Wat is Thaise basilicum?
Basilicum ken je vast wel als smaakmaker in menig gerecht. Lekker door de gazpacho, als toevoeging bij het salade caprese maken of om je pizza de finishing touch mee te geven. Dit is echter de Europese variant en niet de soort waar we het vandaag over gaan hebben. Want wat is Thaise basilicum eigenlijk? Het is een kruid met stevige, puntige bladeren die – niet geheel verrassend – afkomstig is uit Zuidoost-Azië. Hoewel de naam doet vermoeden dat er veel overeenkomsten zijn met de plantjes die we in groten getale bij de supermarkt halen, is dit eigenlijk niet zo. Er zijn flink wat verschillen tussen de Europese en Thaise variant, de smaak wijkt ook af. Hier vertellen we je later meer over.
Wil je iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Waar koop je Thaise basilicum?
Hoewel Thaise basilicum steeds beter verkrijgbaar is, heeft nog niet iedere supermarkt het in de schappen liggen. Vraag er eens naar bij de toko of neem een kijkje op de markt! Voor je gaat afrekenen, is het belangrijk om te controleren of de blaadjes fris en stevig zijn. Hebben de blaadjes een paarse gloed? Geen zorgen, dit hoort erbij. Bruine plekken zijn natuurlijk wel uit den boze!
Hoe smaakt Thaise basilicum?
Nu we je vraag ‘wat is Thaise basilicum?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit lekkers smaakt. We verklapten het al, maar het verschil tussen de Europese en Thaise variant is best groot. De Aziatische variant heeft een sterker aroma en smaakt bovendien meer naar anijs. Sterker nog, als drop een kruid zou zijn, was het Thaise basilicum geweest.
Hoe kan je het vervangen?
Kun je het niet vinden? Vervang hem dan door munt, dat is een betere vervanging dan de ‘normale’ basilicum.
Hoe gebruik je het?
Thaise basilicum heeft een sterk aroma. Je gebruikt dan ook geen flinke hoeveelheden, maar ongeveer hetzelfde als wanneer je wat nootjes zou gebruiken om je gerecht mee af te maken.
Hoe moet je het bewaren?
Gebruik je Thaise basilicum altijd zo vers mogelijk, dan is hij het lekkerst. Heb je nog wat over? Bewaar het bakje dan in de koelkast en eet de rest binnen enkele dagen op.
Wat kun je er allemaal mee?
Thaise basilicum is de finishing touch voor je Aziatiache gerechten. Je gebruikt het rauw, bijvoorbeeld in salades, als garnering van je kommetje ramen of in verschillende voorgerechten. Benieuwd geworden? Probeer deze recepten eens:
1. Groene curry met aubergine en gemarineerde tofu
> naar het recept: groene curry met aubergine en gemarineerde tofu
2. Traditionele Tom kha kai soep met kip
> naar het recept: traditionele Tom kha kai soep met kip