Wat is koolzaadolie?

Koolzaadolie is voor keukengebruik nog relatief nieuw. Maar wat is koolzaadolie eigenlijk? Hoewel je de olie misschien nog niet eerder gebruikt hebt, ken je de plantjes vast en zeker wel. Duitsland staat vol met de gele bloemetjes en ook in Groningen worden ze geteeld. De raapzaadplant (die erg op koolzaad lijkt) kom je in de lente bovendien heel vaak in het wild, langs de snelweg tegen. Vroeger werden koolzaadolie en raapzaadolie vooral als lampolie gebruikt, maar nieuwe – en speciaal ontwikkelde – rassen zijn ook geschikt voor gebruik bij het koken. Raapzaad dat in het wild groeit, is niet geschikt voor consumptie. Koolzaadolie heeft van alle plantaardige oliën de laagste hoeveelheid verzadigde vetzuren, een hoog gehalte aan Omega 3 en 6 en vitamine K en E.

Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Waar koop je het?

Het is heel goed verkrijgbaar, je vindt ‘m in elke supermarkt en vaak ook van verschillende merken. Ook bij speciaalzaken en biologische supermarkten is koolzaadolie goed verkrijgbaar.

Hoe smaakt koolzaadolie?

Nu we je vraag ‘wat is koolzaadolie’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe deze olie smaakt. Het heeft een verfijnde, licht nootachtige smaak. Door de vrijwel neutrale smaak is het heel goed te gebruiken in salades, dipsauzen en dressings.

Hoe kan je het vervangen?

Heb je geen koolzaadolie in huis? In koude gerechten is het te vervangen voor alle soorten oliën met een vrijwel neutrale smaak, zoals druivenpitolie of arachideolie. Wil je wat smaak toevoegen dan is je favoriete olijfolie een prima vervanger. Ook voor bakken en braden zijn zowel druivenpitolie als arachideolie bijzonder goed bruikbaar. Ze zijn neutraal van smaak en kunnen goed tegen hoge temperaturen.

Hoe moet je het bewaren?

Koolzaadolie gaat geopend met gemak een jaar mee. Olie houdt niet van licht. Bewaar de olie dus bij voorkeur op een donkere, afgesloten plek in de originele verpakking. Vaak wordt de olie in donkere flesjes geleverd, zodat er al minder licht bij kan komen. Zie je witte vlokken in koolzaadolie verschijnen? Grote kans dat je hem te koud of in de koelkast hebt bewaard. Hoewel dit geen kwaad kan, is het beter om de olie buiten de koelkast te bewaren. Gewoon in je voorraadkast dus.

Wat kun je er allemaal mee?

We schreven het al: het is neutraal van smaak en daarom goed te gebruiken in dipsauzen of dressings waarin andere ingrediënten de smaakmakers zijn. Maar koolzaadolie is ook warm te gebruiken om te bakken en braden. Let wel op dat de temperatuur niet boven de 180 graden komt. Je kunt de olie beter niet gebruiken om vaker in te frituren. Wil je een keer met koolzaadolie werken? Probeer dan eens een van deze heerlijke recepten:

1. Tomahawk van geitenbok met koolzaadolie en aardappelsalade

Heb je weleens een tomahawk bereid? Dit is je kans, met dit recept maak je zelf een groot stuk vlees. In dit geval kiezen we voor geitenbok.

big green egg

2. Witlofschotel

Je kent vast de witlofschotel uit de oven van vroeger nog wel. Plakje ham, wat geraspte kaas en voor de crunch wat paneermeel. Deze ovenschotel doet je de klassieker vergeten, gegarandeerd succes!

WITLOFSCHOTEL

3. Kip xacuti

Dit gerecht met kip is redelijk onbekend, en eigenlijk is dat zonde. De smaken zijn heerlijk én je gebruikt koolzaadolie in dit recept. Probeer maar eens uit en oordeel zelf.

2.Chicken_Xacuti