Advertentie
Groenten bewaren
Champignons, tomaten, komkommer of sla; hou bewaar je ze eigenlijk? Kun je groenten het beste in de koelkast bewaren, of doe je er beter aan als je ze in de fruitschaal legt? Wij vertellen je alles over groenten bewaren en hoe je ze langer fris houdt!
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Tomaten
Koop je tomaten in een plastic verpakking, verwijder deze onmiddellijk na thuiskomst. Leg de tomaten in een enkele laag en niet te dicht op elkaar op een schaal. Bewaar tomaten nooit in de koelkast, want zo verliezen ze hun aroma en smaak. Bewaar ze het beste op het aanrecht, maar buiten direct zonlicht om ze langer fris te houden.
Komkommer
Je kunt hele komkommers het beste individueel in keukenpapier wikkelen en dan samen in een grote plastic zak stoppen. Sluit de zak niet helemaal luchtdicht af, een kleine opening is juist goed om condensvorming tegen te gaan. Bewaar de zak met komkommers in de koelkast, zo blijven ze een hele week lekker fris en knapperig.
Wanneer je een komkommer niet in een keer opmaakt, probeer vooral alleen het deel te snijden dat je direct gebruikt, zodat de rest wel heel blijft. Wikkel een overgebleven stuk komkommer goed in plastic folie – om uitdroging te voorkomen – en bewaar in de koelkast. Heb je toch plakken komkommer over? Bewaar ze dan in een luchtdichte bewaardoos tot twee dagen in de koelkast.
Groenten bewaren: sla
Koop je een hele krop sla in een open plastic verpakking? De sla blijft langer knapperig, als je wat keukenpapier tussen de sla en de plastic verpakking drukt. Het keukenpapier neemt het vocht op zodat de sla niet verlept. Als je sla onverpakt koopt of uit je moestuin haalt, wikkel hem losjes in wat keukenpapier en leg in een open plastic zak in de koelkast, dat werkt even goed. Snijd een krop sla nooit doormidden maar gebruik telkens de hele buitenste bladeren. Bewaar de rest dan op dezelfde manier.
Champignons
Koop je champignons in een plastic verpakking? Als je ze op die manier bewaart, ontstaat er condens en worden de champignons snel vochtig en slijmerig. Champignons moeten vooral kunnen ademen, dus je doet er goed aan om ze na aankoop uit de verpakking te halen. Bewaar champignons in een papieren zak of gewikkeld in een theedoek in de koelkast, zo blijven ze het langst goed.
Radijs
Als je radijsjes niet op de juiste manier bewaart, kunnen ze snel uitdrogen en houterig worden of juist slap worden door het vocht. Met onze truc houd je radijsjes zeker een hele week lekker fris en knapperig! Ten eerste is het belangrijk om na aankoop het loof te verwijderen, zo blijven de radijsjes langer sappig. Het verse groen kun je overigens prima verwerken in salades. Wikkel de radijsjes – zonder te wassen – in een stuk vochtig keukenpapier en leg ze in een afsluitbare plastic zak in de koelkast. Zo geniet je lekker lang van heerlijk frisse radijsjes!
Avocado
Hoe je hele avocado’s bewaart, hangt ervan af hoe rijp ze zijn. Knijp hiervoor nooit in de avocado, want hierdoor krijgt hij beurse en bruine plekken. Om erachter te komen hoe rijp je avocado is, gebruik je deze simpele truc. Is je avocado nog onrijp? Bewaar hem dan op kamertemperatuur om hem verder te laten rijpen. Wil je het proces versnellen, dan kun je de avocado in een papieren zak stoppen samen met een appel of een banaan. Appels en bananen produceren namelijk veel ethyleen, een gas dat de rijping bevordert. Is je avocado juist te rijp? Bewaar hem dan in de koelkast om het rijpingsproces te stoppen. Hoe je een halve avocado het beste bewaart, vertellen we je in dit artikel.
Groenten bewaren: bleekselderij
Je komt thuis met een hele bos bleekselderij, terwijl je voor een recept vaak maar een paar stengels nodig hebt. Gelukkig kun je met een hele simpele truc de rest weken bewaren en zo de knapperige stengels altijd op voorraad hebben. Snijd ten eerste altijd alleen de stengels eraf die je nodig hebt, zodat de overige stengels aan elkaar blijven. Wikkel de bleekselderij in aluminiumfolie en zorg dat je de randen goed omvouwt en zo alles luchtdicht afsluit. That’s it! Bewaar de verpakte bleekselderij in de koelkast en hij blijft enkele weken tot wel twee maanden goed!
Kruiden
Bewaar verse groene kruiden zoals basilicum, koriander of peterselie net als bloemen in een vaasje of glas met water. Op het aanrecht, buiten direct zonlicht blijven de kruiden tot een week goed! Bovendien brengen ze groen in je keuken en ga je ze vaker gebruiken wanneer ze in het zicht staan. Heb je te veel om op te maken? Was de kruiden, laat ze goed drogen en hak ze fijn. Vervolgens kun je ze invriezen in een luchtdicht potje of doosje of in een ijsblokjesvorm met een laagje olijfolie of water. Zo kun je ze de volgende keer makkelijk uit de vriezer gebruiken!
Lees ook:
4x dit doe je met je overgebleven groen
7x vergeten groenten die je echt eens wil proberen
Zo kun je chips maken van fruit- en groenten schillen
Onze tips
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Het verschil tussen gewone aardappel en zoete aardappel: wat is gezonder?
Pompoensoorten: dit zijn de verschillen
Marieke Slettenhaar
Redacteur
Eet het liefst hartig en zoet door elkaar. Heeft geen bezwaar tegen eten in bed zolang het poffertjes zijn. Gruwelt van gekookte eieren maar bestelt altijd een avocadotoast met gepocheerd eitje. Geen smaakcombinatie is haar te gek.