de kaasplank op

Zo gaan alle restjes van de kaasplank op

Elke dinsdag delen we de besteĀ tips &Ā tricksĀ voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee Ć©n het milieu. Vandaag delen we welke lekkere recepten je kunt maken met de restjes van je kaasplank.

Restjes van kaasplank


Lees verder na de advertentie

Hoe lekker een kaasplank samenstellen ook is, vaak houd je na een avondje borrelen nog wel wat restjes kaas van de kaasplank over. Meestal blijven deze in de koelkast liggen en worden ze vergeten. Hartstikke zonde! Want de kaas die je op een kaasplank legt, zijn vaak juist de mooiste en lekkerste stukken. Laat de restjes van je kaasplank dus niet meer verpieteren maar verwerk ze in tal van lekkere gerechten. Wat dacht je van de onderstaande recepten?

Iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:


Tip!

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Kaas bewaren

Hoelang je kaas in de koelkast kunt bewaren, verschilt natuurlijk per kaassoort. Zo blijven harde kazen langer houdbaar dan zachte kazen. Check voor de zekerheid altijd even de website van hetĀ Voedingscentrum. Zij raden je aan om kaas in een gesloten verpakking in de koelkast te bewaren. Als er schimmel ontstaat, dan kun je deze ruim wegsnijden, minstens 1 centimeter. Dit geldt alleen voor harde kazen, zoals Goudse of Edammer. Plakken kaas zijn vier dagen houdbaar in de koelkast. Geraspte kaas twee dagen. Invriezen kan, maar geeft kwaliteitsverlies.

Kaasfondue

Kaasfondue is het ultieme no waste-recept. Ideaal om alle restjes kaas in je koelkast in Ć©Ć©n keer op te maken. Voor een heerlijke kaasfondue kun je namelijk verschillende soorten kaas gebruiken, het is maar net wat je zelf lekker vindt. Wel is het belangrijk om onder andere te kiezen voor kazen met een goede smeltcapaciteit zoals emmentaler en gruyĆØre.

> naar het artikel: dit zijn de beste kazen voor kaasfondue

kazen voor kaasfondue restjes feta

Tosti

Een tosti maken we al snel met een plak Goudse kaas. Maar wist je dat er op tostigebied zo veel meer mogelijk is? Kies wat je lekker vindt maar ga in ieder geval voor kaas die makkelijk smelt. Hoe vetter en minder gerijpt de kaas is, hoe beter hij smelt. Oude kaas of Parmezaan zijn dus minder geschikt dan jonge kaas. En een volvette variant smelt makkelijker dan 30+ kaas. Jonge Goudse 48+ kaas is bijvoorbeeld ideaal, net als cheddar of emmentaler. Wil je een tosti met een pittige, meer uitgesproken smaak? Dan zijn roombrie, blauwe kaas, gruyĆØre en provolone ook hele goede opties. Restjes van je kaasplank zijn dus hartstikke geschikt om tosti’s mee te bouwen!

> naar het recept voor de allerbeste tosti aller tijden

de allerbeste tosti aller tijden

Quiche

De knapperige korst in combinatie met de romige vulling maakt quiches voor ons onweerstaanbaar. En de vulling maak je met ā€“ je raadt het al ā€“ onder andere kaas. In combinatie met eieren, slagroom, zout, peper en crĆØme fraĆ®che krijg je een goddelijk geheel. Wat je er verder aan toevoegt, is helemaal aan jou. Misschien nog wat andere restjes uit je koelkast?

> naar het recept: kaas-uienquiche

Kaas-uienquiche

Quesedilla’s

Het fijne aan het maken van quesadillaā€™s is dat de mogelijkheden echt eindeloos zijn. De basis is altijd hetzelfde en bestaat uit tortillaā€™s (kies zelf uit klein, groot, volkoren of maĆÆs) en kaas (keuze uit geraspt, plakjes, geitenkaas, blauwe kaas, feta). Welke kaas je gebruikt, is helemaal aan jou. Trek dus de koelkast maar open en kijk wat erin ligt!

> naar hetĀ recept: Mexicaanse quesadillaā€™s

quesedilla's

Lees ook: Zo stel je de perfecte kaasplank samen

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!