Foodies 10/2024
Wij gaan bakken
Cover van
Gingerbread house

Dit wist je nog niet over een gingerbread house

Profielfoto van AnneAnne Mebelder

Advertentie

Zoek je nog een leuke activiteit voor de kerstdagen? Maak een gingerbread house! Maar waar komt de traditie van dit peperkoekhuisje eigenlijk vandaan?

Gingerbread house

Het is bijna te mooi om op te eten, zo’n schattig, mooi versierd gingerbread house. In Amerika zijn de gingerbread koekjes, vaak in de vorm van een mannetje, enorm populair. Maar waar komt de traditie voor zo’n gingerbread house nu vandaan?

Geschiedenis van het gingerbread house

Oorspronkelijk komt het peperkoekhuisje uit Duitsland. In 1812 werd het sprookje van Hans en Grietje daar uitgebracht, waarin stond dat “toen Hans en Grietje dichterbij het huis kwamen, ze zagen dat het huis was gebouwd van brood, het dak was gemaakt van koekjes en de ramen van suiker.”

In latere versies werd dit gingerbread, in plaats van gewoon brood. Duitse bakkers begonnen vervolgens kleine, versierde huisjes te bakken gemaakt van lebkuchen. Dit zijn traditionele Duitse, met honing gezoete kerstkoekjes met veel specerijen. De huisjes werden met name rond kerst enorm populair.

Gingerbread house

Het gemberkoekje zelf

Waar dat gingerbread, oftewel gemberkoekje, zelf nu vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Volgens The Guardian werd gemberwortel voor het eerst verbouwd in China, zo’n 5000 jaar geleden. In eerste instantie werd het vooral gebruikt om zijn geneeskundige en magische krachten.

Volgens historici schijnt het eerste recept voor gingerbread te dateren uit 2400 vóór Christus (!) in Griekenland. Maar anderen spreken weer van 992 na Christus, wanneer een Armeense monnik Christelijke bakkers in Frankrijk zou hebben geleerd hoe je dit koekje moest bakken. Ook is er materiaal gevonden uit 1500 (na Christus) van een heuse ‘gingerbread gilde’ in Duitsland, waarschijnlijk om de rechten van bepaalde bakkers te beschermen. Rond dezelfde tijd bakten ook Zweedse nonnen gingerbread koekjes, waar de gedachte heerste dat gingerbread de spijsvertering verbeterde.

En die grappige vormpjes? Het schijnt dat koningin Elizabeth de eerste hier de grondlegger van is. Zij serveerde ooit miniatuur gingerbread versies van haar belangrijke gasten als zij op bezoek kwamen. In de eeuwen die daarop volgden werden de koekjes in bepaalde vormen populair in heel Europa, en werden ze ook gebruikt als decoratie of cadeautje.

Cupcakes Funcakes

Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Zelf een gingerbread house bouwen

Het leukste is natuurlijk om zelf je huisje uit te tekenen en je eigen koekjes te bakken, bijvoorbeeld met een van de onderstaande recepten voor peperkoek. Maar ga je liever voor makkelijk? Ga dan voor een kant-en-klaar bouwpakket, bijvoorbeeld deze mix voor Zaans gingerbread house van Albert Heijn.

Recepten voor gingerbread koekjes

1. Gingerbread kerstboompjes

Ook leuk voor de kerstdagen, deze gingerbread kerstboompjes. Door kleine inkepingen te maken in de koekjes, schuif je ze heel eenvoudig zo in elkaar en zet je je boompjes rechtop. Leuk voor op tafel bij de kerstbrunch!

> naar het recept: gingerbread kerstboompjes

De geur van kerst: gingerbread koekjes

2. Gingerbread latte

Bij zelfgebakken koekjes hoort natuurlijk ook een lekker drankje. En met een restje kruidenmix maak je zelf deze heerlijke gingerbread latte.

> naar het recept: gingerbread latte

Gingerbread latte 2

3. Gedecoreerde gingerbread koekjes

Met een beetje hulp van een FunCakes bakmix maak je heel eenvoudig de leukste koekmannetjes, kerststerren of huisjes!

> naar het recept: gedecoreerde gingerbread koekjes

wat is gingerbread

Lees ook:

Profielfoto van

Anne Mebelder

Redacteur

Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!