Must-haves voor thuisbakkers: keukenmachine
Kneden met de hand werkt ontspannend, haast therapeutisch. Het is een heerlijke vorm van ontsnappen van ons gehaaste leven. Je moet er namelijk goed de tijd voor nemen en er alle aandacht aan geven. Toch is een keukenmachine in huis handig en behoort het tot de must-haves voor thuisbakkers. Bij brood is het belangrijk dat het deeg heel grondig is gekneed zodat het sterk en elastisch wordt. Zelfs een snelle keukenmachine heeft hier wel 10 minuten voor nodig – met de hand bereik je nooit hetzelfde resultaat. Sommige soorten deeg – met name briochedeeg – zijn heel delicaat, zacht en plakkerig. Handmatig kneden is dan haast een onmogelijke klus. De retro-keukenmachine van SMEG of de KitchenAid Artisan Mixer zijn niet alleen superefficiënt, maar ook echte eye-catchers. Een mooie keukenmachine wordt letterlijk het kloppende (en knedende) hart van je keuken en neemt het meeste werk van je over.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:
Tip!
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
Meelzeef
Deze meelzeef behoort misschien niet tot de categorie ‘onmisbaar’, maar we vinden hem wel superhandig! Door het handige knijpmechanisme bestuif je zonder moeite het werkblad met een egaal, dun laagje bloem of versier je je zoete baksels met poedersuiker. De zeef is ook voorzien van maataanduiding zodat je de juiste hoeveelheid gezeefde bloem aan je deeg of beslag kunt toevoegen.
Deegschraper
Hebben we al gezegd dat deeg nogal kan plakken? Een goede deegschraper is dan ook geen overbodige luxe. Met een deegschraper en -snijder in één haal je het deeg met één vloeiende beweging uit de kom en verdeel je het makkelijk in porties. Is je deeg tegen je aanrecht blijven plakken? Met het roestvrijstalen lemmet maak je het makkelijk weer los.
Klopper
De spiraalvorm lijkt misschien een beetje gek, toch mix je met deze Deense deegklopper beslag drie keer zo snel als met een klassieke garde. Het beslag hoopt zich niet op in het midden zoals bij een gewone garde en door de open structuur is ‘het apenstaartje’ veel makkelijker schoon te maken. Met deze stevige klopper van roestvrij staal klop je niet alleen alle soorten beslag, maar kun je zelfs stevig deeg mee mengen.
Bakmat
Deze non-stick siliconen bakmat is hittebestendig tot 230°C en hiermee het perfecte alternatief voor bakpapier. Dat is handig én omdat je hem steeds kunt hergebruiken ook beter voor het milieu. Het spuiten van perfecte, even grote soesjes en eclairs wordt bovendien heel makkelijk dankzij de vormaanduiding. Door de kleine gaatjes in de mat gaat de warmte gelijkmatig door het matoppervlak, waardoor zowel de onderkant als de bovenkant van je baksel goed gaart.
Rijsmandje
Ga je brood bakken? Laat je het deeg rijzen door toevoeging van gist of zuurdesem, een rijsmandje geeft hoe dan ook vorm en steun aan het brooddeeg tijdens het rijsproces. Dankzij de bebloemde laagjes blijft het deeg niet plakken en krijgt het brood bovendien een mooie gestreepte vorm – het welbekende kenmerk van ambachtelijk gemaakt brood.
Koelrooster
In bakrecepten vermelden wij vaak dat je je versgebakken koekjes, cake of taart op een rooster moet laten afkoelen. En dat is niet voor niets. Een koelrek ofwel koelrooster zorgt er namelijk voor dat er lucht rondom je baksel kan circuleren. Ook kan zo de warmte aan de onderzijde ontsnappen. Hierdoor koelt hel geheel gelijkmatig en sneller af. Bij koekjes of brood garandeert het rooster dat het oppervlak rondom knapperig blijft. Laat je je versgebakken brood of koekjes op een plank afkoelen, is de kans groot dat de onderkant zacht wordt door de stoom die niet kan ontsnappen. Je kunt speciale koelroosters kopen zoals dit exemplaar, maar je kunt ook een gewoon ovenrooster gebruiken. Laat het wel aan beide kanten op iets steunen. Zo ontstaat er ruimte tussen het rooster en de ondergrond en kan de lucht goed circuleren.
Taartzaag
Met een vlijmscherpe, verstelbare taartzaag kun je taartbodems makkelijk in lagen snijden. Dat is handig als je een mooie, feestelijke laagjestaart wilt maken zoals de choco-chai-laagjestaart. Deze tool is onmisbaar als je graag regelmatig aan de slag gaat voor een heerlijke zelfgemaakte taart.
Must-haves voor thuisbakkers: paletmes
Een paletmes oftewel glaceermes is onmisbaar bij het afwerken van je taart. Je kunt er botercrème, frosting, ganache of glazuur gelijkmatig mee uitspreiden en mooi gladstrijken. Heb je hem nog niet in huis? Dit is een aankoop waar je sowieso geen spijt van gaat krijgen!
Keukenweegschaal
Bakken is precisiewerk waarbij het succes van ieder detail afhangt. Een keukenweegschaal is dan ook echt onmisbaar in je keuken. Gebruik geen mechanische weegschaal, want deze wegen niet nauwkeurig genoeg. Bij het bakken is iedere gram zout of gist namelijk bepalend voor het succes. Volg je weleens recepten in het Engels? Kies dan een digitale keukenweegschaal waarop je de meeteenheid makkelijk kunt veranderen naar pounds of ounces. Zo hoef je niet zelf aan het rekenen en weet je dat alle hoeveelheden kloppen!
Lees ook:
Onze tips
Last-minute valentijnsdiner: makkelijke recepten
Dit zijn de allerlekkerste Vietnamese gerechten
Meer dan kimchi: 12x Koreaanse gerechten
Recepten tegen een winterdip
Wintersport in huis: 7x Oostenrijkse gerechten
It’s a wrap: 15x recepten met wraps
Pannenkoeken beleggen: dit zijn lekkere toppings voor thuis
12x maaltijdsoep recepten die je vanavond nog wilt maken
Bas Erkens
Redacteur
Eet alles wat los en vast zit. Slaat nooit een maaltijd over. Vindt koude pasta en pizza hét beste ontbijt ter wereld. Kaas is volgens hem het mooiste product ooit. Dipt zijn chips in salsa, maar danst het ook.