Wat is trassi?

Deze smaakmaker heb je vast weleens op een ingrediëntenlijst zien staan, zeker als je van de Indische keuken houdt. Maar wat is trassi eigenlijk en wat kun je ermee? Het is een gefermenteerde garnalenpasta die vaak wordt gebruikt om gerechten op smaak te brengen. De geur van trassi is nogal penetrant, terwijl het in een gerecht op magische wijze verandert in een heerlijke smaak. In Zuidoost-Azië is het een lokaal product, vaak zelfgemaakt in dorpen en steden langs de kust.

Je kunt het product onder verschillende namen tegenkomen. Zo schrijft men in Suriname ‘trassie’, is het in Indonesië ook bekend als ‘terasi’ en heet de Thaise variant ‘kapi’ of ‘kapiek’. De variant uit Maleisië vind je onder de naam ‘belacan’ of ‘balachong’.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Hoe smaakt trassi?

Trassi smaakt erg zout en heeft een unieke smaak die meer doet denken aan vis dan aan garnalen. Denk bijvoorbeeld aan de smaak van garum (vissaus) of bouillabaisse. Door de sterke smaak zit de garnalenpasta vol met umami. Ondanks de penetrante geur smaakt het heerlijk in diverse gerechten. De smaakmaker wordt vaak al aan het begin toegevoegd, vaak niet meer dan een klein beetje. Zo wordt in veel Indische gerechten eerst wat ui gebakken met een beetje trassi als basis voor diverse gerechten.

Verschillende soorten trassi

Je hebt drie verschillende soorten van de garnalenpasta: gedroogd, als pasta en in poedervorm. In de winkel vind je vaak potjes met de pasta of in gedroogde vorm als een soort geperst, droog blok. De droge versie wordt voornamelijk in de Indische en Maleisische keuken gebruikt, de pasta is vind je vooral in de Chinese, Thaise, Surinaamse en Vietnamese keuken. De poedervorm kom je een stuk minder vaak tegen. Mocht je deze willen gebruiken, kijk dan goed op de verpakking. Soms worden er vulmiddelen aan toegevoegd, en dat komt de kwaliteit niet ten goede.

wat is trassi

Daarnaast vind je vaak ook potjes met sambal trassi in de supermarkt of toko. Deze wordt gemaakt met de droge variant of de pasta en smaakt niet alleen ziltig door de smaak van gefermenteerde garnalen, maar is ook nog eens behoorlijk pittig.

sambal trassi

Waar koop je het?

Tegenwoordig vind je de trassi in haast elke supermarkt, zeker in de wat grotere supermarkten. Wil je advies over welke variant je het beste kunt gebruiken voor een bepaald gerecht? Ga dan naar een toko voor het beste advies en de beste kwaliteit.

Hoe moet je het bewaren en hoe lang is het houdbaar?

Zoals wel vaker het geval is bij gefermenteerde producten is trassi ontzettend lang houdbaar. Kijk altijd op de verpakking voor de uiterste houdbaarheidsdatum. Na opening is het vaak nog zo’n zes maanden houdbaar, mits je het in een afgesloten verpakking in de koelkast bewaard.

Hoe vervang je het?

De geur en smaak van trassi is zo specifiek, het is eigenlijk nergens mee te vergelijken. Wil je toch een product gebruiken waarvan de smaak enigszins in de buurt komt? Denk dan aan garum of andere sterke vissaus.

Wat kun je er allemaal mee?

Als je trassi eenmaal leert kennen en omarmt als een geweldige smaakmaker is het onmisbaar in de keuken. Gebruik het als basis van een Aziatisch gerecht of serveer een klein beetje sambal trassi bij het eten voor unieke smaken op je bord. Probeer maar eens één van onderstaande recepten uit!

Recepten met trassi:

Trek gekregen? Dat snappen we helemaal. Laat je inspireren door onderstaande recepten en duik de keuken in!

Sajoer met nazomergroenten

Oorspronkelijk is sajoer een vochtig, haast soepachtig gerecht dat met veel verschillende groenten wordt gemaakt. Zo ook bij dit heerlijke recept met zomergroenten én een beetje trassi.

> naar het recept: sajoer met nazomergroenten

Sajoer met nazomergroenten

Rundernoedelsoep met citroengras

Dit Vietnamese gerecht komt uit het kookboek van Uyen Luu: “Deze soep moet je echt met liefde maken: doe het vol overgave en toewijding. Mijn grootmoeder kwam uit Huê, waar ze deze soep elke ochtend in haar thuisrestaurant maakte; deze soep heeft mij gevormd. Elke laatste druppel bouillon opslurpen betekent dat je thuis en geliefd bent. Het bord met garnering kan zo uitgebreid of eenvoudig zijn als je zelf wilt. Denk bijvoorbeeld aan bananenbloem, waterspinazie, Vietnamese melisse en shiso.”

> naar het recept: rundernoedelsoep met citroengras

Rundernoedelsoep met citroengras

Nasi goreng

Nasi goreng is het Indische equivalent van een Engels ontbijt en je eet het in Indonesië in de ochtend of vroege middag. Dat klinkt misschien heftig, rijst met flink wat pittige pepers als ontbijt, maar in veel culturen is een pittig ontbijt heel normaal – denk aan bijvoorbeeld Vietnamese pho en Mexicaanse huevos rancheros.

> naar het recept: nasi goreng

nasi goreng