Wat zijn tomatillo’s?

De echte Nederlandse naam van de tomatillo is Mexicaanse aardkers, maar zo noemt niemand ‘m. De vrucht is een soort physalis, ook wel bekend als kamerplant, met van die oranje besjes in een ruime en papierachtige kelk. Tomatillo’s groeien precies zo, maar zijn met hun doorsnee van ca. 5 centimeter wat groter. Eigenlijk lijken de vruchten best wel op tomaten, wat uiteraard de naam verklaart. Ze worden rauw gegeten of in sauzen verwerkt, waarvan Mexicaanse salsa verde de bekendste is – niet de verwarren met de Italiaanse salsa verde trouwens.

Hoe smaken tomatillo’s?

Nu we de vraag ‘wat zijn tomatillo’s’ beantwoord hebben, wil je vast ook weten hoe ze smaken. Net als bij tomaten hangt het van het gebruik af wanneer ze worden geplukt. Hoe jonger, hoe wranger en zuurder. Hoe rijper, hoe zoeter uiteraard. De smaak laat zich het beste omschrijven als friszuur – het gaat in richting van een kruisbes. Daarnaast zit er veel pectine in tomatillo’s, zeker als ze niet al te rijp zijn. Dat werkt als een bindmiddel, waardoor sauzen er een mooie dikte van krijgen. Je kan er ook heel goed jam van maken.

Hoe vervang je ze?

Dat is een beetje afhankelijk van het gebruik. Voor een salsa verde zou je kunnen zoeken naar groene tomaten – dus geen onrijpe tomaten, maar tomaten die groen blijven als ze rijp zijn. En anders kan je kaapse bessen kopen, ook een physalis en dus directe familie van de tomatillo. Die zijn doorgaans wel wat zoeter. Een lokaal alternatief zijn eventueel kruisbessen.

Waar koop je tomatillo’s?

Ze zijn niet per se eenvoudig te krijgen. Als de lokale groenteboer zichzelf heel chic ‘groentejuwelier’ noemt heb je wellicht kans. Anders biedt de groothandel uitkomst, of misschien zelfs een supermarkt met een grote versafdeling. Ingeblikte tomatillo’s zijn beter te vinden – ook online.

Wat kan je er allemaal mee?

De bekendste toepassing is zoals gezegd de Mexicaanse salsa verde. Die kan je prima maken met ingeblikte tomatillo’s. Het is een friszure smaakmaker die eigenlijk op veel plekken in de Midden-Amerikaanse keuken te gebruiken is. Voeg bijvoorbeeld eens wat toe aan je guacamole. Maar ook bij een eitje, of juist in stoofgerechten kan de tomatillo voor een verrassende smaak zorgen. Of als ze lekker rijp zijn: eet er gewoon eentje uit de hand!

Salade van vleestomaten en tomatillosalsa met feta

wat zijn tomatillo's

Wil je iedere week de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief: