Advertentie
Knapperige aardappels
Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan; want hoe krijg je nu eigenlijk écht knapperige aardappels? Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje, van de juiste soort aardappel tot aan een goed garingsproces.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Wat voor aardappels?
In principe kun je iedere aardappel gebruiken, maar de Maris Piper heeft de perfecte balans tussen zachte binnenkant en een knapperige buitenkant. Dat maakt dan ook dat deze aardappel onze favoriet is als we knapperige aardappels op tafel willen zetten. Kun je ze niet vinden? Een vastkokende aardappel zoals een Charlotte of Nicola is ook zeer geschikt wat ons betreft.
Starten met koud water
Voordat je ze knapperig kunt maken, moet je eerst de aardappels koken en bereiden op de juiste manier. De aardappels in koud water aan de kook brengen zorgt ervoor dat ze geleidelijk garen van binnen naar buiten. Als je de aardappels in heet water doet, gebeurt dat juist andersom en loop je de kans dat de randjes afbrokkelen in de oven. Verwarm je water dus niet voor in een waterkoker, maar zet de pan met koud water én de aardappelen vanaf het begin op het fornuis.
Flink gezouten water
De aardappels zuigen het zoute water op nog voordat ze beginnen te garen. Het zout onttrekt overtollig zetmeel uit de aardappel wat zorgt voor een extra knapperig laagje. Hoe zout het water moet zijn? Alsof het naar zeewater smaakt, net als bij pasta.
Afkoelen na het koken
Als je de aardappels af laat koelen na het koken, stop je het garingsproces. Zo voorkom je dat er tijdens het bakken in de oven nog vocht uit de aardappels komt. Doordat de aardappels goed droog zijn, creëer je die lekkere knapperige buitenkant terwijl de binnenkant mooi zacht blijft.
Lees ook:
Aardappels uit de oven: 11x heerlijke recepten
Zo kan je het beste zoete aardappels koken en bereiden
Dé perfecte kaasfondue maken: zo doe je dat!
Onze tips
Wat is het verschil tussen snert en erwtensoep?
Column van Raghenie: de Surinaams-Javaanse keuken
Spruitjes koken en bereiden: zo doe je dat
Zelf maken: guacamole dip
Column van Raghenie: de Hindostaanse eetcultuur
Gnocchi koken: zo doe je dat
Zalm op de huid bakken: zo doe je dat
Mals stoofvlees maken: de lekkerste recepten en tips
7x verschillende soorten paddenstoelen om mee te koken
Zelf appelmoes maken: zo doe je dat op de ouderwetse manier
Overgebleven beurse appels? Deze heerlijke recepten maak je ermee!
Column van Raghenie: eten met pit
Appelflappen maken: zo doe je dat!
Broccoli bereiden: zo doe je dat
Stamppot maken: zo maak je hem nóg lekkerder
Zo kun je aardappels koken en bereiden
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.