
Je gerecht afmaken met verse kruiden doe je waarschijnlijk regelmatig, maar er zijn flink wat heerlijke smaakmakers die we te vaak links laten liggen. Zonde, want vaak zijn dit juist de ingrediënten die jouw gerecht een verrassende twist kunnen geven. Vandaag vertellen we je alles over Thaise basilicum. Want wat is Thaise basilicum en wat maak je ermee?
Wat is Thaise basilicum?
Basilicum ken je vast wel als smaakmaker in menig gerecht. Lekker door de gazpacho, als toevoeging bij het salade caprese maken of om je pizza de finishing touch mee te geven. Dit is echter de Europese variant en niet de soort waar we het vandaag over gaan hebben. Want wat is Thaise basilicum eigenlijk? Het is een kruid met stevige, puntige bladeren die – niet geheel verrassend – afkomstig is uit Zuidoost-Azië. Hoewel de naam doet vermoeden dat er veel overeenkomsten zijn met de plantjes die we in groten getale bij de supermarkt halen, is dit eigenlijk niet zo. Er zijn flink wat verschillen tussen de Europese en Thaise variant, de smaak wijkt ook af. Hier vertellen we je later meer over.
Wekelijks de lekkerste recepten in je mailbox?
Waar koop je Thaise basilicum?
Hoewel Thaise basilicum steeds beter verkrijgbaar is, heeft nog niet iedere supermarkt het in de schappen liggen. Vraag er eens naar bij de toko of neem een kijkje op de markt! Voor je gaat afrekenen, is het belangrijk om te controleren of de blaadjes fris en stevig zijn. Hebben de blaadjes een paarse gloed? Geen zorgen, dit hoort erbij. Bruine plekken zijn natuurlijk wel uit den boze!
Hoe smaakt Thaise basilicum?
Nu we je vraag ‘wat is Thaise basilicum?’ beantwoord hebben, ben je vast ook benieuwd hoe dit lekkers smaakt. We verklapten het al, maar het verschil tussen de Europese en Thaise variant is best groot. De Aziatische variant heeft een sterker aroma en smaakt bovendien meer naar anijs. Sterker nog, als drop een kruid zou zijn, was het Thaise basilicum geweest.
Hoe kan je het vervangen?
Kun je het niet vinden? Vervang hem dan door munt, dat is een betere vervanging dan de ‘normale’ basilicum.
Hoe gebruik je het?
Thaise basilicum heeft een sterk aroma. Je gebruikt dan ook geen flinke hoeveelheden, maar ongeveer hetzelfde als wanneer je wat nootjes zou gebruiken om je gerecht mee af te maken.
Hoe moet je het bewaren?
Gebruik je Thaise basilicum altijd zo vers mogelijk, dan is hij het lekkerst. Heb je nog wat over? Bewaar het bakje dan in de koelkast en eet de rest binnen enkele dagen op.
Wat kun je er allemaal mee?
Thaise basilicum is de finishing touch voor je Aziatiache gerechten. Je gebruikt het rauw, bijvoorbeeld in salades, als garnering van je kommetje ramen of in verschillende voorgerechten. Benieuwd geworden? Probeer deze recepten eens:

Traditionele tom kha kai soep met kip
Voor het voetjes-in-het-Thaise-strandzandgevoel is lepelen van deze traditionele tom kha kai de beste keuze.
Onze tips

Wat is burrata en wat kun je ermee?

Parmigiano Reggiano: alles over de lievelingskaas van Napoleon

Oranje wijn: wat is het en waarom wil iedereen het ineens drinken?

Wat is chutney? Zo maak je het en gebruik je het in de keuken

Haal alles uit het aspergeseizoen: recepten, tips & meer

Gratis vlierbloesem plukken? Dit moet je weten vóór je gaat

Nu in het seizoen: alles wat je moet weten over rabarber

Provolone: wat is het voor kaas en wat past erbij?

Waarom pecorino dé Italiaanse kaas is voor pasta carbonara (en meer!)

Wat is ‘nduja en wat kun je ermee?

Wat is oestersaus en wat kun je ermee?

Wat is kimchi en wat kun je ermee?

10x recepten met groene asperges: van snack tot maaltijd

Wat is knolselderij en wat kun je ermee?

Mozzarella di Bufala: 10x de lekkerste recepten

Leer de klassieker kennen: alles over cognac
Roxanne
Vindt de supermarkt de vervelendste plek op aarde. Kan geen recept maken zonder er haar eigen draai aan te geven – wat vaak resulteert in een totaal ander gerecht. Vindt een curry altijd een goed idee en gaat zo vaak mogelijk naar Kroatië voor cevapcici. Was webredacteur van 2019 tot 2021.