Foodies 08/2024
Ga voor Grieks!
Foodies Ga voor Grieks
Cover voor Let op: op deze plek moet je nooit je tomaten bewaren!

Let op: op deze plek moet je nooit je tomaten bewaren!

Advertentie

Elke dinsdag delen we de beste tips & tricks voor zo weinig mogelijk verspilling in je keuken. Want waarom zou je voedsel weggooien als je er ook wat lekkers mee kan maken? Dat is goed voor je portemonnee én het milieu. Vandaag vertellen we je hoe je tomaten het beste kan bewaren.

Tomaten bewaren

Op de fruitschaal, in de koelkast of op een andere donkere en koele plek: waar kan je tomaten het beste bewaren? Wij leggen het je graag uit! Het kan namelijk best lastig zijn wat nou de juiste plek om je groente en fruit in topconditie te houden. Daarom vertellen wij je waar jij jouw tomaten het beste kunt bewaren en specifiek welke plek een echte no go is. Lees dus maar snel verder!

Ook iedere week de beste kooktips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

In de koelkast?

In de supermarkt liggen de tomaten bij het groente en fruit in de schappen. Ze worden dus buiten de koeling bewaard. Toch doen veel mensen dit thuis anders en leggen ze hun trosje tomaten in de koeling. Is dat de juiste plek? Zeker niet! Het beste kan je tomaten buiten de koeling bewaren. Volgens het Voedingscentrum drogen tomaten in de koeling uit en wordt de smaak aangetast. Daarbij beschadigt het velletje door de kou en hierdoor bederven ze sneller. Bewaar je tomaten dus nooit in de koelkast! Dit tast de kleur, smaak en textuur aan.

Hoelang tomaten bewaren?

Heb je je weleens afgevraagd waarom je tomaten nergens naar smaken? Als je ze in de koelkast bewaart, is de mysterie opgelost. Zelfs de lekkerste, zongerijpte tomaten veranderen in de koelkast namelijk in geur- en smaakloze exemplaren en dat is natuurlijk heel erg zonde. Verse tomaten bederven niet snel en ze rijpen na de oogst nog even na. Bewaar ze op een schaal op het aanrecht, op die manier komen ze het beste tot hun recht. Let er wel op dat je ze niet op een schaal met ander groenten en fruit. Tomaten produceren namelijk het stofje ethyleen waardoor andere groenten en fruit sneller kunnen bederven.

groenten bewaren

Lees ook:

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Redacteur

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!