Advertentie
Knapperig van buiten, zacht van binnen; zo horen de perfecte aardappels te zijn. Met deze tips én het ultieme recept worden krokante aardappels voortaan jouw star of the dish.
Het is misschien makkelijker gezegd dan gedaan; want hoe krijg je nu eigenlijk écht knapperige aardappels? Wij zetten de belangrijkste tips voor je op een rijtje, van de juiste soort aardappel tot aan een goed garingsproces. Inclusief overheerlijk recept natuurlijk!
Wil je ook iedere week zulke handige kooktips en de lekkerste recepten ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Krokante aardappels: tips
1. Welke soort aardappels?
In principe kun je iedere aardappel gebruiken, maar de Maris Piper heeft de perfecte balans tussen zachte binnenkant en een knapperige buitenkant. Dat maakt dan ook dat deze aardappel onze favoriet is als we krokante aardappels op tafel willen zetten. Kun je deze aardappelsoort niet vinden? Een vastkokende aardappel zoals een Charlotte of Nicola is ook zeer geschikt wat ons betreft.
2. Aardappels koken in koud water
Voordat je ze knapperig kunt maken, moet je eerst de aardappels koken en bereiden op de juiste manier. De aardappels in koud water aan de kook brengen zorgt ervoor dat ze geleidelijk garen van binnen naar buiten. Als je de aardappels in te heet water gaart, gebeurt dat juist andersom en loop je de kans dat de randjes afbrokkelen in de oven. Verwarm je water dus niet voor in een waterkoker, maar zet de pan met koud water én de aardappelen vanaf het begin op het fornuis.
3. Gebruik flink gezouten water
De aardappels zuigen het zoute water op nog voordat ze beginnen te garen. Het zout onttrekt overtollig zetmeel uit de aardappel wat zorgt voor een extra knapperig laagje. Voeg dus altijd voldoende toe. Hoe zout het water moet zijn? Alsof het naar zeewater smaakt, net als bij pasta.
4. Afkoelen na het koken
Als je de aardappels af laat koelen na het koken, stop je het garingsproces. Zo voorkom je dat er tijdens het bakken in de oven nog vocht uit de aardappels komt. Doordat de aardappels goed droog zijn, creëer je die lekkere knapperige buitenkant terwijl de binnenkant mooi zacht blijft.
Krokante aardappels: het ultieme recept
Knapperig gebakken aardappels
Knapperig van buiten, zacht van binnen; zo horen de perfecte aardappels te zijn. Met dit recept worden de aardappels voortaan jouw star of the dish.
Ingrediënten
Bereiding
Doe de aardappels in een pan met ruim gezouten water. Zet het deksel op de pan en breng het water langzaam aan de kook. Zet het vuur laag en laat ca. 8 minuten doorkoken tot de randjes van de aardappel zacht beginnen te worden. Giet de aardappels af in een zeef en schud de zeef om de randjes van de aardappel wat te kneuzen. Breng de aardappels op smaak met zout en peper en laat ze op een schaal volledig afkoelen.
Verwarm de oven voor (elektrisch: 200°C / hete lucht: 180°C). Verdeel het vet over een bakplaat en zet de bakplaat ca. 20 minuten in de oven om het vet te verhitten. Haal de bakplaat uit de
oven (maar laat de oven aanstaan) en zet de plaat op het fornuis op middelhoog vuur. Voeg de aardappels voorzichtig toe (pas op, het vet kan spatten) en meng ze goed door het vet.Zet de bakplaat terug in de oven en bak de aardappels ca. 40 minuten. Draai de aardappels om en bak nog 20-30 minuten verder tot ze goed goudbruin en heel knapperig zijn. Laat de aardappels uitlekken op keukenpapier. Breng op smaak met zeezout en serveer.
© Olive Magazine / Immediate Media Receptuur en foodstyling: Adam Bush Fotografie: Alex Luck Styling: Morag Farquhar
Lees ook:
Onze tips
Aardappelsalade maken: de beste recepten en tips
11x heerlijke recepten voor aardappels uit de oven
Alles over aardappelsoorten: van kruimig tot vastkokend
Zo kan je het beste zoete aardappels koken en bereiden
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Willem van Santen
Chef & fotograaf
Heeft geen grote bezwaren tegen ananas op pizza. Heeft wel grote bezwaren tegen kiwi en papaja. Als kok is hij klassiek Frans opgeleid, maar nu ontdekt hij al jaren recepten van over de hele wereld bij foodies magazine.