Foodies 05/2024
Dinner party
Foodies 5 Dinner party
Jayne en sjoerd

Op bezoek bij de meest unieke bakkerij van Nederland

Advertentie

Op onze redactie staat een grote boekenkast, gevuld met honderden kookboeken. Stuk voor stuk nemen we ze mee naar huis om eruit te koken. Daardoor weten we als geen ander welke kookboeken niet mogen ontbreken bij jou thuis. Ditmaal liep Marieke een dag mee bij de meest unieke bakkerij van Nederland om samen met Jayne Jubb te bakken uit haar nieuwe boek "Elke dag Bakdag".

Elke dag Bakdag

In “Elke dag Bakdag” geeft Jayne Jubb je smoesjes om iedere dag iets lekkers te bakken. Van luxe en gewone broden tot zoete taarten en cakes: vanuit haar geliefde thuisbakkerij BuiksloterBakery laat Jayne je genieten van lekkernijen voor álle feestdagen. Van Sakura kersenpistachenotentaart om de lente in te luiden tot sinaasappel-speltcake om de verjaardag van onze koning te vieren. In elk hoofdstuk van dit bakboek vind je ook anytimers, die altijd kunnen – maar eigenlijk geldt dat natuurlijk voor alle recepten in dit boek. Zo kun je élke dag een heerlijk baksel op tafel te zetten, voor welke gelegenheid dan ook. Dit mooie boek is daarom perfect voor iedereen die een excuus zoekt om te bakken.

Elke dag Bakdag

€ 26,99
Elke dag Bakdag

BuiksloterBakery

Er zijn veel mensen die graag thuis bakken maar de wijze waarop Jayne Jubb en haar man Sjoerd Servaas het aanpakken is wel heel uniek. Want één dag in de week toveren ze hun woonkamer om tot thuisbakkerij en bakken ze samen de sterren van de hemel. Omdat ik natuurlijk heel benieuwd ben hoe dat in zijn werk gaat, vraag ik of ik een keertje bij ze in de BuiksloterBakery langs mag komen. Na wat aarzeling, omdat in tien jaar tijd slechts een handjevol mensen hun bakdag mocht bijwonen, nodigen ze me hartelijk uit om een dag met ze mee te lopen.

Wil je de lekkerste recepten, verhalen & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Thuisbakkerij

Op een druilerige winterdag is het zo ver. Mijn wekker gaat vroeg want om de bakkerij te bezoeken moet ik een rit van Nijmegen naar Amsterdam-Noord maken. Toch mag ik niet klagen want bij Jayne en Sjoerd gaat-ie nog veel vroeger. Omdat de populaire kaasbroden op het menu staan, hebben ze deze week flink veel bestellingen. Dat betekent dat ze een lange bakdag voor de boeg hebben: van vijf uur ’s ochtends tot vijf uur ’s middags. Dat lees je goed: het stel gaat twaalf uur lang bakken zodat al hun buren dit weekend zijn voorzien van brood en gebak. Het is een uit de hand gelopen hobby waar ze beiden veel plezier uit halen.

Het concept van de thuisbakkerij is simpel: geïnteresseerden kunnen zich aanmelden voor een mailinglist en krijgen als ‘bakbuur’ elke dinsdag het assortiment voor die week toegestuurd. Vaste prik is het rogge-zuurdesembrood omdat die zo geliefd is maar verder wisselt het aanbod wekelijks: van bijzonder brood tot prachtige patisserie om het weekend goed mee van start te gaan. Tot donderdagmiddag hebben de bakburen tijd om een keuze te maken en een bestelling te plaatsen. Jayne en Sjoerd zorgen er dan in hun plaats voor dat al die bestellingen vrijdagmiddag af te halen zijn.

