Foodies Italië
Foodies Italië
Foodies Italië cover
besparen op je boodschappen

Besparen op je boodschappen? Dit zijn de beste tips

Advertentie

Het leven is al duur genoeg, zeker met de huidige inflatie. Met deze tips bespaar je gegarandeerd op je boodschappen!

Besparen op je boodschappen

De meeste tips zijn makkelijk uitvoerbaar en kun je vandaag waarschijnlijk nog toepassen. Zo kun je meteen al besparen op je boodschappen. Sommige pas je misschien al toe en zijn voor de hand liggend, toch vonden we het tijd om ze eens te verzamelen in een lijstje. Denk aan simpele oplossingen als het maken van een weekmenu, de acties goed in de gaten houden én vooral niet met trek naar de supermarkt gaan…

Wil je iedere week de lekkerste recepten, verhalen & tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief:

Ontvang elke week de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen.

Plan je weekmenu

Als je van tevoren bedenkt wat je de komende week gaat eten, dan weet je precies wat je nodig hebt en kun je gerichter boodschappen doen. Waarschijnlijker koop je dan minder en geef je ook minder uit. Een meal planner gebruiken is dus een goede manier om te besparen op je boodschappen. Dat kan een gewone of digitale agenda zijn, maar er zijn ook verschillende apps en zelfs speciale maaltijdplanners zoals deze. Hierin kun je niet alleen de weekmenu’s maar ook de boodschappenlijstjes noteren. Met zo’n handig overzicht van maaltijden en boodschappen geef je geen euro te veel uit aan iets wat je helemaal niet nodig hebt.

besparen op je boodschappen

Besparen op boodschappen: let op acties

Goed letten op aanbiedingen is een goed idee, maar laat je ook niet gek maken. Een aanbieding is alleen voordelig als je iets koopt wat je goed kunt gebruiken. Laat je dus niet verleiden om iets te kopen, alleen omdat het in prijs is verlaagd. Dan geef je namelijk per saldo niet minder, maar juist méér geld uit aan je boodschappen. Ga ook niet langs meerdere supermarkten vanwege verschillende aanbiedingen. Tijdens zo’n aanbiedingenjacht geef je uiteindelijk veel meer geld uit dan wanneer je het bij één winkelbezoek houdt. Kijk wel welke verse producten, zoals groente, vis en vlees, er in de aanbieding zijn en gebruik ze als basis voor je weekmenu. Houdbare producten die je vaak gebruikt (denk aan pasta, noedels, rijst of peulvruchten) kun je het beste kopen wanneer ze in de aanbieding zijn en gelijk een voorraadje aanleggen.

supermarkt

Eet lokaal & seizoensgebonden

Lokaal geproduceerde groenten die in het seizoen zijn, zijn vaak veel goedkoper. Met de seizoenen mee eten en lokale producten kiezen is bovendien duurzamer. Een echte win-winsituatie! Stop dus niet gedachteloos cherrytomaatjes en courgette in december in je winkelmandje, in de zomer kosten ze minder dan de helft van de prijs. Kijk breder naar wat er beschikbaar is en probeer ook met ingrediënten te koken waar je niet zo goed mee bekend bent. Wat dacht je van savooiekool, meiknol of koolrabi? Op onze site vind je uitleg over de meeste minder bekende groentesoorten en genoeg lekkere inspiratie. Op de website van het Voedingscentrum vind je een handig overzicht met groenten en fruit per seizoen. Of download op je telefoon de app Froenten voor informatie over wanneer welke groenten en fruit in het seizoen zijn.

Eet minder vlees om te besparen op je boodschappen

Minder vlees is sowieso goed, niet alleen voor jou, maar ook voor de planeet. Maar door minder vlees te eten, kun je ook behoorlijk veel besparen op je boodschappen. En je hoeft het vlees op je bord echt niet te vervangen door kant-en-klare vleesvervangers, want die zijn vaak nog duurder dan vlees. Zet bijvoorbeeld vaker peulvruchten op je menu, dit zijn namelijk uitstekende vleesvervangers en het is ook nog eens een hele gezonde en duurzame keuze. Wat dacht je van zwartebonenburgers of geroosterde curry-bloemkool met linzen?

