Advertentie
In Nederland struikel je deze dagen over de pepernoten, maar in Amerika kom je vooral veel gingerbread tegen. Maar wat is gingerbread eigenlijk? Hoe maak je het en wat kun je er allemaal mee? Wij geven antwoord op deze vragen!
Wat is gingerbread?
Gingerbread is van oorsprong Amerikaans. De met glazuur versierde koekjes worden meestal uitgestoken in de vorm van mannetjes. Zoals het woord ‘gingerbread’ al doet vermoeden, bevat het heel veel gember.
Het wordt vaak vergeleken met speculaas, maar dat is niet helemaal terecht. De smaak en structuur van beiden verschillen wel. Zo bevat het veel minder speculaaskruiden dan speculaas en is speculaas vaak krokant, terwijl gingerbread-koekjes meestal een beetje chewy zijn.
Wil je iedere week het weekmenu en de lekkerste recepten in je mailbox? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Hoe smaakt het?
Gingerbread smaakt naar, de naam zegt het al: gemberpoeder. Ook de andere specerijen die eraan toegevoegd worden zoals kaneel en nootmuskaat geven een kenmerkende smaak aan deze koekjes. Wij zouden het omschrijven als ‘kruidig’, ‘warm’ en ‘lichtzoet’.
Waar koop je gingerbread?
Hoewel je in sommige supermarkten rond de feestdagen koekjes vindt, wijzen we je voor het echte werk toch liever door naar een goede bakker of patissier. Met de zoekterm ‘gingerbread kopen’ kom je op internet al een heel eind.
Hoe maak je het?
Kopen is leuk, maar zelf maken is natuurlijk nog veel leuker! En het is gelukkig helemaal niet moeilijk om te maken. Het enige wat je moet hebben is een goede hoeveelheid gingerbread-kruiden. Meng daarvoor 6 tl gember, 6 tl kaneel, 3 tl nootmuskaat en 3 tl gemalen kruidnagel. Voeg daar een kleine snuf zout aan toe. Bewaar de kruiden in een luchtdicht potje. Pas de hoeveelheid naar eigen smaak en inzicht aan.
Wat is gingerbread en wat kun je ermee? Aan de slag!
Krijg je al trek? Start dan eens met deze heerlijke kerstboompjes of koekjes!
Gingerbread-kerstboompjes
Nu kun je aan de slag met je eigen koekjes. Van oorsprong worden ze vaak in de vorm van een mannetje gebakken, maar gebruik hier vooral je eigen creativiteit en ga aan de slag met deze vrolijke kerstboompjes:
Gedecoreerde gingerbread koekjes
Of gebruik dit heerlijke recept voor koekjes met een kant-en-klare kruidenmix:
Hoe bewaar je het en hoe lang is het houdbaar?
Het beste kun je gingerbread eten zolang het nog vers is, dus de eerste 2 à 3 dagen. Wil je het langer bewaren? Bewaar ze dan in een luchtdichte trommel op kamertemperatuur, dan zijn ze ca. 1 week houdbaar. Je kunt de baksels ook in de koelkast bewaren, dan zijn ze ca. 2 weken houdbaar.
Liever in het voorjaar ook nog van gingerbread genieten? Verpak een paar stuks luchtdicht en bewaar ze in de vriezer. Bewaar ze hier niet langer dan 2 à 3 maanden. Het deeg kun je ook – onafgebakken – in de vriezer bewaren. Verpak het goed en bewaar het niet langer dan 4-6 weken.
Wat kun je allemaal met gingerbread?
Naast dat het natuurlijk ontzettend leuk is om de koekjes te versieren en ze zo op te eten, kun je het ook in andere gerechten verwerken. Zo kun je de koekjes verkruimelen en als bodem van je taart gebruiken of de verkruimelde gingerbread in je granola doen. Ook kun je twee koekjes op elkaar leggen met een vulling van karamel ertussen.
Met de kruiden waarmee gingerbread wordt gemaakt, zijn de mogelijkheden ook oneindig. Zo kun je met deze kruiden een cake bakken, pannenkoeken bakken, een chai latte maken, bonbons maken of de kruiden verwerken in een lekkere appelcrumble of -taart.
Gingerbreadtaart
Met de kruiden kun je echt alle kanten op. Verwerk ze bijvoorbeeld in de bodem én de custard van deze taart. Met één hap waan je je in de feestdagensfeer!
Gingerbread latte
Chai latte is hot de laatste jaren, maar wat dacht je van gingerbread latte? De kruiden lenen zich uitstekend voor zo’n verwarmend drankje. Probeer zelf maar eens!
Lees ook:
Onze tips
Alles over au bain-marie smelten en waarom het zo handig is
100% foolproof: stap-voor-stap de perfecte biefstuk bakken
Sterrendessert
De perfecte lamsrollade maken in 7 simpele stappen
Wijn & spijs: zo kies je deze kerst de juiste wijn bij je kerstdiner
Krokante aardappels: tips en recept
Zo kun je zelf pecan pie maken voor Thanksgiving
Vegetarisch stoofpotje: waar moet je op letten?
Stoven en smoren: wat is het verschil?
Kaasfonduepan schoonmaken: zo doe je dat snel
Stoofpotje maken: veelgemaakte fouten én oplossingen
Maak zélf buñuelos met de tools van Plate-it
Kruidnoten bakken: zo doe je dat
Oliebollen bewaren en opwarmen: zo blijven ze het lekkerst
Dit is dé manier om bloemkool te gratineren
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Yvonne Doorten
Hoofdredacteur
Wil graag vegetarisch eten, maar vindt bacon te onmisbaar in haar leven. Snijdt groentes stiekem het liefst met een aardappelschilmesje (lekker bot, lekker veilig). Eet elke dag mayonaise (alleen Zaanse!) en elke dag chips en combineert die twee ook graag. Sport overigens ook dapper.