Creatief

Zodra je bij Jayne en Sjoerd over de drempel stapt, weet je gelijk dat je in een bakkerij bent. Je struikelt haast over de gigantische zakken met meel en in de hal staan de dozen vol met Jayne’s kookboeken tot aan het plafond gestapeld. Ook de woonkamer is wanneer ik binnenkom meer bakkerij dan leefruimte. De meubels zijn aan de kant geschoven en een ijzeren klaptafel is opgezet om straks al het lekkers dat ze gebakken hebben op uit te stallen. Ik kijk mijn ogen uit en ben gelijk geïnspireerd. De wijze waarop Jayne en Sjoerd hun bakkerij runnen laat zien dat er met een beetje creativiteit heel veel mogelijk is. Vol trots leiden ze me rond door hun unieke bakkerij. Sjoerd vertelt enthousiast: “Door de jaren heen weten we natuurlijk steeds beter wat wel en niet werkt. Zo is het gezelliger als we elkaar niet te veel in de weg lopen. Daarom hebben we nu een aanrechtblad over de hele lengte van de kamer. Dat is echt iets waarin we hebben geïnvesteerd maar verder hebben we geen fancy machines hoor. Onze ovens zijn goed maar zeker niet van horeca-kwaliteit en we hebben geen dure mengmachines. We mengen al het deeg met de hand in plastic teiltjes en babybadjes. Die zijn lekker licht en daardoor hartstikke handig.” Het is me duidelijk dat het er bij de BuiksloterBakery vrij provisorisch aan toe gaat. Al weet het stel heel erg goed wat ze doen en hebben ze er zelfs diploma’s voor, het laat goed zien dat je helemaal geen high-tech apparaten nodig hebt om te bakken op hoog niveau. Dat maakt de recepten uit het prachtige boek “Elke dag Bakdag” wat mij betreft gelijk een stuk toegankelijker.

Aan de bak

Maar veel tijd voor een uitgebreide rondleiding is er niet. Met luide pieptonen geeft een kookwekker aan dat het tijd is om broden uit de oven te halen. Sjoerd loopt naar de schuur waar twee ovens staan en Jayne spiekt op haar nauwkeurig uitgewerkte planning. Ze zegt: “We lopen eigenlijk heel goed op schema maar kunnen vandaag zeker wel wat hulp gebruiken. Omdat de kaasbroden zo populair zijn, moeten we vandaag extra veel bakken. Normaal doen we dit met zijn tweeën maar nu komt het dus eigenlijk wel heel goed uit dat we een assistent hebben.” Ze lacht en we lopen samen naar de keuken. “Wil jij helpen met de kaasbroden? Ik heb gisteren al wat voorwerk gedaan. Het sponsdeeg heeft namelijk wat tijd nodig om te gaan bubbelen en kun je daarom goed de avond van tevoren maken. Nu is het tijd voor het brooddeeg. Wil jij die kneden?” Ik knik instemmend, natuurlijk wil ik helpen.

Ik stroop mijn mouwen op en Jayne geeft me een gevuld babybadje aan. Ze legt uit: “Hierin zitten de ingrediënten voor het brooddeeg. Als jij kneedt, dan voeg ik beetje bij beetje het water toe. Omdat we zo veel broden in één keer maken, is het best een lastig klusje. Daarom is Sjoerd normaal gesproken mijn persoonlijke mengmachine. Het is zwaar werk en hij is de sterkste van ons tweeën. Maar ik heb er alle vertrouwen in dat jij het net zo goed kan.” Daar kan ik natuurlijk niet tegenin gaan en ik steek mijn handen in de bak. Ik kneed me suf totdat er een samenhangend geheel ontstaat. Jayne knikt goedkeurend en zegt: “Heel goed! Dan kunnen nu zowel het deeg als jij even rusten.”