Geroosterde curry-bloemkool met linzen en kokosdressing

Red eten via Too good to go

Misschien heb je al gehoord van dit fantastische initiatief tegen voedselverspilling. Via de app van Too Good To Go kunnen ondernemers pakketten met eten aanbieden dat anders weggegooid zou worden. Als consument kun je zoeken naar pakketten die aangeboden worden bij jou in de buurt. Door zo’n pakket te kopen, red je niet alleen het eten, het is ook nog eens heel voordelig! De samenstelling van het pakket is een verrassing, dus je maakt op die manier misschien kennis met producten die je anders niet snel zou kopen. Wil je helpen in de strijd tegen voedselverspilling en tegelijkertijd je portemonnee besparen, dan is dit initiatief echt iets voor jou.

besparen op je boodschappen

Kook voor meerdere dagen

Besparen op je boodschappen? Kook voor meerdere dagen! Daarmee bespaar je namelijk niet alleen geld, maar ook tijd. Een grote hoeveelheid voor meerdere dagen maken is namelijk altijd voordeliger dan iedere dag iets anders koken. Wil je toch het liefst iedere avond iets anders? Eet de kliekjes de volgende dag bij de lunch of vries ze in voor als je een keer geen tijd of zin hebt om te koken.

Wees vrienden met je vriezer

Een goede, ruime vriezer is je partner in crime als je graag wilt besparen op je boodschappen. Door kliekjes in te vriezen, heb je altijd een maaltijd achter de hand. Het is ook handig om een voorraad diepvriesgroenten en -fruit aan te leggen. Deze zijn vaak veel goedkoper dan verse producten, terwijl ze even lekker en gezond zijn. Vaak bevatten ze zelfs meer vitaminen, omdat ze na de oogst direct worden ingevroren. Ook brood kun je beter altijd in de vriezer bewaren. Zo kun je steeds alleen de hoeveelheid die je nodig hebt uit de vriezer halen en de rest blijft nog een hele tijd goed. Zo hoef je nooit meer beschimmelde of taaie sneetjes weg te gooien. Nog meer inspiratie? Bekijk onze lijst met 10 verrassende etenswaren die je prima in kunt vriezen.

Lees ook: Alles wat je moet weten over invriezen + de beste tricks & tips

Kweek zelf eetbaar groen

Zelf groenten en fruit verbouwen in je eigen moestuin is helemaal hot & happening en een fantastische manier om te besparen op je boodschappen. Heb je weinig tijd of geen groene vingers? Ook dan kun je zelf eetbaar groen kweken. Zo kun je in je tuin, in de vensterbank, op je balkon of op het dakterras met weinig inspanning verse kruiden kweken. Dat is veel goedkoper én duurzamer dan de bosjes kruiden verpakt in plastic die je in de supermarkt kunt krijgen. Ook kiemgroenten zoals tuinkers of alfa-alfa kun je makkelijk zelf kweken, daarvoor heb je alleen een kiemschaaltje en zaadjes nodig. Ben je enthousiast? Lees dan snel hoe je met onze tips dit jaar voor een grote basilicumoogst zorgt.

basilicum

Laat minder vaak eten bezorgen

Misschien neem je je steevast voor om minder vaak eten te bestellen, maar vind je het in de praktijk moeilijk haalbaar. Onze levens zijn druk en het gemak van eten laten bezorgen met een paar klikken op je telefoon is heel verleidelijk. Hoe kun je toch ervoor zorgen dat je het deze keer volhoudt? Spreek met jezelf duidelijk af hoe vaak je maximaal per maand eten wilt bestellen en houd je eraan. Lukt het niet? Dan is het goed om te kijken waar het aan ligt. Is je agenda misschien te vol en is het tijd om het rustiger aan te doen? Een hele avond vrij boeken en lekker de tijd nemen om te gaan koken, is heerlijk ontspannend. Soms heb je helaas echt maar weinig tijd, dus is het goed om genoeg supersnelle recepten paraat te hebben. Laat je inspireren door deze gerechten die binnen 30 minuten klaar zijn.

