Lees verder onder de advertentie
Gingerbread house
Lees verder onder de advertentie
Het is bijna te mooi om op te eten, zo’n schattig, mooi versierd gingerbread house. In Amerika zijn de gingerbread koekjes, vaak in de vorm van een mannetje, enorm populair. Maar waar komt de traditie voor zo’n gingerbread house nu vandaan?
Geschiedenis van het gingerbread house
Oorspronkelijk komt het peperkoekhuisje uit Duitsland. In 1812 werd het sprookje van Hans en Grietje daar uitgebracht, waarin stond dat “toen Hans en Grietje dichterbij het huis kwamen, ze zagen dat het huis was gebouwd van brood, het dak was gemaakt van koekjes en de ramen van suiker.”
Tip!
Elke maand nieuwe recepten en inspiratie met seizoensproducten ontvangen?
Neem een abonnement op Foodies Magazine al vanaf 17,50
In latere versies werd dit gingerbread, in plaats van gewoon brood. Duitse bakkers begonnen vervolgens kleine, versierde huisjes te bakken gemaakt van lebkuchen. Dit zijn traditionele Duitse, met honing gezoete kerstkoekjes met veel specerijen. De huisjes werden met name rond kerst enorm populair.
Het gemberkoekje zelf
Waar dat gingerbread, oftewel gemberkoekje, zelf nu vandaan komt is niet helemaal duidelijk. Volgens The Guardian werd gemberwortel voor het eerst verbouwd in China, zo’n 5000 jaar geleden. In eerste instantie werd het vooral gebruikt om zijn geneeskundige en magische krachten.
Volgens historici schijnt het eerste recept voor gingerbread te dateren uit 2400 vóór Christus (!) in Griekenland. Maar anderen spreken weer van 992 na Christus, wanneer een Armeense monnik Christelijke bakkers in Frankrijk zou hebben geleerd hoe je dit koekje moest bakken. Ook is er materiaal gevonden uit 1500 (na Christus) van een heuse ‘gingerbread gilde’ in Duitsland, waarschijnlijk om de rechten van bepaalde bakkers te beschermen. Rond dezelfde tijd bakten ook Zweedse nonnen gingerbread koekjes, waar de gedachte heerste dat gingerbread de spijsvertering verbeterde.
En die grappige vormpjes? Het schijnt dat koningin Elizabeth de eerste hier de grondlegger van is. Zij serveerde ooit miniatuur gingerbread versies van haar belangrijke gasten als zij op bezoek kwamen. In de eeuwen die daarop volgden werden de koekjes in bepaalde vormen populair in heel Europa, en werden ze ook gebruikt als decoratie of cadeautje.
Wil je ook iedere week de lekkerste recepten & tips ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Zelf een gingerbread house bouwen
Het leukste is natuurlijk om zelf je huisje uit te tekenen en je eigen koekjes te bakken, bijvoorbeeld met een van de onderstaande recepten voor peperkoek. Maar ga je liever voor makkelijk? Ga dan voor een kant-en-klaar bouwpakket, bijvoorbeeld deze mix voor Zaans gingerbread house van Albert Heijn.
Recepten voor gingerbread koekjes
1. Gingerbread kerstboompjes
Ook leuk voor de kerstdagen, deze gingerbread kerstboompjes. Door kleine inkepingen te maken in de koekjes, schuif je ze heel eenvoudig zo in elkaar en zet je je boompjes rechtop. Leuk voor op tafel bij de kerstbrunch!
> naar het recept: gingerbread kerstboompjes
2. Gingerbread latte
Bij zelfgebakken koekjes hoort natuurlijk ook een lekker drankje. En met een restje kruidenmix maak je zelf deze heerlijke gingerbread latte.
> naar het recept: gingerbread latte
3. Gedecoreerde gingerbread koekjes
Met een beetje hulp van een FunCakes bakmix maak je heel eenvoudig de leukste koekmannetjes, kerststerren of huisjes!
> naar het recept: gedecoreerde gingerbread koekjes
Lees ook:
Kersttaart maken: 13x oogverblindend kerstgebak
Kerstkoekjes bakken: 5x heerlijke recepten
Kerstontbijt ideeën: heel veel heerlijke recepten
Onze tips
Keukenhack: zo kun je hard ijs makkelijk scheppen
Aangekoekte airfryer schoonmaken: zo doe je dat
Bakpapier in de airfryer: kan dat?
Clubsandwich maken: zo doe je dat!
Lifehack: zo maak je harde boter snel smeerbaar
Ingemaakte rode ui: zo maak je de snelle smaakbom
Chocolade smelten: deze 4 manieren werken het best
Wat te doen met overgebleven oliebollen?
Espresso-martinitulband: hét coverrecept van Foodies’ Grote Kerstnummer
Houdbaarheid champagne: hoe lang kun je champagne bewaren?
Rauwe aardappel eten? Dit is waarom je deze ingrediënten moet koken
Zo maak je de perfecte havermoutpap
Dit is waarom je ontdooid voedsel nooit opnieuw moet invriezen
Eten opwarmen: zo doe je dat in de oven en magnetron
Gezonde gembershot maken zonder slowjuicer
Wijn en spijs: de meest gestelde vragen én antwoorden voor het kerstdiner
Anne Mebelder
Redacteur
Kan niet zonder koffie. Eet elke dag chocola. Lepelt in no time een pot pindakaas leeg. Is dol op croissants (ongeacht het tijdstip), moules frites en al het andere uit de Franse keuken. Ontbijt met taart. Loopt hard om meer te kunnen eten, of was het andersom?
Lees verder onder de advertentie