BuiksloterBakery

Bakken voor de buren

Om het kaasbrood te bakken moeten we het brooddeeg ongeveer tien minuten afgedekt laten staan. In de tussentijd vertellen Jayne en Sjoerd mij wat meer over hun thuisbakkerij: “Zoals het een echte Engelse betaamt is Jayne gek op bakken. We hadden daardoor altijd al meer in huis dan we zelf op konden en deelden dit uit in de buurt. Zo is het concept van bakken voor de buren ontstaan. Waar we tien jaar geleden wat broden en een zakje madeleines verkochten aan de overburen, is deze groep inmiddels uitgegroeid tot honderden bakburen. Vaak vragen mensen of we geen ‘echte’ bakkerij zouden willen openen maar daar zien wij geen brood in. Want dan is het geen hobby meer maar werk. In deze vorm kunnen we allebei onze eigen baan aanhouden en daarnaast op vrijdag losgaan met bakken. Zo blijft het leuk!”

De kookwekker piept weer en geeft aan dat het tijd is om het brooddeeg te gaan kneden. Op instructie pak ik het babybadje erbij en stort de inhoud op een grote snijplank uit. Wanneer ik er met mijn vingers doorheen ga valt het mij gelijk op dat het een stuk luchtiger is dan tien minuten geleden. Jayne zegt: “Je hoeft dit deeg maar heel kort te kneden. Je verwacht het misschien niet maar een paar seconden is al voldoende. Deze kneed-en-laten-staanhandeling herhalen we hierna nog een keer en dan kunnen we verder. Het maken van het kaasbrood is niet moeilijk maar je moet er wel even de tijd voor nemen.”

Uit de hand gelopen hobby

Terwijl mij daarna de schone taak van het opbollen van het deeg is toebedeeld, zijn Jayne en Sjoerd druk in de weer met alle andere baksels die op de bestellijst staan. Om mij heen rinkelen verschillende kookwekkers en broden gaan de oven in en uit. Om het geheel in goede banen te leiden heeft Jayne de avond ervoor een secure planning opgesteld die vandaag met militaire precisie wordt opgevolgd. Dat de twee er veel plezier in hebben is overduidelijk maar het is ook hard werken. Hoe houden ze dit elke week vol? Jayne vertelt: “Het is ontzettend leuk om te doen en we krijgen er vooral heel veel energie van. Enerzijds doordat het onze hobby is, anderzijds door het sociale aspect. De bakkerij verbindt de mensen in de buurt en het is dé plek om elke week even een praatje met elkaar te maken, dat zal je zo wel zien.” De kaasbroden zijn inmiddels opgebold, gerezen en klaar om in de oven te gaan. We zijn ondertussen wat uren verder en de buren komen er bijna aan…

BuiksloterBakery

De bakburen

Aan het einde van de middag ligt de klaptafel in het midden van de woonkamer helemaal vol met honderden broden, cakes en gezonde patisserie. Jayne en Sjoerd maken zich snel klaar en zetten de laatste puntjes op de i want om stipt vijf uur staan de eerste buren voor de deur. Ze worden hartelijk met een knuffel ontvangen en mogen zelf hun bestelling van de tafel pakken. Een buurman die zijn brood graag donker wil pikt die uit de stapel, de buurvrouw die het brood wat minder hard gebakken wil hebben, pakt de ander. Ondertussen maken de buren een praatje met elkaar. Het is een leuk schouwspel om te zien: de buren wisselen nieuwtjes en tips met elkaar uit en lachen samen. De BuiksloterBakery is overduidelijk een fijne ontmoetingsplek voor de hele buurt. Sjoerd vertelt vol enthousiasme: “Onze thuisbakkerij brengt buren bij elkaar. Mensen die al twintig jaar bij elkaar om de hoek wonen, leren elkaar bij ons in de bakkerij kennen. Dat is leuk. Maar inmiddels bestaat onze klantenkring heus niet alleen maar uit buren en komen mensen van steeds verder weg.” Dat verbaast mij niks want na een dag meelopen bij de BuiksloterBakery ben ik helemaal verkocht. Niet alleen omdat de baksels heerlijk smaken maar ook door het warme bad waarin ik ben beland. Ik zou willen dat ik in de buurt woonde en elke week zou kunnen langskomen bij deze unieke bakkerij!