Maak zoveel mogelijk zelf

Voor alles wat kant-en-klaar of voorbewerkt is, betaal je extra. Je kunt dus veel geld besparen door zoveel mogelijk zelf te maken, from scratch. Voor pannenkoeken heb je echt geen pannenkoekenmix nodig, die maak je makkelijk zelf met slechts een paar basisingrediënten. Hetzelfde geldt voor bakmixen, voorgesneden groente en fruit of kant-en-klare maaltijden. Laat het bakje granaatappelpitten of voorgesneden meloen de volgende keer dus lekker liggen en koop gewoon heel fruit van de versafdeling. Dat is niet alleen goedkoper, maar ook veel beter voor het milieu. De vuistregel is simpel: vraag je bij alle producten met een lange ingrediëntenlijst af of je het misschien makkelijk zelf kan maken. Kaas ga je waarschijnlijk niet zelf maken. Maar hummus of eiersalade voor op je brood wel. waarschijnlijker smaken ze ook nog eens veel lekkerder en maak je ze zonder onnodige toevoegingen.

Neem eten mee

Zorg dat je altijd wat gezonde snacks bij je hebt, zoals fruit, crackers of snoepgroenten. Zo ben je minder snel geneigd om een kaasbroodje bij het tankstation of een koek in de kantine te kopen. Ook koffie of thee kun je meenemen in een leuke thermosbeker in plaats van onderweg kopen. En lekkere lunches voor op kantoor? Ook die maak je makkelijk zelf! Dat is niet alleen veel goedkoper, maar ook lekkerder en gezonder. Natuurlijk betekent dat niet dat je nooit meer een hapje buiten de deur mag eten. Maar zeg nou zelf, hoe vaak doe je dat puur uit gemakzucht? Tijd om hier bewust een verandering in aan te brengen. Begin met het aanschaffen van een leuke lunchbox, thermosbeker, drinkfles en yoghurtbeker, zodat je alles makkelijk mee kunt nemen. Zet ook standaard lunch/tussendoortjes op je boodschappenlijstje, zodat je altijd genoeg in huis hebt om mee te nemen.

besparen op boodschappen

Gooi niets weg

Het is natuurlijk hartstikke zonde om het eten dat je hebt gekocht vervolgens weg te gooien. Door regelmatig de inhoud van je koelkast te controleren, houd je een goed overzicht en verspil je minder eten. Eens in de week (bijvoorbeeld op zondag) kun je een kliekjesdag inlassen om alle restjes van de hele week op te maken. Daarnaast is het belangrijk om het eten niet te lang en op de juiste manier te bewaren. Wij vertellen je graag alles over de houdbaarheid van verse producten en hoe je beschimmeld eten voorkomt. Daarnaast delen wij regelmatig no waste-tips op onze site. Heb je een restje melk, overgebleven pasta of beurse appels? Wij geven je tips hoe je ze op kunt maken!

Doe minder vaak boodschappen

Iedere keer dat je naar de winkel gaat, geef je geld uit. Logisch, toch? Probeer daarom alleen één keer of maximaal twee keer per week boodschappen te doen. Doe dit bewust, aan de hand van je weekmenu en houd je aan het lijstje. Ga ook niet met een knorrende maag naar de winkel, dan ga je waarschijnlijk allemaal dingen kopen die je helemaal niet nodig hebt. Ben je iemand die toch de neiging heeft om de winkelkar spontaan helemaal vol te laden met dingen die je ziet liggen? Dan is het misschien een goed idee om eens online boodschappen te doen. Je kunt gerichter zoeken naar wat je nodig hebt en wordt minder snel afgeleid door allerlei dingen die je helemaal niet van plan was om te kopen. Het bezorgen van je boodschappen kost vaak een paar euro, maar uiteindelijk kun je daarmee zelfs geld besparen.

Lees ook:

Profielfoto van

Martina Silbrníková

Kan moeilijk begrip opbrengen voor mensen die weinig lusten. Zelf lust ze namelijk alles, behalve grapefruit en tonic (ieuw, zo bitter!). Houdt van kluiven, no shame. Eet kilo’s boter en verafschuwt margarine. Vindt kaas met wijn het allerlekkerste toetje.

Team foodies

Inspiratie in je mailbox

Wist je dat we wekelijks een nieuwsbrief versturen met de lekkerste recepten, handige kooktips en speciale aanbiedingen? Schrijf je nu in!