Foodies 07/2024
Proef de zomer!
Cover van
Aardappels bakken tips

Zo bak je de perfecte knapperige aardappels

Profielfoto van WillemWillem van Santen

Advertentie

Knapperig van buiten, zacht van binnen; zo horen de perfecte aardappels te zijn. Met deze tips worden de aardappels voortaan jouw star of the dish.

Knapperige aardappels

Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan; want hoe krijg je nu eigenlijk écht knapperige aardappels? Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje, van de juiste soort aardappel tot aan een goed garingsproces.

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Wat voor aardappels?

In principe kun je iedere aardappel gebruiken, maar de Maris Piper heeft de perfecte balans tussen zachte binnenkant en een knapperige buitenkant. Dat maakt dan ook dat deze aardappel onze favoriet is als we knapperige aardappels op tafel willen zetten. Kun je ze niet vinden? Een vastkokende aardappel zoals een Charlotte of Nicola is ook zeer geschikt wat ons betreft.

Starten met koud water

Voordat je ze knapperig kunt maken, moet je eerst de aardappels koken en bereiden op de juiste manier. De aardappels in koud water aan de kook brengen zorgt ervoor dat ze geleidelijk garen van binnen naar buiten. Als je de aardappels in heet water doet, gebeurt dat juist andersom en loop je de kans dat de randjes afbrokkelen in de oven. Verwarm je water dus niet voor in een waterkoker, maar zet de pan met koud water én de aardappelen vanaf het begin op het fornuis.

Flink gezouten water

De aardappels zuigen het zoute water op nog voordat ze beginnen te garen. Het zout onttrekt overtollig zetmeel uit de aardappel wat zorgt voor een extra knapperig laagje. Hoe zout het water moet zijn? Alsof het naar zeewater smaakt, net als bij pasta.

Afkoelen na het koken

Als je de aardappels af laat koelen na het koken, stop je het garingsproces. Zo voorkom je dat er tijdens het bakken in de oven nog vocht uit de aardappels komt. Doordat de aardappels goed droog zijn, creëer je die lekkere knapperige buitenkant terwijl de binnenkant mooi zacht blijft.

aardappelschillen chips van schillen maken

Lees ook:

Profielfoto van

Willem van Santen

Chef & fotograaf

Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.

Cover voor

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!