Jayne Jubb buiksloterbakery

Recepten uit Elke dag Bakdag

De week erop krijg ik bericht: “Marieke, hoe laat kom je vandaag?”. Het meelopen bij de BuiksloterBakery was een feestje waar we samen met veel plezier op terugkijken. Helaas woon ik te ver bij de BuiksloterBakery vandaan om bakbuur te worden. Wel ben ik thuis flink aan de bak gegaan met Jayne’s heerlijke recepten. Wil jij net als ik het kaasbrood maken? Goed nieuws! Wij mogen namelijk het recept met je delen zodat jij thuis ook aan de slag kunt gaan. En als bonus delen we nog drie heerlijke recepten uit Jayne’s nieuwe kookboek Elke dag Bakdag:

Hollands kaasbrood

Jayne: “Dit Hollands kaasbrood is het meest favoriete brood ever van onze bakklanten. Als dit brood op het menu staat, zien we ineens weer mensen die we een tijdje niet gezien hebben. Tegenwoordig moeten we een kaaswiel van 11 kilo kopen, zodat iedereen aan zijn kaastrekken kan komen. Het is een echt ambachtelijk brood, waarin je de blokjes kaas nog kunt zien wanneer je een plak afsnijdt. Gebruik dus absoluut geen zakjes geraspte kaas!”

> naar het recept: Hollands kaasbrood 

Kaasbrood

Hemelse triple kokoscake

Jayne: “Deze luchtige witte cake bevat een triple whammy van kokos – kokosolie, kokosmelk en gedroogde kokos – en de kokos is toch niet té overheersend. Bovenop ligt een zijdezachte laag roomkaas, rijkelijk besprenkeld met een sneeuwstorm van gedroogde kokos. Om in de smaakwolken van de zevende hemel te komen.”

> naar het recept: hemelse triple kokoscake

kokoscake

Citroen-maanzaadcake

Jayne: “Dit is ons alternatief voor paaseitjes: om onze bakburen wat rust te gunnen voor – of na – de paaschocolade-overdosis… Iets fris en lente-achtigs. Noem het een lenteschoonmaak voor de smaakpapillen. De cake bestaat uit een luchtig en licht zurig citroenbeslag, gemengd met knapperig maanzaad. In de bakkerij bakken we kleine tulbandjes om het idee van een paasnest te geven. En dan kunnen we er tóch een lading chocolade-eitjes bij doen, want een nest moet uiteindelijk gevuld worden.”

> naar het recept: citroen-maanzaadcake

citroen-maanzaadcake

Gezonde chocoladefudge met crunchy pinda’s

Jayne: “Wie heeft bedacht om Wereld Chocoladedag in de zomer te laten vallen? Maar ja, zo’n dag smeekt dan wel weer om een baksmoes. Maar dan wel een no sweat baksmoes, letterlijk. Dit is een recept dat én snel is én waar je niet eens je oven voor hoeft aan te zetten. En dat wil je graag als het buiten 30˚C is. Deze fudge smelt in je mond, maar niet in je hand onderweg naar je mond toe. Er zitten namelijk geen bergen suiker en boter in, maar echte pure chocolade, dadels en kokosmelk. Als je houdt van de zoet-zoute combinatie van chocolade en pinda’s (zoals in pindarotsjes), dan zul je hier zeker gek op zijn. Een schot in de roos voor wanneer je even iets zoets wilt scoren… en toch koel wilt blijven.”

> naar het recept: gezonde chocoladefudge met crunchy pinda’s

gezonde chocoladefudge

Lees ook: Heb jij deze must-haves voor thuisbakkers al in huis?

Profielfoto van

Marieke Slettenhaar

Kan zich niet voorstellen dat mensen vergeten te eten. Zelf weet ze namelijk voor het slapen gaan al wat ze gaat ontbijten. Poffertjes zijn haar guilty pleasure. Lust bijna alles, behalve gekookte eieren. Toch is avocado toast met een gepocheerd ei gek genoeg favoriet.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!