Kookschool

Zelf maken voor de kerst: homemade cranberrycompote

Martina Silbrníková-avatarDoor Martina Silbrníková22 december 2022, 10:00

Cranberry's zijn maar een korte tijd verkrijgbaar in de winter. De kerstperiode is het ideale moment om uit te pakken met de friszure rode bessen. Want wil je die echte kerstgeur in huis en de smaak van de kerst op tafel,  dan maak je deze feestelijke cranberrycompote met sinaasappel, citroen, kaneel en port.

Cranberrycompote

Met een cranberrycompote zit je met Kerstmis eigenlijk altijd goed. Lekker bij gebraden eendenborst, kerstkalkoen, varkensvlees of natuurlijk bij de kaasplank. En als je dan toch bezig bent, geef een potje aan je (schoon)moeder cadeau. De cranberrycompote is binnen een kwartiertje klaar, dus daarmee maak je gemakkelijk vrienden. Voeg voor een variatie op de klassieke cranberrycompote bijvoorbeeld een stuk verse gember of steranijs tijdens het koken toe.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in dan voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Het recept voor cranberrycompote

Maak 500 g verse cranberry’s schoon en laat ze goed uitlekken. Boen 1 sinaasappel (biologisch) en 1 citroen (biologisch) schoon onder heet water. Rasp de schil van de sinaasappel en de citroen er in sliertjes af (zorg ervoor dat je het witte gedeelte niet meeneemt want dit smaakt bitter). Pers de sinaasappel en de citroen uit. Breng de cranberry’s met het sap, de schil, 2 kaneelstokjes, 100 g suiker en 100 ml rode port aan de kook. Laat ca. 15 minuten op laag vuur koken tot de bessen stuk zijn. Verwijder de citrusschillen. Giet de compote in schone potten.

cranberrycompote

Lees ook:

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.